Една от опциите за връщане на по-големите ученици в училище

...
Една от опциите за връщане на по-големите ученици в училище
Коментари Харесай

Николай Денков: Не разбирам негативната реакция на родителите спрямо мен

Една от вариантите за връщане на по-големите възпитаници в учебно заведение е 50% от тях в дадена паралелка да са със " зелен документ ". Но общото решение е да се осигурят максимално бързо проби за всички ученици. Това заяви служебният министър на образованието акад. Николай Денков пред  " Опорни хора "  с водещ Ганиела Ангелова.

" Средно за страната към 7% са имунизираните възпитаници. В София по-правило процентът е два пъти по-висок. Но това не е общото решение. Общото решение е или да падне заболяемостта под 500 (на 100 хил.) – с цел да минем на ротация, или под 250 (на 100 хил.) – с цел да минем на присъствено образование, или да има проби ", уточни акад. Денков.

Самият той не схваща отрицателната реакция на родителите по отношение на него.

" Чакаме да забележим на 1 декември заповедта на министър Кацаров. Ако там имаме спомагателни варианти, мога да бъда единствено благополучен. Наистина не разбирам реакцията към мен. Аз желая децата да бъдат в учебно заведение не по-малко от родителите ", акцентира просветният министър в ефира на Bulgaria ON AIR.

Според него онлайн образованието не е проблем за огромните градове, а за по-малките обитаеми места.

" България по отношение на другите страни много бързо се ориентира към онлайн образованието. В по-големите градове то минава относително добре, само че казусът е, че децата се изнервят, губят обществени контакти, а с тях и родителите се изнервят. Всичко това е ясно, само че това не е проблем с усвояването на материала. Обаче има и друга група в по-малките обитаеми места, в ромските общности, където към този момент казусът е голям ", посочи акад. Денков.

Просветният министър изясни и по какъв начин ще наподобява системата за количествена оценка на добавена стойност на обособените учебни заведения.

" Да може всяко учебно заведение да получи заслуженото самопризнание за това, което е съумяло да направи. И едното, и другото учебно заведение може да получи финансиране: Едното – тъй като е положително, а другото – целево за решение на конкретни проблеми като да си квалифицира учителите или да си оправи материалната база ", разясни той.

" С тази система ще можем за всяко учебно заведение да кажем какъв е съответният проблем, който би трябвало да се взема решение ", означи акад. Денков.

Друга мярка, с която ще се увеличи качеството на образованието у нас, е да се включат преподаватели от висшите учебни заведения в междинното обучение.

" Чувам и че висшето ни обучение не е задоволително положително, и че междинното обучение не ни е подготвило децата задоволително. Няма смисъл да търсим казуса в другия, казуса би трябвало да го решаваме общо. Трябва общо да се увеличи качеството на междинното обучение и част от този развой е да влязат преподаватели от висшите учебни заведения, в това число да преподават на възпитаници в междинните учебни заведения ", посочи министър Денков.

По думите му висшите учебни заведения в София са прекомерно много и по тази причина предлага да се комбинират занятията им. 

" Много почитам нашите медицински университети, но може ли нашите медицински служащи да не са имунизирани на еди-колко си %?! Учителите за сметка на това са сред 45 и 50% имунизирани, което е най-ваксинираната общественост в страната ", посочи просветният министър.  

Относно вероятността да остане образован министър в държавно управление с мандат на " Продължаваме промяната ", акад. Денков отговори:  " Те ще би трябвало да си наредят някакъв пъзел и в случай че получа предложение, ще го обмисля ".
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР