Една от последните картини на Густав Климт, Дамата с ветрило,

...
Една от последните картини на Густав Климт, Дамата с ветрило,
Коментари Харесай

Картина на Климт се завръща във Виена след 100 години

Една от последните картини на Густав Климт, " Дамата с ветрило ", e бъде в музея " Белведере " до 13 февруари 2022.
В първия стадий на изложбата картината е показана дружно с други незавършени произведения на художника, до момента в който вторият стадий, който ще бъде открит през октомври, е отдаден на въздействието на японското и китайското изкуство върху по-късното творчество на Климт.
Мистериозната дама с ветрилотоОт едноименната картина лъха изискана грациозност, мъдрост и отдалеченост, отразяваща се единствено в едвам забележимата усмивка. Но коя е дамата, изобразена от Климт? Със сигурност може да се каже, че това не е някоя от известните дами от виенското висше общество от това време, които също са постоянно рисувани от художника. Предполага се, че за тази картина е театралничил един от моделите на Климт, който той е употребявал и за други портрети. Макар и незавършена, творбата влияе извънредно мощно с интензивните си цветове. Кураторът Маркус Фелингер открива сходства сред съблазнителната поза и загатнатата голота на модела със мощно изразената еротика при " Юдит ", само че показва, че в това платно се вижда смяна на стила на Климт в посока експресионизъм.
Кои са били притежатели на картината Според най-новата информация „ Дамата с ветрило “ е изложена за последно пред аудитория във Виена през 1920 година Тогава тя е предоставена от индустриалеца Ервин Бьолер. Картината е благосъстоятелност на семейството Бьолер в Швейцария от 20-те години на предишния век. Предполага се, че през 50-те години на предишния век австрийският колекционер Рудолф Леополд е купил картината от тях. В началото на 90-те картината се появява в Съединени американски щати, където е продадена на търг. След това управляващите стартират следствие против незнайно лице за незаконен експорт на произведение на изкуството, само че делото е спряно заради неспособност да бъдат разпознати отговорните. Настоящият притежател не е бил осведомен с предисторията на собствеността. За да може след толкоз години картината да бъде изложена във Виена, австрийската страна подсигурява правата на притежателя, в това число и връщането на картината след закриването на изложбата.
Източник: spisanie8.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР