Една от най-големите загадки и научни познания, до които науката

...
Една от най-големите загадки и научни познания, до които науката
Коментари Харесай

Дърветата говорят - учени уловиха странни звуци, издавани от древното дърво Пандо

Една от най-големите загадки и научни знания, до които науката е достигнала, е че дърветата могат да беседват между тях посредством кореновата си система. Сега откриватели откриха, че един от най-древните организми в света издава жив тон. Едно-единствено дърво, което е наречено Пандо ( " разгръщам се " на латински), е издало необикновен тон от разклащането на милионите си листа, който се популяризира до ехтене в голямата му коренова система. Уникалният растителен организъм се намира на Колорадското плато в Съединени американски щати.

Изследователите са записали ниските тътени на гората от трепетлика Пандо - единично дърво, разпростиращо се на хиляди стъбла, и се счита, че звуците са от " треперенето " на листата му по време на гръмотевична стихия.

Общо взето, дървото Пандо има необикновено количество стъбла - 47 000 - които се простират и разрастват на 100 акра в Юта. С тегло от 6000 метрични тона, тази трепетлика е впечатляващо антична - съгласно учените е претърпяла 12 000 години на Земята. С толкоз доста маса и възраст, трепетликата има голямо количество живи звуци, идващи от нейната вътрешност.

В рамките на проучване, извършено от група, наречена " Приятели на Пандо ", живите звуци, които вибрират от дървото, са изследвани в продължение на няколко месеца. Участниците в изследването не са можели да чакат невероятното изобретение, което ще произлезе от тяхната упорита работа.

Изследователите обаче се притесняват, че Пандо е на път да изчезне, отнасяйки със себе си и живите си звуци.

Описвайки звука на дървото като нещо, идващо от " голяма скрита хидравлична система ", Ланс Одит, създател на " Приятели на Пандо ", споделя, че въпреки планът да е почнал като нещо, което ще съчетае изкуството с природата, в този момент той вижда опцията да го съчетае с науката.

Първото произведение на изкуството, с което Пандо се среща, е звуковият експерт Джеф Райс, който пуска хидрофон в кухо парче клон в основата на гигантското дърво. Насочвайки го към корените на дървото, той е бил шокиран да открие, че откакто поставил слушалките си, от дървото се разнасяла дисхармония от живи звуци. В допълнение Райс се върнал до Пандо по време на гръмотевична стихия и открил, че звукът се усилва, като от организма се разнасяло едва бумтене.

Райс счита, че заради големия размер на дървото звукът идва от " милиони листа в гората ", които разклащат дървото, вибрират надолу през клоните и най-после си проправят път до земята. Вероятно още по-впечатляващо е, че живият тон от трепетликата не стопира с листата ѝ, а идва и от клоните ѝ. По време на тестванията си Райс съумява да улови звуци от клон на далечно разстояние, което затвърждава концепцията, че кореновата система на дървото е обвързвана.

Разбира се, всяка красива находка в природата има и негативна страна, като хищниците, световното стопляне и даже хората унищожават неща, които в миналото са били считани за безсмъртни. Изследователите се притесняват, че Пандо е на път да си отиде, отнасяйки със себе си живите си звуци. Наред с хората и естествените аргументи учените считат, че броят на тревопасните животни се е нараснал, което води до това, че от ден на ден същества се взират в дървото за вечеря.

И въпреки всичко, като кадър от " Властелинът на пръстените " и дърветата, говорещи между тях, живите звуци, идващи от дълбоките корени на Пандо, са нещо, което демонстрира чудото на живота, означават от екипа. Изкушените от откритието могат да чуят шепота на дървото в. /БГНЕС
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР