Една от най-достъпните коли стана хибрид – тестваме Dacia Jogger.

...
Една от най-достъпните коли стана хибрид – тестваме Dacia Jogger.
Коментари Харесай

АвтоФест, 21.04.2023: Dacia Jogger и Hyundai Nexo

Една от най-достъпните коли стана хибрид – тестваме Dacia Jogger. Успяхме да покараме и водородния Hyundai Nexo.

Dacia Jogger е най-голямата Dacia, създавана в миналото, съгласно мнозина и най-хубавата, а в този момент става първата в историята на румънския производител с хибридно задвижване. Dacia стартира своя фамилен автомобил, предлагащ се и със 7 места преди по-малко от година, а ние несъмнено ви го представихме в предаването. За този къс интервал Jogger се трансформира във втория най-популярен автомобил измежду частните клиенти в C-сегмента, в случай че не броим SUV моделите. Да забележим какво крие под предния си похлупак определеният за автомобил на годината в България за 2023 година бюджетник.

Тази новаторска хибридна система е позната от компанията-майка Renault. Любопитен факт е, че тя е създадена от своя основател НиколА ФремО на конструктор Lego. Идеята е да е компактна, лека, налична и най-много ефикасна. Според ФремО електромоторът би трябвало да се преглежда като главният мотор, който ще започва автомобила. С цел да поддържа нещата семпли той си показва коренно решение: да лиши автомобила от съединител и даже синхронизатори на скоростната кутия. Има технология, която прави това допустимо – многорежимната скоростна кутия, която се употребява в моторните спортове.

 

И по този начин стигаме до сегашния хибриден организъм в Jogger. Той е формиран от четирицилиндров 1,6-литров бензинов атмосферен мотор, осигуряващ 90 к.с. и 148 Нм., електромотор с 50 к.с. и 205 Нм и стартер-генератор с високо напрежение. Общите силови запаси на трите източника с най-много от 140 к.с. и 205 Нм се ръководят от автоматизирана електрическа скоростна кутия с четири предавки, свързани с мотора с вътрешно горене, две предавки, свързани с електрическия мотор и режим В, засилващ рекуперацията. Липсата на съединител се компенсира от стартер-генератора, който се грижи за плавното превключване на предавките. Споменатата скромна 230-волтова батерия с 1.2 кВтч потенциал е ситуирана на мястото на аварийна гума в багажника и се зарежда при придвижване по инерция и прекъсване или от бензиновия мотор. Тоест това е така наречен самозареждащ се хибрид.

В динамично отношение това е най-хубавият Jogger. Спринтът до 100 км/ч лишава 9.8 сек., а доускорението от 80 до 120 км/ч - 8.7 сек. Тоест, електромоторът обезпечава разтегливост на придвижването.

От Dacia споделят, че с Jogger Hybrid в града може да постигнете 80% напълно електрическо задвижване и с до 40% спестовност на гориво в градски цикъл спрямо мотор с вътрешно горене. Румънците дават обещание смесен разход от 4.8, които по пътищата в Португалия се убедихме, че са изцяло постижими. Разбира се, на автомагистрала ще е друго.

Точната стартова цена е 50 490 лева с Данък добавена стойност. Това прави Jogger най-достъпният хибриден 7-местен автомобил на българския пазар. Но дали клиентите на Dacia се интересуват от електрификацията и са подготвени да заплащат доста по-скъпо за нея?

 

Цялото предаване, дружно с презентация на Hyundai Nexo, вижте във видеото.

 
Източник: euronewsbulgaria.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР