Една от най-интересните истории в развитие, случваща се на международната

...
Една от най-интересните истории в развитие, случваща се на международната
Коментари Харесай

5G скара САЩ и Китай

Една от най-интересните истории в развиване, протичаща се на интернационалната сцена през тази година, е борбата сред Съединени американски щати и Китай, която стартира на софтуерния фронт. Спорът започва с обвиняванията от американския телекомуникационен регулатор за позволени съществени пропуски в системите за сигурност на 5G оборудването на китайската компания Huawei, само че към този момент мина на държавно равнище. В него се намесиха президентите на двете страни - Доналд Тръмп и Си Дзинпин, Сената на Съединени американски щати, даже ФБР, както и китайските служби за сигурност.

Според ФБР се оказа, че " пропуските в системите за сигурност " са съзнателно оставени директни пътища, през които китайското разузнаване от години източва информация за своите западни сътрудници. Служители зад Океана упрекнаха китайската компания непосредствено в интернационален и корпоративен шпионаж, което докара до няколко рекордни спада в цените на акциите освен на Huawei, само че и на стотици други китайски софтуерни компании. От своя страна, китайското държавно управление и шефовете на софтуерния колос отхвърлиха изцяло сходни изказвания, обвинявайки Съединени американски щати, че зад офанзивата, " маскирана " като борба против шпионажа и приключването на персонални данни или секретна информация, се крие икономическият интерес на Вашингтон.

Анализатори на мобилните технологии показват, че доставките на съоръжение за 5G мрежата ще генерират в идващите 4 години близо 2,7 трилиона $. В края на предходната година като главен любимец за лъвския къс от тази главозамайваща сума беше посочена компанията Huawei, която започва разработки и проби на новата технология 19 месеца преди всички свои съперници от Съединени американски щати. Технологичната общественост е разграничена в мненията си. Според една част Америка се опасява да не изгуби лидерската си позиция на пазара поради по-евтиното и плътно съоръжение, което китайците оферират, и по тази причина се пробва по всевъзможен метод да удари по имиджа на фирмите в страната. Според други пък Пекин няма по какъв начин да бъде благонадежден сътрудник на Запада и обвиняванията против Huawei би трябвало да са доведат до съществени наказания както против компанията, по този начин и против китайското държавно управление.

Поднебесната империя отвръща на удара

В края на предходната седмица китайската компания Huawei заведе дело в американския съд против Министерството на търговията на страната, като изиска връщането на иззето телекомуникационно съоръжение, което се намира в Аляска. В продължение на две години американските чиновници не могат да решат дали да издадат обособен лиценз за експорт на тази партида съоръжение, която беше изпратена през юли 2017 година за тестване в лаборатория в щата Калифорния, само че след това беше изтеглена в Аляска.

Според Huawei сдружението е предало на американската страна цялата поискана информация за продуктите, за които по това време не се е претендирал обособен лиценз. Въпреки това Министерството на търговията в продължение на 20 месеца не е взело решение. Във връзка с това китайската компания моли съдът да признае, че администрацията на Съединени американски щати „ нелегално се е въздържала или безпричинно е отсрочила дейностите си " във връзка с иззетото съоръжение.

В средата на май Министерството на търговията на Съединени американски щати включи Huawei в черния лист, което блокира опцията компанията да купува съставни елементи и технологии от американски производители. Технологичният колос Гугъл към този момент приключи съдействието с Huawei в съвсем всички области, които изискват прекачване на съоръжение, програмен продукт и механически услуги.

Англия и Япония под напън

Още през март американското държавно управление посъветва всички свои сътрудници и съдружници в световен мащаб да премислят избора си на снабдител за 5G съоръжение. Така от Вашингтон съумяха да нанесат още по-сериозен удар както върху Huawei, по този начин и върху цялата китайска стопанска система. Редица страни, измежду които Англия и Япония, към този момент оповестиха, че няма да се възползват от китайските технологии макар доста по-добрата цена и параметри на мрежите.

Европа обаче към момента няма единно решение. Евентуална цялостна възбрана, наложена на Huawei от стартирането в употреба на 5G телекомуникационни мрежи в Европа, ще коства на мобилните оператори в Европейски Съюз близо 55 милиарда евро, по оценка на специалисти, поръчана от " Франс прес ".

Според отчета, който ще бъде гледан при първата сесия на новия Европарламент, Huawei и една от дъщерните им компании - ZTE, дружно съставляват към 40% от пазара на Европейски Съюз, доставящ мобилно съоръжение сега. Основните терзания на Съюза са, че другите компании нямат достатъчния запас да произведат и доставят в точния момент новите кафези за 5G мрежата.

Пекин и Москва си подават ръце

Китайците от Huawei към този момент търсят нов стратегически сътрудник във високите технологии и тяхното развиване. Представители на компанията ще стартират договаряния с Русия през идващото тримесечие. Основна цел на срещите ще бъде разискването на опцията за потребление на съветската операционна система " Аврора " в мобилните устройства на китайския софтуерен колос.

Разговорите ще се проведат сред китайската компания и съветското Министерство на известията, съгласно информацията, изнесена от почитан чиновник в Кремъл. Американската възбрана значи, че на Huawei няма да бъде позволено да употребява операционната система " Андроид ". По-рано тази седмица основният изпълнителен шеф и създател на Huawei Жън Чжънфей съобщи, че възбраната може да докара до загуба от продажбите на смарт телефони, създадените от китайската компания, в размер до 30 милиарда $.

Големите печеливши са дребните компании

В разгара на тази финансово-политическа война се оказа, че огромните печеливши са всички други по-малки компании, които до преди година щяха да се борят за общо не повече от 12-14 % от доставките на съоръжение в световен мащаб. Европейските съперници „ Ериксон " от Швеция и „ Нокиа " от Финландия, както и „ Самсунг " от Южна Корея обаче нямат потенциала да се оправят с прехода от 3G и 4G мрежи към 5G в Европа, като в това време извършват към този момент подписаните контракти в Северна Америка и Азия. " Ериксон " да вземем за пример оповестиха, че ще изтеглят заем от над 3,9 милиарда $, с цел да усилят стремително производството на новите кафези и технологии.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР