Една от най-големите легенди в българския футбол - Стойчо Младенов,

...
Една от най-големите легенди в българския футбол - Стойчо Младенов,
Коментари Харесай

Младенов: Миналата година бяхме трети, сега целта е да сме втори или първи

Една от най-големите митове в българския футбол - Стойчо Младенов, бе посетител в епизод номер 50 на подкаста на " Мач Телеграф " - " МачКаст ". Оперативният шеф на ФК ЦСКА 1948 приказва по всички забавни тематики, свързани освен с финалиста за Купата на България, само че разяснява Левски, Лудогорец, ЦСКА, върна се към другарството с Жозе Моуриньо, головете против Ливърпул и работата в Саудитска Арабия. Ето най-интересното от изявлението с Екзекутора на Ливърпул.
 ФК ЦСКА 1948 притегли камерунец
ФК ЦСКА 1948 притегли камерунец

Рууни Ева е младежки национал на родината си

 Г-н Младенов, ФК ЦСКА 1948 стартира мощно сезона, побеждавайки Левски. Как ще определите началото на акцията за отбора?

- Първите мачове постоянно са от извънредно значение за самочувствието и увереността. Това, че победихме Левски на Герена е едно огромно наслаждение за мен. Знаете за борбите, които сме водили с Левски. Казвам го с най-голямо почитание към този тим. Радвам се, че успяхме да ги победим на Герена, тъй като успеха бе историческа.

Много хора към този момент поставят ФЛ ЦСКА 1948 измежду любимците в шампионата. Приемате ли сходен етикет или е рано за него?

- Всички, които работим в клуба сме доста амбициозни, започвайки от спонсорите и стигайки до най-ниското равнище в школата. Треньорският екип ни е доста първокласен, Рибарски е добър треньор и в случай че предходната година сме били трети, в този момент задачата е да сме втори или първи. Така изкачваме стълбичката. Не желая да въвеждам напрежение във футболистите, само че когато искаш да си първенец, би трябвало да се справяш с напрежението. Равният към този момент не е добър резултат.

От близо година сте в клуба. Каква оценка си давате?

- Школата върви добре, имаме доста положителни деца, а занапред ще научавате техните имена. Дава се късмет на младите футболисти, които имат характера на спечелили.

Доволен ли сте от метода, по който се развива клубът?

- Радвам се, че откогато съм клуба се работи доста професионално, обсъждаме най-дребните детайлности, опитваме се да не повтаряме грешките.

Кои неточности изчистихте през последната година?

- Винаги би трябвало да се стремим към нещо по-добро, да бъдем по-прецизни, по-конкретни. Много е значимо да се откри моментът, в който да бъде натрапен избран млад футболист.
 БФС смени часовете на всички мачове от втория кръг в елита
БФС смени часовете на всички мачове от втория кръг в елита

Заради огромните жеги

Има ли доста предложения към Ивайло Чочев след мощния му сезон?

- Да, имаше предложения, само че Чочев за нас е доста сериозна фигура и на този стадий не се продава.

Ще бъде ли на линия за мача с ФКСБ?

- Това докторът може да го каже. Всички виждат, че той е моторът за нашия тим, извънредно потребен и в предни позиции. Успява доста добре да прелива към върха на офанзивата и да приключва по най-хубавия метод. Имахме сериозна оферта за него, само че преценихме, че няма да се продава.

Как оценявате възможностите против ФКСБ, които влизат в мача като любимец?

- И Левски бяха любимец, само че ги поставихме на колене. Единственото, което мен ме тормози, е опитът. Това го видяхме и на финала за Купата. Надявам се този стрес да отшуми в Лигата на конференциите.

Да чакаме ли още нови играчи в тима?

- Селекцията е отворен развой. Виждате, че 90% от клубовете закъсняха със селекцията. Получава се по този начин, че и играчите, и футболистите губят от това закъснение в селекциите.

Как виждате формата на шампионата и какъв брой кръга би трябвало да се играят в Първа лига?

- Проблемът е, че Футболният съюз, който ръководи, не се допитва до футболните хора. Сигурно от 10 години приказвам едно и също - че би трябвало да променим формата на шампионата и да станем пролет-есен. Така ще имаме по-добра подготовка и по-добро показване в евротурнирите - ще сме в топ форма в средата на шампионата, само че никой не желае да чуе измененията, които считам, че ще бъдат позитивни и сполучливи.

Има ли предложения към други ваши играчи? Коментираха се имената на Георги Русев, Даниел Наумов?

- В този миг всеки състезател ни е нужен, само че в трансферната политика нищо не се знае. Всичко е въпрос на пари.

Какво е качеството във ФК ЦСКА 1948?

- Със селекцията, която направихме, подобрихме конкуренцията, която би трябвало да даде по-добро качество.

Как виждате останалите любимци в шампионата - Левски, ЦСКА, Лудогорец?

- Нивото е такова, каквото беше предходната година. Според мен Лудогорец смъкна равнището, което приближи останалите до тях. Тази година ще има доста по-голяма конкуренция и за тройката, и за Купата.
 Ново попълнение на ФК ЦСКА 1948 се размина с тежка травма
Ново попълнение на ФК ЦСКА 1948 се размина с тежка травма

Том Рапнюи беше контузен в мача против Левски

Какви ще са изненадите в шампионата съгласно вас?

- Ако ние станем първенци, няма да е изненада (смее се). Пак споделям, доста сме амбициозни, максималисти. Според мен сме единственият тим, който играе феърплей и сме го посочили.

Какво ще ни кажете за Атанас Рибарски?

- Амбициозно момче. Работи и в Берое. Преценил е доста добре какво да вземе от местата, където е бил. Има проект и виждане за своята работа. Тренировъчният му развой е доста добър, тактиката му е добре преценена.

Търси ли ви за препоръки?

- Той си е на кормилото и би трябвало самичък да си ръководи. В съответен диалог самичък взема решение какво да си извлече. Работата не се дава, аз не мога да му дам нищо. Той би трябвало да си я " открадне ", да попие.

Защо съгласно вас националният тим няма резултати?

- Колкото повече приказваме, става толкоз по-зле. Има страни, които построяват цели тимове от аматьорския футбол. Нашият къде е? Христо Стоичков потегли от аматьорския футбол.

Няколко думи за Педриньо, който стартира да се отличава като все по-важна фигура?

- Изключително уравновесен футболист. Той особено е доста уравновесен и в двете етапи на играта. Почти не губи топката, когато е в него, добър е при статичните положения - същинско попадение.

Елитон от своя страна към този момент наподобява като водач?

- Той би трябвало да спре подценяването на обстановките. Ако го направи, ще свети още повече. Една перла, която след година-две ще коства доста пари.

Какви са проектите на ФК ЦСКА 1948, свързани с инфраструктурата?

-Единственият проблем е, че нямаме дом, само че бъдете сигурни, че и това ще стане.

Има ли действителни стъпки в тази посока?

- Прави се каквото е належащо. Имаме проекти.
 Педриньо се закани ФК ЦСКА 1948 да се бори за купата
Педриньо се закани ФК ЦСКА 1948 да се бори за купата

Получи наград през днешния ден

Трябва ли страната, футболният съюз и клубовете да се обединят, с цел да се подобрят напълно изискванията?

- Това също доста постоянно сме го коментирали. Държавата би трябвало да се намеси и да помогне. От 1975-1976 година съм в професионалния футбол. От тогава какъв брой стадиона са направени? В Бургас, Лудогорец, Колежа. Но за какво се получиха нещата с Колежа? Защото страната се намеси. Така ще има и по-голям конторл върху парите, които циркулират сред клубовете. Без страната не става.

Защо съгласно вас доста млади играчи не виждат вероятност и се насочват към друга реализация?

- Пак споделям, че за мен връзката сред юношеския и мъжкия футбол е тясно обвързвана с аматьорския футбол. Там би трябвало играчите, които не попадат в първия тим, да отиват там. Не всеки се развива на 18 години. На какъв брой години разбрахме за Ивайло Йорданов. Той стана футболист на 24. Чак в Горна Оряховица разбрахме, че има подобен футболист.

Вие имате и втори, и трети тим. Това ли е един от методите да се дава късмет на сходни играчи?

- Това е единият от методите. Ще ви дам образец с Германия. В аматьорския футбол там 80% от тимовете имат по-добри условия от тимовете от Първа лига. Възпитанието и средата са най-важни.

Не е загадка, че сте непосредствен с Жозе Моуриньо. Разкажете ни малко повече за него?

- Поддържаме контакт. Изключителна персона, човек, който е праволинеен в специалността си, даже да би трябвало да " отсече " главата на даден футболист. Много рядко позволява някого до себе си, само че доста държи футболистите да бъдат обгрижвани във всяко едно отношение. За мен е най-хубавият треньор в света.

Датата на гола против Ливърпул празнувате ли го като втори рожден ден?

- Не. Тук не става въпрос за двата гола или че аз съм ги отбелязал. Не става въпрос единствено за колектива от играчи, а за цялото управление и почитатели. Направихме обаче всичко допустимо сходни моменти да ги неглижираме.
 Победата на ФК ЦСКА 1948 над Левски откри сериозен отзив в Румъния
Победата на ФК ЦСКА 1948 над Левски откри сериозен отзив в Румъния

Можем ли да мечтаем за нови такива мачове?

- На този стадий - мъчно. За сходно нещо се желае инфраструктура и бюджет от най-малко 40-50 млн. Това в този момент го има единствено Лудогорец.

С кои играчи сте изпитвали най-голяма приятност, до момента в който сте били на терена.

- Димитър Якимов и Гунди, макар че е от Левски. Мечта бе на всеки да се допре до него. Димитър Якимов бе три пъти по-велик от Гунди, имам поради като качества, само че имиджът му бе доста невисок. Той бе доста непретенциозен.

Какво бе равнището в Португалия, когато бяхте там?

- Нашето потомство бе едно от първите, на които се позволяваше да излиза в чужбина. Беше мъчно, само че в този миг, когато отидох там, видях равнището. Повечето тимове упражняваха на сгурия. Бяха под нашето равнище като условия, само че ги вижте в този момент. Направиха доста игрища, частни школи.

Липсва ли ви треньорството?

- Да, тръпката, адреналинът. Сега е доста по-различно като шеф.

Бил сте и в Суадитска Арабия, където в този момент се харчат огромни пари, само че по какъв начин бе по ваше време?

- Още тогава всичко бе на доста високо равнище. Нямаше клуб, който да няма база, с стадиони, хотели, заведения за хранене. Различен свят. Още тогава имаха изискванията, само че нямаха фигурите. Сега Роналдо отвори футбола за целия свят.

 Добре ли е за футбола това, което се случва там в този момент?

- Специално за парите - това е прекомерно, само че като ги имаш тия пари, не мога да ти кажа по какъв начин да ги харчиш.
 Спартак (Варна) взе пети футболист от ФК ЦСКА 1948
Спартак (Варна) взе пети футболист от ФК ЦСКА 1948

И Айвън Ангелов ще играе на " Коритото "

Няколко думи за интервала ви в Казахстан?

- Даде ми самочувствие, което в никакъв случай по-късно не съм губел. Това ми затвърди убеждението, че мога да работя и в по-малък клуб. С шефовете говорехме, че желаеме да станем построен тим. Дадоха ми цялостен картбланш, имам поради спортно-технически, а по-късно работехме съвършено четири години. Отборът игра за първи път в европейските шампионати. Всички бяха доста удовлетворени, тъй като работехме съвършено. Напуснах поради това, че смъкнаха бюджетите на тимовете, с цел да насочат парите към аматьорския футбол.

Беше ли изненада за вас, че тогава бяхте дружно с едни от най-хубавите български треньори там - с Херо, Мъри Стоилов, а у нас имаше купища задгранични треньори?

- Нашите треньори бъркат в това, че не си знаят цената, не си я изискват. Работят за малко пари, стига да имат тим. Тук вършат най-голямата си неточност. Най-важното е да се промени статутът на българския треньор, даже го няма като специалност в Кодекса на труда. Българският треньор не почита себе си, макар че имат качества - Янев, Янчев, Томаш, Рибарски. Имаме положителни млади треньори, само че няма по какъв начин той да завоюва престиж като взема 3000 лева заплата, а футболистите по 30 000 лева

Предстоят ли по-добри времена за българския футбол?

- Надявам се, само че би трябвало да се работи вярно. Давам ви образец с нас. При нас бълва от качествени деца, бълва.

Каква ще е Шампионската лига без Меси и Роналдо?

- Поклон пред тези двама великани, само че виждаме, че фокусът се измества и към други страни. Иначе се изисква доста труд, с цел да поддържаш сходно равнище на възраст като тяхната.

Идва ли времето на Мбапе и Холанд или силите ще се изравнят?

- Физическият футбол от ден на ден изчезва за сметка на динамичността и скоростта. Единоборствата са фактор от доста години.
 Генадий Ганев напуща ФК ЦСКА 1948
Генадий Ганев напуща ФК ЦСКА 1948

Не желае повече да бъде запаса на Даниел Наумов
Източник: topsport.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР