Една от целите на измененията и допълнения в Кодекса на

...
Една от целите на измененията и допълнения в Кодекса на
Коментари Харесай

Правото на работещите за съвместяване на трудовите и семейните задължения


Една от задачите на промените и допълнения в Кодекса на труда след 1 август 2022г., е да се покачат опциите за пригаждане на режима на работа към самостоятелните потребности на служащия или служителя, произлизащи от фамилните му отговорности .

Чрез измененията се подсигурява право на служащия или служителя да получи стимулиран писмен отговор от работодателя, когато документално изиска изменение на трудовото правно отношение за съвместяване на персоналния и професионалния живот, само че работодателят не приема съответното предложение . В какво се показват измененията в тази сфера, коментира доктор Тодор Капитанов, специалист в областта на трудовото право.

Нормативно избрани са случаите, при които служащият или служителят има право да предложи на работодателя изменение за избран интервал на трудовото правно отношение, обвързвано с продължителността и разпределението на работното му време, с прекосяване към работа от разстояние, както и други промени, които да улеснят съвместяването на трудовите и фамилните отговорности.

 istock istock
От това право могат да се употребяват служащи или чиновници, които са родители (осиновители) на дете до 8-годишна възраст, както и тези, които поставят грижи за родител, дете, брачен партньор, брат, сестра и родител на другия брачен партньор или други родственици по права линия заради съществени медицински аргументи .

Промените в Кодекса на труда дават право на служащия или служителя за съвместяване на трудовите и фамилните отговорности. Промените сочат, че служащ или чиновник, който е родител (осиновител) на дете до 8-годишна възраст, има право документално да предложи на работодателя изменение за несъмнено време на продължителността и разпределението на работното му време, да премине към работа от разстояние и други промени на трудовото правно отношение, които да улеснят съвместяването на трудовите и фамилните отговорности.

Право да предложи на работодателя промените има и служащ или чиновник, който поставя грижи за родител, дете, брачен партньор, брат, сестра и родител на другия брачен партньор или други родственици по права линия заради съществени медицински аргументи.

 istock istock
Изменение на трудовото правно отношение се прави по взаимно единодушие на страните , изразено документално, когато съществува такава опция в предприятието. Работникът или служителят може преди приключване на избраното време да изиска трудовото му правно отношение да продължи според изискванията, директно преди изменението. Когато обаче работодателят откаже изменение на трудовото правно отношение, той е задължен в 14-дневен период да даде на служащия или служителя стимулиран писмен отговор.

При постъпване на работа за първи път в предприятието служащият или служителят може да употребява изброените нагоре права, когато придобие минимум 4 месеца трудов стаж. Работещите и работодателят могат да реализират единодушие за изменение на трудовото правно отношение по време на използването на отпуск заради бременност и майчинство, за развъждане на дете до 2-годишна и 8-годишна възраст или за развъждането на дете, настанено при близки и родственици или в приемно семейство, както и други случаи, избрани в закона.

Справка:

член 167б от Кодекса на труда

Източник: pariteni.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР