Една от тръбите, изработени за проекта Пречистване океана [theoceancleanup.com] Още

...
Една от тръбите, изработени за проекта Пречистване океана [theoceancleanup.com] Още
Коментари Харесай

Гигантска океанска прахосмукачка

Една от тръбите, направени за плана " Пречистване океана "

[theoceancleanup.com] Още по тематиката
Пластмасата в океаните може да се утрои за десетилетие

" Океанската стопанска система " ще се удвои до 3 трлн. $ до 2030 година
4 апр 2018
Критична (пласт)маса

Три хрумвания за понижаване на пластмасовия отпадък и движещите сили зад тях
24 ное 2017 В някогашна военноморска авиационна станция в Аламида, в региона на залива на Сан Франциско, Калифорния, служащи заваряват солидна черна тръба с дължина на футболно игрище.

Тя е част от голямо оборудване, което това лято ще доближи до Голямото тихоокеанско бунище - мястото, на което океанските течения са складирали 1.8 трилиона части пластмасови боклуци.
Боян Слат

[theoceancleanup.com]
Преди шест години новаторската технология за разчистването им е била единствено концепция, показана на TEDx. Неин основател е 18-годишният в този момент Боян Слат, който счита, че изчистването на океана от пластмасата може да отнеме до 80 000 години.

Поради размера на отпадъците събирането им с мрежи не е дейно. Друга спънка е придвижването на водата, което Слат взема решение да употребява като преимущество – с бариера, сложена във водата, движещата се пластмаса може да бъде събрана доста по-бързо и след това рециклирана.

Изобретателят счита, че при реализиране на оптимален потенциал на създадения от него план половината от тихоокеанското бунище – към 40 000 метрични тона, може да се събере в границите на 5 години.

Голямото бунище в Тихия океан, в което има 1.8 трилиона части пластмасови боклуци

Увеличаване

Голямото бунище в Тихия океан, в което има 1.8 трилиона части пластмасови боклуци

Преглед на оригинала [theoceancleanup.com] Смаляване

Дизайнът на системата включва солидни платформи, които събират отпадъците, подпомагани от океанските течения. Те играят ролята на изкуствена " брегова линия ", като постепенно натрупват боклука в центъра на оборудването, откъдето той ще бъде извозван.

Ключов миг е, че платформите няма да бъдат захванати за дъното на океана, а ще се употребяват котви, които да стоят в по-дълбоки води. Така платформите ще се движат с по-бавна скорост от тази на боклука по океанската повърхнина. Котвите ще бъдат сложени в линии от по 4 детайла – всеки с височина 12 и ширина 4 метра.

С обща повърхност от близо 40 квадратни метра те ще обезпечават задоволително закъснение на платформите, тъй че пластмасовите боклуци да останат в създалия се въртоп. Предвижда се основаването на 50 такива уреди, всяко с дължина близо километър.

Основаната от Слат фондация " Пречистване на океана " е събрала близо 30 млн. $ за идеята. Сред донорите са Марк Бениоф от Salesforce, eдин от създателите на PayPal - Питър Тийл, както и швейцарската банка Julius Baer. Сред предложенията за по-нататъшното финансиране на плана е и концепцията компании да спонсорират изработването на платформи, върху които да бъде сложено логото им. Дългосрочната цел е събраната пластмаса да бъде рециклирана и да се употребява наново в производството на разнообразни артикули.

Младият холандски иноватор, както и други, които работят по казуса с пластмасовите боклуци, показват, че събирането им е единствено част от предизвикването, а оправянето с аргументите за замърсяването е отговорност в световен мащаб.

Планът на Боян Слат е упорит, само че той счита, че в някои случаи е неточност да се стартира с по-скромни решения и последователно да се усилва обсегът им. В обстановката с океанската пластмаса огромните решения са основни, споделя Слат.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР