Една от най-горещите теми в обществото отново се оказа санирането.

...
Една от най-горещите теми в обществото отново се оказа санирането.
Коментари Харесай

Предимство за саниране имат сгради, отопляващи се на по-лоши източници, каза директорът на АУЕР

Една от най-горещите тематики в обществото още веднъж се оказа санирането. За повторно беше продължен крайният период по програмата, която включваше 20% самоучастие. Причината е, че няма задоволително искащи да се включат в тази част, за разлика от първата, която беше изцяло безвъзмездна. Множеството некласирани планове сътвориха огромно напрежение и разсъниха въпроси към критериите за оценка на спечелилите.

Към днешна дата имаме следното състояние – всички чакащи от първия стадий да се употребяват от гратис саниране и наново удължение на втория стадий със самоучастие. Темата в " Говори в този момент " разяснява шефът на Агенцията за стабилно енергийно развиване Ивайло Алексиев.

" От тротоара няма по какъв начин да се познае дали хората употребяват дърва, климатици или парно. С преимущество са постройките, които употребяват по-лоши източници за отопление - газ или изкопаемо гориво ", сподели той.

Две здания, строени едновременно може образно мода наподобяват еднообразно, само че има доста неща, които се отразяват на енергийната им характерност.

" Вие да вземем за пример можете ли да различите една PVC дограма със стъклопакет какъв брой топло минава през нея? Нормативите през годините са били доста динамични и са се променяли - постройката, която е сменяла дограма напълно неотдавна, ще има доста по-добра енергийна характерност по отношение на тази, която е сменяла дограма преди 5 или 7 години ", изясни Алексиев.

Заделените средства за втория стадий от програмата за саниране са много по-малко от първия стадий.

" Тогава бяха към 1 милиарда и 200 млн. лв., класирани и утвърдени бяха над 750 здания. За втория стадий средствата са малко над 200 млн., което е за не повече от 100-150 здания ".

Едва към 30% от постройките у нас са достигнали енергиен клас А - това е толкоз малко, че даже част от класираните в този момент здания всъщност не дават отговор на критериите, изясни Ивайло Алексиев. Теоретично всяка една постройка може да реализира клас А, само че за задачата се предписват спомагателни ограничения, които може да се окажат стопански неизгодни.

" Например имате пететажна постройка с 4-5 входа. Същият брой жилища в една постройка, която е единствено с един вход ще отнеме 10-15 етажа. Топлоизолация на покрив в ниската постройка ще докара до доста по-голям резултат в сравнение с във високата постройка. Цената на топлоизолацията е почти идентична. В този случай покривът на ниската постройка ще се откупи доста по-бързо, в сравнение с покрива на високата ".

Друга мярка би била механически неизпълнима - да вземем за пример постройка, отопляваща се на казан, да премине към термопомпа. Тя изисква електрическа мощ, която постоянно няма по какъв начин да бъде обезпечена на мястото, където се намира постройката, изясни Алексиев.

Идеята на ГЕРБ всички претенденти по актуалната стратегия за саниране да получат безплатно финансиране евентуално ще реши моментния проблем, само че е извънредно време грантовете поетапно да бъдат намалявани, счита Алексиев.

" Необходимостта от сградно възобновяване изисква подобен запас, който е непостижим както за европейския, по този начин и за държавния бюджет. Ясно е, че по-голямата част от парите би трябвало да дойдат от частния капитал ".

Многофамилните здания у нас са над 60 000 - в случай че осигурим напълно гратис саниране на няколкото хиляди, които са кандидатствали в този момент, какво да кажем на другите хиляди - попита Алексиев. Отделен е въпросът и за еднофамилните жилища, за които сходни стратегии няма, подсети той.

Вижте целия диалог във видеото


Последвайте ни във и

Вече може да ни гледате и в
Намерете ни в
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР