Една от най-добрите новини за България, резултат от усилията на

...
Една от най-добрите новини за България, резултат от усилията на
Коментари Харесай

Обещано от „Промяната“: Газовата връзка с Гърция тръгва преди началото на отоплителния сезон

Една от най-хубавите вести за България, резултат от напъните на държавното управление на „ Продължаваме промяната “, е, че от 1 октомври влиза в употреба основният план за същинска газова диверсификация на страната – интерконекторът с Гърция. За хората това значи, че до страната ще доближава по-евтин азерски газ преди началото на отоплителния сезон, какъвто ангажимент пое кабинетът Петков в последните дни на ръководството си.

Да си напомним 9-те стъпки на Промяната към сполучливия старт на плана:

1. 20 декември 2021 година – Само 7 дни след встъпване в служба на кабинета Петков се организира първата публична среща сред министър председателите на България и Гърция – Кирил Петков и Кириакос Мицотакис. Гръцкият министър председател е първият почитан посетител на новия български министър-председател. Премиерът Петков благодари на гръцкия си сътрудник, че се поставя приоритет върху довършването на интерконекторната газова връзка сред двете страни. Кириакос Мицотакис съобщи: „ Можем да кажем, че оттук насетне Атина и София стартират един нов стадий на съдействие “.
До встъпването в служба на кабинета Петков, назначеното от ГЕРБ управление на „ Булгаргаз “ към този момент 2 пъти се е отказало документално от дължимите на България количества азерски газ на преференциална цена под предлог, че гръцката връзка не е довършена. 

2. Март 2022 година - Проверка по напредъка на построяването на интерконектора. Ежеседмични диалози сред Петков и Мицотакис и отчети, които демонстрират направените стъпки на седмична база. 
През май тази година, след тежки политически договаряния и макар писмения отвод на „ Булгаргаз “ да получава по-изгоден азерски газ, министър председателят Петков съумява да контракти цялостните количества азерски газ да доближават до българските консуматори през връзката Кулата-Сидерокастро. България най-сетне стартира да получава 1 bcm синьо гориво от нов снабдител на преференциална цена по дълготраен контракт. 

3. 30 юни 2022 година - Към края на юни линейната част на плана е приключена напълно. Всички тръби са заварени, положени, закрити и хидротествани.

4. 1 юли 2022 година - Операторът на газовата връзка сред България и Гърция – „ Ай Си Джи Би “ АД (ICGB) – е сертифициран като транспортен оператор от енергийните регулатори на двете страни. Това е едно от условията преди междусистемната газова връзка да бъде въведена в комерсиална употреба.

5. 08 юли 2022 година - В региона на град Комотини, по покана на гръцкия министър председател Кириакос Мицотакис се организира церемонията по привършване на строителството на междусистемната газова връзка сред Гърция и България. Кирил Петков, тогава министър председател в оставка, декларира: „ Интерконекторът ще трансформира енергийната карта на района. България реализира действителна диверсификация, като поставя завършек на съветския енергиен монопол “. Министър-председателят на Гърция Мицотакис споделя: " Днес е един доста значим миг за Комотини, Гърция и България. Този миг е значим за Балканите и Европа, тъй като тук по-късно няма да създадем гала за стартирането просто на един газопровод, а на план, който сближава Гърция и България ".
6. 29 юли 2022 година – Интерконекторът получава Акт 14. Кабинетът Петков приготвя предаването на плана на служебното държавно управление с ясни периоди за идващите стъпки.
7. 2 август 2022 година – Кабинетът Петков предава интерконектора на служебното държавно управление с 40 бара налягане в тръбите, като остават единствено довършителни работи по градежа. На идващия ден служебното държавно управление дава пресконфeренция, на която приказва за безпорядък и съсипия в енергетиката, който да се овладява с денонощен спешен щаб. В името на националния интерес на България „ Продължаваме промяната “ приканва планът да не бъде изкуствено забавян.
8. Служебният кабинет продължава работа по плана по стъпките, обрисувани от Промяната. На 28 септември обектът получава Акт 16, с което се удостоверяват първичните проекти за стартиране на газовата връзка в употреба преди началото на отоплителния сезон. Интерконекторът се открива публично на 1 октомври. Максималният му потенциал обаче може да доближи и 5 милиарда куб. м на година с помощта на синергията със съществуващите и плануваните терминали за полутечен газ в района. 
9. Изпълнителният шеф на " Булгаргаз " Деница Златева внася искане за поевтиняване на цената на газа за ноември месец 2022 година с 30 %, което обосновава с обстоятелството, че от 1 октомври се чака да проработи интерконекторът с Гърция, който ще доставя по-евтин азерски газ. Това е и главната причина този план да е измежду главните цели на държавното управление на Промяната. 
За 10 години ръководството на ГЕРБ не съумя да довърши газовата връзка с Гърция. За сметка на това бързо и елементарно бяха изхарчени 3 милиарда лв. за създаване на Турски поток, от който до България не стига нито една молекула газ. С първите си стъпки Промяната сподели, че основният план за газова диверсификация на страната може да бъде докаран до финалната права единствено за 7 месеца.

На 2 октомври изборът е сред това дали да се върнем обратно към провалената политика на прехода, или да продължим дружно напред - с номер 9 - към изменена България!
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР