Една от най-разумните постъпки на човека определено е опитомяването на

...
Една от най-разумните постъпки на човека определено е опитомяването на
Коментари Харесай

Пет древни и свещени породи кучета

Една от най-разумните действия на индивида несъмнено е опитомяването на вълка. Но той не просто го опитомява, а основава над 400 породи. Сред цялото това многообразие от породи, ние взехме решение да ти разкажем за 5 от най-древните породи кучета.

Мексиканско Голо куче

 Мексиканско Голо куче

Тази порода кучета е съществувала още преди повече от 3 000 години. Ацтеките приемали представителите на породата за свещени животни. Използвали ги като затоплящи възглавнички, когато боледували. Смятали, че точно мексиканското голо куче съпровожда мъртвите до подземния свят.

Салуки

 Свещени кучета Салуки

Породата Салуки датира от времето на Александър Македонски и съществува от преди Авраам и Моисей. Смята се, че под куче в Библията се има поради Салуки.

Породата води началото си от Древен Египет, където египтяните употребявали представителите ѝ за лов. Наричали са ги царските кучета на Египет. Почитта, която им отдавали, била толкоз огромна, че фараоните мумифицирали телата на своите кучета Салуки дружно със своите.

Рисунки на Салуки красят гробниците на египтяните. Археолозите са разкрили непокътнати фигури от слонова кост с глава на Салуки от преди 6 000 – 5 000 година прочие Хр., когато е нямало фараони.

Името на породата се свързва с град Салук, който е липсващ под пясъка в пустинията.

За мюсюлманите салуки също са свещени кучета. Според Исляма тя е била подарък от Аллах.

Самоед

 Самоедът е антично куче

Произходът на тази порода датира от преди 3 000 година Смята се, че Самоедът води началото си от сегашен Сибир или по-точно Урало-Ненецката област. След като Ърнест Скот го открива, го придвижва в Англия.

Представителите на тази порода се употребявани в редица експедиции от Роалд Амундсен, Фритьоф Нансен и други. Те са типичните впрегнати кучета. Имат мощен тил и лапи и са издръжливи на дълги преходи. В предишното с изключение на като впрегнати кучета били употребявани и като ловен кучета. Със сигурност те са измежду античните породи кучета.

Басенджи

 Басенджи

Басенджи са антични и свещени кучета. За тази порода кучета съществува информация още от времето на фараоните в Египет. Тя е импортирана в Европа през първата половина на 20-ти век. Кучетата от тази порода са интелигентни, дейни и чистоплътни. Известни са като доста положителни ловци и пазачи на добитък. Смята се, че в Древен Египет дребното куче от породата Басенджи се е смятало за върховен подарък към фараона.

Акита Ину

 Акита също е измежду свеще

Името на породата идва от мястото, от където произлиза – префектура Акита, която се намира в северната част на остров Хоншу. Акита ину се смята за една от най-древните породи кучета в света. За това свидетелстват археологически находки на антични шпицообразни кучета, които датират от 2000 г пр.Хр. Има непокътнати и антични рисунки, изобразяващи кучета, които наподобяват актуалната Акита.

Източник: miau.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР