Една от най-слабите реколти на слънчоглед от 10 години насам,

...
Една от най-слабите реколти на слънчоглед от 10 години насам,
Коментари Харесай

Рекордно слаби реколти на слънчоглед: Очаква ли се поскъпване на олиото?

Една от най-слабите реколти на слънчоглед от 10 години насам, регистрират зърнопроизводителите в цялата страна. Добивите са рекордно ниски, а качеството на семената е доста неприятно, като съществена причина е сушата и високите температури.
Прочетете още
В същото време изкупните цени на продукцията остават ниски, като опасенията на производители и консуматори са, че олиото може да увеличи цената си.

Симона Семова е дълготраен агроном към земеделска компания във великотърновското село Момин общ брой. Казва, че тазгодишната годишна продукция на слънчоглед и царевица е от най-слабите от 10 години.

„ Добивите бяха ужасно ниски - слънчогледът е някъде към 180 кг на декар, царевицата – 200 кг, като това не го помня от 2013 година Тогава беше също такава година – с доста малко превалявания, суша, доста високи температури! Точно това способства да не се опраши задоволително слънчогледът и да не се озърни царевицата отмерено. Качеството на зърното е под всевъзможен аршин, изкупните цени също са доста ниски, не можем да си покрием разноските никога “, споделя тя.

Ниските добиви на маслодайната просвета незабавно се отразяват по веригата – на търговци, на производители и на крайните консуматори.

В момента в магазинната мрежа цената на олиото варира от 3,50 лв. до към 5 лв. за литър, според от производителя. Великотърновци към този момент не се тормозят, че олиото ще нарастне.

„ Беше по 8 лв., беше по 6 лв.. Е чак пък толкоз съдбовно, на фона на всичко, което нараства. Днес се возих в такси – за 2 километра – 6 лв.,  олиото е дребен проблем “, споделя клиент за БТВ.

„ Има и скъпо, има и на ниска цена олио, има и на промоция олио...Ще купят от Украйна “, споделя друга жена.

Жътвата на слънчоглед завърши преди към две седмици, само че множеството зърнопроизводители държат продукцията на склад поради ниските изкупни цени.
 
При тези ценови равнища, те не могат да покрият разноските си. Опасяват се още веднъж от на ниска цена импорт от Украйна.

„ Изкупната цена на слънчогледа сега е 80-85 лева, само че има доста високи условия – би трябвало зърното да бъде обеззаразено, да бъде добре съхранено, стартират пазарлъци и просто не знам по какъв начин ще си осъществяваме продукцията “, споделя агрономът Симона Семова.

Тя се надява да няма импорт на слънчоглед от други страни.

„ По принцип мислим малко да изчакаме, да забележим по какъв начин ще се уталожи пазарът. Сривът от Украйна беше огромен! Миналата година с 20-30% паднаха цените и беше ужасно, добре че имахме малко по-висок рандеман. В противоположен случай, бяхме на тотална нула “, добавя тя.

Заради горещото и изсъхнало лято, страните от целия Черноморски район регистрират по-слаба годишна продукция на слънчоглед, а поради лицензионният режим на Украйна, износът ще е доста усложнен. 

От сектора на преработвателите на маслодайни култури ще разчитат главно на български слънчоглед, само че прецизират, че в случай че цените на външния пазар се покачат и тук олиото ще нарастне.
 
 
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР