Една от най-луксозните коли в света носи името Maybach. Мнозина

...
Една от най-луксозните коли в света носи името Maybach. Мнозина
Коментари Харесай

Вилхелм Майбах – кралят на дизайнерите, двигателите и педантиката

Една от най-луксозните коли в света носи името Maybach. Мнозина най-вероятно свързват това име с впечатляващата лимузина, сложила границите на първокласното на доста високо равнище. Истината е, че немските производители обичат своята история и затова кръщават колите си точно на своя производител.

Така е направил Готлиб Бенц, образецът му е последван от Фердинанд Порше и още доста други. Историята на Вилхелм Майбах в автомобилната промишленост има свое изключително място. Историята на немския инженер, дизайнер и фабрикант стартира на 9 февруари 1846 година Като доста от своите другари, Вилхелм възпламенява интереса си към моторите с вътрешно горене и надлежно стартира да мисли разновидности за подобряването му.

 gettyimages-545063875-594x594

В края на XIX век автомобилната промишленост стартира постепенно и несъмнено да прохожда. Малките 2-тактови мотори в колите се трансформират в нещо към момента нежно и не толкоз надеждно, с цел да се трансформира в всеобщ автомобил. Първата огромна стъпка на Майбах е точно основаването на високоскоростен мотор и дружно с Готлиб Даймлер и малко повече предпочитание се слага в първото транспортно средство – Reitwagen. Днес същият се счита за първи мотор в света.

 Daimler_Reitwagen_at_the_Mercedes_Benz_museum_2009

Снимка: By Anthony Joh from Bangkok, Thailand – Daimler Reitwagen, CC BY 2.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=8886570

Все отново първата крачка е направена, а и с толкоз сполучлив мотор, Даймлер и Майбах вземат решение да тестват творението и в други коли. През годините ще сътворят дизайнерски автомобилни решения, само че ще намерят приложение на механичното сърце даже в лодки и самолети. Отдадената работа на Вилхелм ще донесе и една доста тежка корона – кралят на дизайнерите.

Един специфичен миг в живота на Майбах е другарството с Емил Джелинек. Австрийският авто търговец и играч обичал да взе участие най-вече в конкуренциите на Френската ревиера. Когато пристигнало време да откри нов автомобил, с който да печели надпревари, Емил знаел към кого да се обърне. В този миг Майбах е приет от своите сътрудници и получава тежката задача да построи модерна и съвременна спортна кола. При възможен триумф, поръчката ще се разшири до 36 автомобила и всеки ще бъде закупен на цена от 550 000 златни марки.

След като Джелинек получава своя план и му се любува във всеки вероятен миг, през 1901 година са създадени и останалите машини. Вилхелм взема решение да кръсти модела на дъщерята на Емил – Мерцедес. Това е и началото на една автомобилна империя, синоним за качество и комфорт. През 1900 година благодарение на сина си Карл, Вилхелм оказва помощ на граф Фердинанд декор Цепелин за подобряването на моторите на цепелина.

 gettyimages-542363037-594x594

Само 16 години по-късно ще се роди и първия авио мотор с цели 160 конски сили. Поръчките за него са към 2000. Поради изменящата се политическа картина, бащата и синът се ориентират в създаването на бързи и мощни дизелови мотори за кораби и локомотиви. Силните връзки във семейството Майбах разрешават на дребния Карл да научи всичко от татко си и да разшири познанията си, с което времето за автомобилната гражданска война се редуцира доста.

Графът, който също не съжалявал за избора на инженери при създаването на моторите на цепелина, бързо потърсил семейство Майбах с ново предложение. Тримата стават създатели на дружество за структура на самолетни мотори GmbH. През 1912 година компанията се мести във Фридрихсхафен, а семейство Майбах към този момент има сериозен дял в компанията, самият Карл към този момент е механически шеф. В пика на кариерата си, синът към този момент е един от най-големите производители на авио мотори. През 1918 година още веднъж ще промени концепцията на компанията и ще стартира да създава автомобилни мотори, имайки поради, че Версайският кротичък контракт визира доста съществено производството му.

Фокусът към този момент тръгнва към колите. Автомобилната пристрастеност е разпалена още от бащата и доста скоро се ражда концепцията за основаването на съвършената лимузина. С малко помощ от Цепелин се ражда и първата автомобилна линия, както и един от най-големите му дизайнерски триумфи. В процеса на разработка, към плана се прибавят и два високоскоростни дизелови мотора: „ SVT 137856 “ можел да се движе с непрекъсната скорост от 160 км/ч и има оптималната скорост от 205 км/ч с избрани условия. Въпросните условия са най-често във времето, в което този мотор може да се натоварва.

 gettyimages-540781116-594x594

През 30-те години на предишния век, точно този мотор слага върха за скорост и през идващите 40 години ще остане несломим. Успехите на компанията не се дължат единствено на брилянтните хрумвания на фамилията. Карл доста скоро осъзнава, че единствено добре квалифицираните инженери могат да отговорят на високите условия на компанията. Ето за какво през 1919 година основава първата академия, която събира фрагменти от всички цялата Цепелин група. Схемата въобще не е нова, само че се ползва за първи път точно в заводите на Майбах. Авторът е Фердинанд декор Стейнбиес в средата на предишния месец. Затова инженерите в завода стартират да преподават на бъдещите си сътрудници. Самата академия е отворена и до през днешния ден и продължава да работи. Много скоро тъкмо тя ще даде нужния личен състав на компанията.

Какво отличава компанията и за какво до през днешния ден някои от най-луксозните лимузини носят името „ Maybach “? Отговорът се крие в нововъведенията, които семейството предлага на пазара, освен това във време, в което моторите се считат за нещо прекомерно чупливо и скъпо. През 1882 година фамилията закупува къща в Щутгарт, която да трансформира в работилница. Единственият проблем е, че съседите почнали да подозират новодомците в доста по-сложни схеми като подправяне на пари. Полицията влиза в парцела, употребява градинарския ключ за къщата, който също така виси на гвоздей пред вратата и открива единствено мотори.

 gettyimages-542377567-594x594

До 1884 година бащата и синът към този момент имат 3 издигнати мотора, всеки можел да работи със 750 оборота в минута или 900 оборота в минута. На идната година се появява първият авто мотор с индивидуален цилиндър, въздушно изстудяване, железен маховик, изпускателен клапън, който се управлява от разпределителния вал и обороти, които бият няколко пъти останалите мотори – 600 оборота в минута.

Една година по-късно се ражда и карбуратора и надлежно се доближава мощ от 1 конска мощ в 100-кубиков мотор. През 1894 година идват и още повече усъвършенствания като двигателен блок за цилиндрите, разпределителен вал за изпускателните клапани и още веднъж карборатор, както и доста усъвършенствана система на ремъците. След това се прибавя и първия нагревател с охлаждаща перка. Покрай самолетния мотор, Майбах проектира и 6-цилиндров мотор с мощ от 70 конски сили, което за онази ера е същинска гражданска война.

Първият Maybach W3 е показан на автомобилното ревю в Берлин и разполага с 6-цилиндров мотор, спирачна система от 4 диска (на всяко колело), нова скоростна система и оптималната скорост от 105 км/ч. Следващият модел ще разполага с 12-цилиндров мотор, алуминиев мотор, алуминиеви бутала и мощ от 150 конски сили.

 gettyimages-542867833-594x594

Трудно е да се проследят всички нововъведения на компанията, имайки поради, че компанията продължава да твори и през днешния ден. Любопитен факт е, че Карл и Вилхелм в никакъв случай не имат кола. Макар и двамата да са имали опция да имат лична кола, фамилната традиция повелявала да станат заран, да се качат на влака и да пътуват до завода си. Вилхелм Майбах умира на 83-годишна възраст в Щутгарт през 1929 година

   
Източник: chr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР