Една от най-обсъжданите антикризисни мерки - ДДС-то на хляба от

...
Една от най-обсъжданите антикризисни мерки - ДДС-то на хляба от
Коментари Харесай

След антикризисните мерки: Ще поевтинее ли хлябът?

Една от най-обсъжданите антикризисни ограничения - ДДС-то на хляба от 20 става 0 % за една година. Големият въпрос е значи ли това, че по този начин хлябът ще стане по-евтин или пък, че цената му няма да се качва повече?

Премахването на ДДС-то на хляба няма да се усети доста от българските консуматори. На това мнение са както огромна част от производителите, по този начин и хората. Основната причина са покачване на главните консумативи за произвеждане на самун, измежду които пшеницата и високите цени на горивата.

Според производители може да се отрази единствено на цената на избрани типове самун и то единствено с няколко стотинки и за малко време.

" Може да се отрази единствено на 2, 3 типа самун, които са белият, Добруджата и типовият, те се вършат по държавен стандарт, в които Данък добавена стойност е по открит фактор ", сподели хлебопроизводителят Димитър Бакалов.

Суровините за произвеждане на самун са с нови по-високи цени всяка седмица споделят хлебопроизводители и тази мярка не е задоволителна за поевтиняване на хляба.

" Тези 20 %, 20 стотинки и 25 стотинки, те последователно ще изчезнат значи може в един производител да останат 5 или 10 стотинки, в случай че той реши да вдигне на служащите заплатата, превоза, 3 или 5 стотинки и там ще изчезнат и няколко стотинки, в случай че отидат в магазина и 15-20 стотинки ще изчезнат ", сподели Бакалов.

За последната година хлябът се е нараснал с съвсем 50 %. Повечето консуматори са скептични, че намаляването на налог добавена стойност ще облекчи бюджета им. Дори чакат насъщният да нарастне.

Новата годишна продукция от пшеница се чака да бъде двойно по-скъпа от миналогодишната. Тя ще влезе на пазара още от юни месец, което значи, че тогава, цената на хляба отново ще се усили.

" Цената на равнищата ще е 60 стотинки и от там нагоре може да стигне до 80, 1 лв. пшеницата, това значи, че брашното ще иде на 2 лв., а от там нататък хлябът ще отиде на 3,50 - 4. Никой не може да каже по какъв начин ще бъдат нещата ", сподели Бакалов.

За да можем да чакаме по-ниска цена на хляба, която да се задържи за по-дълго време, производителите показват, че е належащо страната да отпуска по-големи дотации за създаденото у нас зърно.

Репортер: Али Мисанков
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР