Една от най-отличителните практики на римокатолиците е консумирането на риба

...
Една от най-отличителните практики на римокатолиците е консумирането на риба
Коментари Харесай

Защо католиците ядат риба в петък?

Една от най-отличителните практики на римокатолиците е консумирането на риба в петък, изключително по време на Великия пост. Традиционно вярващите римокатолици не ядат месо през всички петъци от годината. През последните десетилетия обаче разпоредбите леко са се трансформирали и през днешния ден множеството католици се въздържат от месо единствено в Пепеляна сряда и всички петъци по време на Великия пост. Чудили ли сте се в миналото за какво католиците имат тази традиция, както и по какъв начин и за какво се е развила?

Причините да ядат единствено

Традиционно Великият пост (периодът сред Пепеляна сряда и Велики четвъртък) е време за християните да размишляват върху живота и делата на Исус. Петък, по-специално, има специфичен статут съгласно Евангелията, защото Исус е бил разпнат в този ден. По този метод петък служи като ден за размисъл, тогава хората могат да изискат амнистия за греховете си.

През огромна част от историята, месото, изключително аленото месо, се е считало за деликатес и наслаждение. Тъй като Великият пост е време за християните да покажат смирение, той се трансформирал във форма на персонална жертва за неядене на месо в петък. Освен това християните имат вяра, че въздържането от месо служи като форма на самоконтрол. И посредством това човек би могъл да пораства духовно.

Как се появило яденето на риба измежду католиците?

Според публикация от NPR от 2012 година яденето на риба измежду католиците има на практика съображения в допълнение към теологичните. Преди развиването на християнството, доста хора към този момент са имали ритуална обвързаност към потреблението на риба. Всъщност, защото дните за самоограничение от месо станали толкоз нормални, търсенето на риба се нараснало. В Европа херингата е първичният преобладаващ източник на рибно месо, преди треската да стане по-популярна.

Интересното е, че в един миг потреблението на риба взела политически поврат. По време на ръководството на Хенри VIII, той отделя локалната черква от Рим. Тогава основава днешното англиканство. В началото католицизмът си основал негативна известност във Англия. Негативността достигнала точка, в която яденето на риба се трансформирало в акт на " попис " или проява на преданост към папата. По този метод яденето на риба във Англия намаляло дотам, че зародили стопански проблеми. Поради пониженото търсене на риба и икономическите усложнения на риболовците в региона, наследникът на Хенри Едуард VI съживява избрани дни на недояждане, частично с цел да насърчи потреблението на риба.

В Съединените щати американските католици били задължени да не ядат алено месо в петък. Правилата били облекчени през 1966 година и католиците почнали да се въздържат от месо в петък по време на Великия пост. По-късно те също били насърчавани да практикуват самоограничение по време на Пепеляна сряда. Вместо да не ядат месо през всички петъци на годината, католиците били насърчавани да демонстрират смирение по други способи, като да вземем за пример даряване на финансова поддръжка на нуждаещите се. През последните години има възобновен интерес измежду някои американски епископи да се върнат към целогодишното самоограничение от месо.

Неяденето на месо в петък е довело до забавни хранителни привички в някои най-вече католически страни. Например във Филипините е всекидневно заведенията за хранене да оферират или разпространяват рибни или немесни артикули от менюто по време на Великия пост. Може би най-популярният образец е паят с риба звук на Jollibee. Първоначално се продавал единствено по време на постите, само че в този момент се предлага целогодишно.

През 60-те години McDonald’s, тогава новосъздадена верига за бургери, вижда, че облагите понижават в петък. Такива спадове са изключително изразени в региони с огромно католическо население. Рей Крок, тогавашен основен изпълнителен шеф на компанията, предложил " бургер ", прочут като Hula Burger, който представлявал комат ананас, подложен сред две хлебчета. Междувременно Лу Гроен изобретява сандвич, състоящ се от рибно филе сред две хлебчета.

На Разпети петък през 1962 година Макдоналдс провежда съревнование и за двата бургера. Някои заведения за хранене сервирали двата продукта един до различен, като спечелилият станал непрекъснат детайл в менюто. Сандвичът с рибно филе елементарно надминал Hula Burger. Сандвичът с рибно филе, през днешния ден по-известен като Filet-O-Fish, остава и в този момент е известен артикул.

Трябва ли да избягвате да ядете месо в петък?

Сега въпросът е: би трябвало ли да избягвате да ядете месо в петък? Считайте го за персонален избор. Като християнин, католик или не, от вас зависи дали желаете да го извършите или не. Правенето на дребна жертва даже единствено един път седмично може да ви накара да осъзнаете проблемите на света и да разберете какъв късметлия сте. Може да ви разреши да оцените това, което имате сега, и да сте признателни за всичко.

В умозаключение, избягването на месо в петък има дълга история измежду католиците и макар че към този момент не е толкоз строго, както в предишното, остава една от най-отличителните католически практики през днешния ден.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР