Една от най-големите легенди на тениса празнува днес юбилей. Харизматичният

...
Една от най-големите легенди на тениса празнува днес юбилей. Харизматичният
Коментари Харесай

Андре Агаси: Една огромна легенда на 50

Една от най-големите митове на тениса чества през днешния ден празник. Харизматичният американец Андре Агаси навършва 50 години. За родения в Лас Вегас състезател може да се каже и напише толкоз доста, а бурния си живот на и отвън корта той разказва в автобиографичната си книга Open.

Агаси има куп достижения в дългогодишната си кариера, а ето и най-важните: Той съумява да стане първият тенисист, постигнал кариерен " Голям шлем ", откогато четирите шампионата от " Шлема " стартират да се организират на три разнообразни настилки (клей, трева, хард). Андре приключва кариерата си с 8 трофеи от " Големия шлем ", а през 1996 година на Игрите в Атланта прибавя към богата си сбирка и олимпийско злато. Трикратен притежател е на " Купа Дейвис " със Съединени американски щати (1990, 1992, 1995).


Агаси става първият състезател в " Оупън ерата ", който печели 4 пъти Australian Open. По-късно това негово достижение е засенчено от Роджър Федерер и рекордьора Новак Джокович, който е с 8 трофеи в Мелбърн. Любопитно за отбелязване обаче е това, че Агаси дебютира на Откритото състезание на Австралия едвам през 1995 и още при първото си присъединяване печели трофея.

Само петима тенисисти са печелили най-малко по един път всеки един от шампионатите от " Големия шлем " в " Оупън ерата " и един от тях е Агаси. Преди него това реализира единствено Род Лейвър (единственият, който го прави в една календарна година в " Оупън ерата " ), а след него съумяват тримата огромни на актуалния тенис - Роджър Федерер, Рафаел Надал и Новак Джокович.


Първата купа на Агаси от " Шлема " е на " Уимбълдън " през 1992 година, а кариерния си " Голям шлем " той оформя с трофея на " Ролан Гарос " през 1999, когато прави поврат от 0:2 сета, с цел да пречупи украинеца Андрей Медведев на финала. Както стана дума към този момент, най-успешният шампионат на Андре е Australian Open (4 трофеи - 1995, 2000, 2001, 2003), а два пъти американецът победи и на US Open (1994, 1999).

Агаси има и 17 трофеи от серията " Мастърс " и общо 60 трофея на сингъл, което му отрежда 10-о място в " Оупън ерата ".

За първи път става №1 в света на 10 април 1995, като прекарва на върха на ранглистата на ATP общо 101 седмици (9-о място в " Оупън ерата " ).


Най-противоречивият миг от кариерата на Агаси е през 1997 година. В упоменатата първоначално книга Open Агаси признава, че през 1997 се е провалил на допинг тест на ATP, само че му се разминава. През същата година травма в китката изтезава играча и той записва присъединяване в едвам 24 мача, а ранкингът му се срутва до №141 на 10 ноември 1997. С кариерата на Агаси обаче надалеч не е свършено, защото през 1998 той реализира нещо в действителност впечатляващо, като се връща в Топ 10, играейки и на шампионати от веригата " Чалънджър ", което е на процедура немислимо за един топтенисист. Всъщност най-продуктивният и сполучлив интервал в кариерата на Андре е сред 1999 и 2003 - в този времеви откъслек той печели 5 от 8-те си мейджър трофеи и сбъдва фантазията си за кариерен " Голям шлем ".


Стилът на Агаси се характеризира с игра от дъното на корта, а ретурите му са считани за едни от най-хубавите в историята на играта. Агаси поставя завършек на професионалната си кариера на 36-годишна възраст през 2006. В последния си мач той губи в третия кръг на US Open от германеца Бенямин Бекер. По това време Андре е малтретиран от мощни болки в гърба.


В персонален проект Агаси има един несполучлив брак с актрисата Брук Шийлдс. През 2001 той се дами за именитата немска тенисистка Щефи Граф, като двамата са дружно и до през днешния ден и имат две деца.

за край можем да прибавим, че в края на 2018 година Агаси влезе и остана известно време в треньорския екип на единствения българин в международния тенис хайлайф Григор Димитров.
Източник: sportal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР