Една от най-големите трагедии на Украйна, която провежда критична контраофанзива,

...
Една от най-големите трагедии на Украйна, която провежда критична контраофанзива,
Коментари Харесай

Защо една буксуваща украинска офанзива ще създаде проблем за Зеленски в САЩ?

Една от най-големите нещастия на Украйна, която организира сериозна контраатака, която до момента не е съумяла да отговори на нейните лични и на западните упования е, че тя не може сама да реши ориста си.


Правителството на президента Володимир Зеленски е подвластно от големия поток от американско и западно въоръжение. А съветският президент Владимир Путин, чиито исторически мании и персонални сметки за власт вкараха Украйна в тази ужасяваща война, също ще има огромно значение за това дали и по кое време тя ще завърши. Така че, въпреки че жертвите на бойното поле ще решат какъв брой от заграбените територии ще си върне Украйна, изходът от войната ще бъде завършен и от външни фактори, в това число от изменящите се политически сили в Съединени американски щати, Москва и европейските столици.


Една спряна атака и зимна невъзможност, да вземем за пример, би имала особени последствия в Съединените щати, защото би могла да ускори въпросите по отношение на американската поддръжка за войната, която ще бъде въвлечена в една остра изборна година. Американците се приготвят за евентуален конфликт сред президента Джо Байдън, който възроди западния алианс и е най-критичният външен покровител на Украйна, и някогашния президент Доналд Тръмп, песимист към НАТО, който се възхищаваше на Путин и даде обещание да приключи войната за 24 часа, евентуално при изискванията на Путин. И даже в случай че Тръмп не е претендентът на републиканците през 2024 година, намаляващата социална поддръжка за войната може да навреди на Байдън.

Ето за какво, както по политически, по този начин и по стратегически аргументи, върху дълго чаканата контраатака на Украйна през това лято се оказва голям напън да докара до обилни пробиви на бойното поле. Но към този момент настъплението е по-скоро сложна задача, в сравнение с блицкриг, което покачва вероятността войната да продължи най-малко и през идната година. Ако това стане, гъвкавото уравнение, което е в основата на целия спор - включващо способността на Украйна да води война, апетита на американците за многомилиардни пакети помощи и поносимостта на Путин към ужасяващи жертви - ще бъде още по-напрегнато.

Високопоставени представители на Съединени американски щати и Запада приказват за все по- " отрезвяващи " оценки за способността на украинските сили да си върнат обилни територии. Един от високопоставените западни дипломати тъмно съобщи, че въпреки да съществува опция Украйна да реализира прогрес, е " извънредно, доста малко евентуално " той да промени салдото на спора през идващите седмици. Официални лица както в Украйна, по този начин и отвън нея, признават, че напредъкът в офанзивата настава по-бавно, в сравнение с са се надявали да видят.

Затрудненията на Украйна - и тежките бойни загуби - се дължат частично на вкопаните, многопластови отбранителни позиции, окопи и минни полета, които Русия имаше месеци да построи, както и на действителността на бойното поле, съгласно която атакуващите сили се нуждаят от числено преимущество пред добре окопаните войски. Въпреки че съветските сили бяха изложени на риск при първичното навлизане и несполучливото нахлуване към Киев, в този момент войната навлезе в по-труден стадий за Украйна.

Като знак за значимостта на външните усещания за войната в Украйна, Зеленски е сензитивен към всякакво мнение, че контраофанзивата е била отчаяние, макар че по собствен присъщ метод акцентира, че се нуждае от повече висококачествени западни оръжия.


" Контраофанзивата е сложна. Вероятно тя се случва по-бавно, в сравнение с някои хора желаят или биха могли да видят ", сподели Зеленски на среща с латиноамерикански медии, видеозапис от която беше оповестен във вторник. Но призовавайки за самообладание съдружниците, той се зарече, че силите му ще побеждават над деморализираните руснаци: " В нашите очи има отмалялост, само че в техните очи има боязън. А това са две доста разнообразни неща ".

Твърде рано е да се каже, че украинската атака се изчерпва, макар очертаващото се настъпване на есенното време, което може да затрудни по-мащабни маневри.

Генерал-лейтенантът от армията в оставка Марк Хертлинг да вземем за пример посочи пред CNN, че " доста анализатори смятаха, че Украйна не може да спре Русия при започване на тази война " и се оказа, че са сбъркали. Той съобщи, че Украйна води огромна атака на повърхност, равна на дистанцията сред Вашингтон и Бостън, и се нуждае от време.

" Има доста мрачни мнения за това, което се случва сега, само че това, което Украйна прави, е най-трудната от всички задачи и ще отнеме доста време ", сподели Хертлинг.

Но има ли Западът задоволително самообладание, с цел да даде на Украйна времето, от което се нуждае? Липсата на огромни пробиви против Русия през идващите седмици ще даде на западните политици дребен избор да обмислят по-широкия политически подтекст на войната, даже и за в този момент да не се вижда нейният край.

Въпреки че през уикенда в Саудитска Арабия се организира интернационална конференция на високо ниво за изследване на евентуални мирни съглашения, към този момент няма явен път даже към преустановяване на огъня. Украйна не е склонна да отстъпва, защото се стреми към връщане към границите си от 1991 година - блян, който би претендирал изпъждане на съветските сили от анексирания Крим, което към този момент наподобява малко евентуално. След като се провали в опита си да заличи Украйна от картата, Путин към момента не е постигнал триумфи, които биха му разрешили да разгласи победа, която би могла да бъде жизненоважна за одобряване на ръководството му вкъщи. В последна сметка способността на Русия и Украйна да понасят тежки загуби на бойното поле ще бъде от решаващо значение за установяване на момента, в който някоя от страните може да бъде отворена за съглашение - когато цената на продължаването на борбата може да бъде надхвърлена от изгодите от нейното преустановяване.

Моментът, в който ще настъпи този сюжет, може да има доста общо с постоянството или дълготрайната неустойчивост на поддръжката от страна на Съединени американски щати, която е жизненоважна освен за въоръжаването на Украйна, само че и за поддържането на единството на НАТО и европейската увереност.

Независимо дали ще завоюва втори мандат, наследството на Байдън ще бъде доминирано от ролята му в отговора на съветското навлизане, което е най-значимата демонстрация на водачество на Запада от страна на президент на Съединени американски щати най-малко от времето на Джордж Буш в края на Студената война.

Байдън към този момент работи по нов законопроект за в допълнение финансиране, който евентуално ще бъде подготвен за разглеждане от Конгреса до края на годината. Мярката ще бъде най-важният тест за готовността на болшинството в Камарата на представителите да продължи да хвърля милиарди долари за войната, макар дълбокия песимизъм измежду доста републиканци. Всяко съмнение, че украинската атака буксува, ще задълбочи скептицизма във връзка с продължителния ангажимент на Съединени американски щати. Макар че външната политика рядко е решителен фактор в президентските избори и войната в Украйна не е преобладаващ въпрос в първичните избори, някои последователи на партията в щатите с ранно гласоподаване като Айова и Ню Хемпшир го повдигат и слагат под въпрос щедростта на Съединени американски щати след месеци на висока инфлация, която, даже и да понижава, способства за трайно мрачните оценки за американската стопанска система.

Белият дом омаловажава концепцията, че Украйна губи инерция и стартира тезата, че към този момент Киев разполага с лукса на времето. Джон Кърби, координатор на Съвета за национална сигурност по стратегическите връзки, съобщи във вторник пред Улф Блицър от Си Ен Ен, че Украйна е постигнала прочут прогрес, и загатна, че тази седмица може да бъде възложен нов пакет помощ, който евентуално да включва съоръжение за разчистване на мини и артилерийски комплекти HIMARS.

Въпреки това, поради намаляващата социална поддръжка в Съединени американски щати за войната, Байдън може да се изправи пред комплицираната задача да изясни продължителната поддръжка на Съединени американски щати за Украйна през следващото кърваво лято, до момента в който се кандидатира за преизбиране през идната година. Нито един американски боец не се бори във войната, а президентът от дълго време се опълчва на присъединяване на Съединени американски щати в задгранични спорове. Той трансформира избягването на директен конфликт на Съединени американски щати с Русия в централен детайл на тактиката си, само че все пак Тръмп вижда опция./БГНЕС

-----------------------------------------------

Стивън Колинсън, Си Ен Ен

Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР