Една от най-горещите точки в света през последната седмица е

...
Една от най-горещите точки в света през последната седмица е
Коментари Харесай

Речта на Хрушчов пред ООН, с обувка или без

Една от най-горещите точки в света през последната седмица е сесията на Общото заседание на Организация на обединените нации в Ню Йорк. Медиите по целия свят демонстрираха залата, която кънти от смях по време на речта на хвалещия се американски президент Доналд Тръмп, малко откакто турският му сътрудник Реджеп Ердоган напусна демонстративно, до момента в който той приказва. За българите най-обсъжданата тематика пък беше визитата на премиера Бойко Борисов и прословутата му фотография с Тръмп, както и репликата в една от речите му " Народна република България ", въпреки и лапсус.

В годините обратно е имало и още по-впечатляващи подиуми (вижте по-надолу). Най-запомнящата се история в Организация на обединените нации за всички времена обаче несъмнено е тази със руския водач Никита Хрушчов в далечната към този момент 1960 година И до през днешния ден в интернет излизат доста информации за това по какъв начин той се е събул обувката и е блъскал с нея по трибуната. От случката обаче няма нито един потвърдено достоверен запис, а единствено загадъчна фотография, за която се счита, че е фалшификат. От нея е направено и видео, което се върти в мрежата (вижте по-надолу).

Какво се случва? През тази есен Хрушчов е за цялостен месец в Ню Йорк и посещава пленарните съвещания на Организация на обединените нации. Странното му държание незабавно прави усещане. След като през 1955 година той печели борбата с вожда Сталин и застава отпред на Съюз на съветските социалистически републики и към този момент е пълновръстен началник на Кремъл, пред делегатите в Съединени американски щати той буйства, крещи и даже псува , като при всяка от речите си размахва юмруци. Посланията му са, че Организация на обединените нации е безполезна и доминирана от капиталистическите страни.

На 12 октомври, единствено ден преди да отпътува, обаче напрежението ескалира. Всичко стартира, когато филипинският пратеник Лоренцо Сумолонг упреква Съюз на съветските социалистически републики, че потиска народите от Източна Европа. Хрушчов безусловно скача и още веднъж показвайки заплашително юмруци се втурва към ораторския пулт, наричайки делегатите " лакеи на империализма ".

Малко по-късно би трябвало да се е станала случката с обувката, само че в протокола от съвещанието не е маркирано нищо такова. На другия ден " Ню Йорк таймс " и " Вашингтон пост " оповестяват, че Хрушчов я е употребявал като ударен инструмент. Но нямат доказателства.

Когато 40 години по-късно американският историк Уилям Таубман проверява историята за задачите на биография на Хрушчов, открива много несъгласия. Веднъж ставало дума за чехъл, различен път за кафяв сандал, само че най-много - ударите се стоварили не върху трибуната, а на мястото на руския водач в пленарната зала.

На една фотография се вижда точно това - по какъв начин пред него има обувка. На друга обаче, до момента в който той приказва разпалено от трибуната и размахва с ръка, в нея се вижда някакъв тайнствен предмет. Трета фотография демонстрира същата сцена, само че без обувка. Затова по всеобщо мнение фрагментът с размазания предмет, който наподобява на обувка, е фалшификат.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР