Една от знаковите творби на Галин Никифоров – автора на

...
Една от знаковите творби на Галин Никифоров – автора на
Коментари Харесай

„Фотографът“: завладяващо пътешествие през векове и жанрове до лицето на Смъртта

Една от знаковите произведения на Галин Никифоров – създателя на провокативния разказ „ Тяло под роклята “ (изд. „ Сиела “, 2018) – се появява още веднъж на български език в ново модифицирано издание.
 Когато модата срещне „ Прощално “, „ Вчера “ и „ Крадецът на праскови “, или по какъв начин да се облечеш в български стихове и филми Edna предлага Когато модата срещне „ Прощално “, „ Вчера “ и „ Крадецът на праскови “, или по какъв начин да се облечеш в български стихове и филми
„ Фотографът “ поема още веднъж на своето странствуване из България, Северна Италия и Южна Кения. Пътешествие и история в историята, в която преследването на фантазията непременно се трансформира в най-голямата опасност за живота.

Един ръкопис, 2 сюжетни линиии и хиляди вероятни изходи пред лицето на Смъртта.

Антон Апостолов е извънреден фотограф, чийто талант му е спечелил солидна известност. Той потегля по следите на именит ръкопис от XVIII век, в който се разказва по какъв начин може да бъде забелязано и снимано лицето на Смъртта .

Автор на тайнствения документ е средновековният алхимик Нино Голярди , прекарал петнайсет години в Африка в племето на нилотите. Преди да напусне Африка, Нино основава произведение, което накъсва на три елементи, с цел да не попадне то в никакъв случай в ръцете на неправилните хора.

Антон усеща, че е по-близо до това да открие и събере всичките три части, в сравнение с някой в миналото е бил преди него. Но до каква степен може да стигне човек в търсене на безконечната хубост? И какво остава от индивида, когато недостижимото бъде достигнато?

На фотографа му следва да разбере, че... „ всеки човек е от племето на Смъртта. “

 Фотографът Ciela

В духа на „ Сянката напразно “ на Карлос Руис Сафон, „ Фотографът “ от Галин Никифоров е майсторски написан и вълнуващ разказ, който препуска межу жанровете и вековете, с цел да ви направи част от едно странствуване към недостижимото.

Галин Никифоров е измежду открояващите се имена в актуалната българска литература. Автор е на романите „ Умерено нежно”, „ Добро момче”, „ Фотографът: obscura reperta”, „ Лятото на неудачниците”, „ Лисицата”. Отличен е с премията „ Роман на годината” за романа си „ Лятото на неудачниците “, а през 2011 година печели националната премия „ Елиас Канети” за романа „ Къщата на Клоуните”. По новелата му „ Нощта на фантазиите “ през 2011 година е основан едноименен пълнометражен филм с режисьор Боби Костов.
Източник: edna.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР