Една от най-мощните въздушнодесантни сили в света - 101-ва въздушнодесантна

...
Една от най-мощните въздушнодесантни сили в света - 101-ва въздушнодесантна
Коментари Харесай

Американската армия подсилва присъствието си в Румъния

Една от най-мощните въздушнодесантни сили в света - 101-ва въздушнодесантна дивизия на Съединени американски щати, може да се прегрупира в Румъния, откакто във военновъздушната база „ Михаил Когълничану “ край Констанца идват военачалник с две звезди и щабни офицери , с цел да координират американските войски и оръжейни системи, написа през днешния ден румънският вестник „ Адевърул “.

Пентагонът разгласи съвсем по едно и също време, че удължава периода на разполагане в Румъния на бригада от известната 101-ва въздушнодесантна дивизия и изпраща в базата край Констанца двузвезден военачалник и няколко щабни офицери. Според анализатори, потърсени за коментар от в. „ Адевърул “, това е доста значим ход.

Контраадмирал (р) доктор Константин Чоробя , някогашен заместник-началник на отдел " Информационни интервенции " в щаба на НАТО в Италия, сподели, че „ в случай че се наложи, този двузвезден военачалник ще бъде подготвен да командва цялата 101-ва дивизия (между 10 000 и 15 000 бойци - бел. ред.) в Румъния, а освен една бригада (около 4000 бойци - бел. ред.), колкото е ситуирана сега “. 

„ Възложена му е задача и с цел да бъде подготвен за пердах, той идва в Румъния дружно с щабните си офицери, които ще би трябвало да изпълнят жизненоважни задания. По-конкретно, те ще организират серия от разузнавания на място, с цел да дефинират спецификата на региона, в който ще работят при положение на нужда. Те ще записват детайлности за терена, климата и даже обичаите на локалните хора. Много значимо е, че те ще дефинират направленията, в които ще работят в бойни задачи, в случай че е належащо, и ще взаимодействат по-интензивно с румънските военни ", изясни Константин Чоробя. 

Той добави, че изпращането на двузвезден военачалник с неговите щабни офицери толкоз покрай зоната на бойните дейности ще разреши да се вземат бързи решения за разположението на войските и оръжейните системи.

Чоробя открои като доста значим детайл това, че 101-ва въздушнодесантна дивизия разполага със лична авиация, лични танкове, всевъзможен тип бронирани машини и по време на борба няма потребност да желае друга въздушна поддръжка. 

„ Тази подвижност и дарба за нанасяне на удари на 101-ва въздушнодесантна дивизия е източник на огромно неспокойствие за Москва, а назначението на военачалник за командващ американските военни в Румъния, сигурно ще сътвори спомагателни главоболия на Кремъл ", разяснява контраадмиралът, представен от „ Адевърул “.

Според военния анализатор Аурел Казаку идването на военачалник от подобен сан с щабните му офицери изпраща две послания към Москва – от една страна, че американските бойци са подготвени за борба, а от друга – че НАТО има строго отбранителна позиция в Румъния , защото въпросният военачалник до момента е бил в 10-а планинска дивизия, тъй че е от армията на планинските бойци. Казаку също откроява като преимущество бързината, с която ще могат да се взимат оперативни решения, защото личният състав ще бъде в базата „ Михаил Когълничану “, а не в Германия да вземем за пример.

Новината за изпращане на боен с по-висок сан в Румъния пристигна няколко дни откакто Съединени американски щати взеха решение да удължат с още девет месеца интервала на разполагане на бригада от известната 101-ва въздушнодесантна дивизия в Румъния, считано от януари 2023 година Бригадата, която сега се намира в базата „ Михаил Когълничану “, включва към 4000 военнослужещи и е планувано да смени военния си състав в период от два месеца . Войниците ще бъдат сменени от друга бригада, идваща от Съединени американски щати, от същата дивизия, написа „ Адевърул “.

Понастоящем Пентагонът има доста военно наличие в Румъния. 101-ва въздушнодесантна дивизия стартира задачата си след решение, взето на срещата на върха на НАТО в Мадрид. В базата край Констанца има още към 2000 американски бойци , като част от тях са от 2-ри кавалерийски полк " Страйкър ", които дойдоха в Румъния след
нахлуването на Русия в Украйна, с бронирани машини " Страйкър ".

Тогава към тях се причислиха към 700 други американски бойци, проведени в бойна група, оборудвана с транспортьори " Страйкър ", бойни машини " Брадли ", танкове " Ейбрамс " и хеликоптери " Блек Хоук " и " Апачи ", напомня „ Адевърул “.

Официално, в още две бази в Румъния има американски военни. Става дума за Девеселу, където е ситуиран противоракетният щит „ Еджис Ъшор “ (Aegis Ashore), и Къмпия Турзий, където са ситуирани безпилотни самолети „ ЕмКю-9 Рийпър “ (MQ-9 Reaper) в поделение, профилирано в задачи за битка с тероризма, което преди този момент е работило в Близкия изток, написа румънското издание.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР