Една от най-често срещаните причини за консултации с лекар през

...
Една от най-често срещаните причини за консултации с лекар през
Коментари Харесай

72% от българите имат доверие в хомеопатията

Една от най-често срещаните аргументи за съвещания с доктор през есенно-зимния сезон са болките в гърлото и ангините. Понякога те пораждат случайно, при други пациенти са рецидивиращи. Особено тревожно е това положение при децата, тъй като постоянно е съпроводено и с висока темепература.

 

Има ли място хомеопатията при лекуването на ангини и съществуват ли безспорни доказателства за успеваемостта на метода е една от тематиките на интернационалната научна и здравна просветителна акция „ За Хомеопатията “. 

 

„ Най-опасният извършител на ангини е стрептококът и зараза с него може да аргументи съществени увреждания. Не би трябвало да забравяме обаче, че има разлика сред ангина и зачервено, мъчително гърло. Ангината елементарно може да се потвърди с тест и тогава лекуването наложително е с антибиотик. Болките в гърлото, обаче доста постоянно се дължат на вирусна зараза, за която не е нужен антибиотичен банкет. Безотговорният банкет на антибиотици е извънредно рисков и може да докара до антибиотична устойчивост.

 

Правилното лекуване може да се назначи единствено и само от доктор. “, разяснява доктор Даниела Карабелова, общопрактиващ доктор и хомеопат. По данни на Световната здравна организация към 2050 година се чака починалите от антибиотична устойчивост да доближат 10 млн. души.

 

„ Хомеопатията не замества антибиотично лекуване. Когато то е неотложно, лекарят назначава подобаващата терапия. Но хомеопатията може да предотврати развиването на болестния развой към бактериална суперинфекция, както и доста сполучливо профилактира постоянно боледуващ пациент. Така се разрежда или прекратява антибиотичния банкет. Всяка терапия, която оказва помощ и може да понижи антибиотичния банкет е значима за обществото. Дългогодишният ми опит като общопрактикуващ доктор несъмнено демонстрират позитивния резултат на хомеопатията върху здравето на моите пациенти от деца, през бременни до пенсионери. Когато приказваме за зачервено гърло доста добре повлиява комбинацията от Belladonna 9 CH, Mercurius solubilis 9 CH, Pyrogenium 9 CH, три пъти по пет гранулки на ден от трите хомеопатични артикули. При загуба на глас и пресипналост постоянно постановявам таблетки Homeovox. “, добавя доктор Карабелова. 

 

Съществуват и редица медицински изследвания за приложението на хомеопатията при лекуване на инфекции на горните дихателни пътища, които еднопосочно демонстрират успеваемост и изключват плацебо резултата. Такива са клиничните наблюдения при деца, когато няма въздействие на резултата плацебо.  Най-всеобхватното досега здравно изследване е EPI3, извършено във Франция измежду 825 общопрактикуващи лекари и 8 559 техни пациенти.

 

То демонстрира, че при идентични здравни резултати пациентите лекувани с хомеопатия 1 и 2 от инфекции на горните дихателни пътища  одобряват с 57% по-малко антибиотици и с 46% по-малко температуропонижаващи и противовъзпалителни лекарства. Друго изследване, извършено в амбулаторното педиатрично поделение на Университетската доста профилна болница в Амстердам, наблюдава за една година 170 деца с рецидивиращи инфекции на горните дихателни пътища. Резултати от него демонстрират по-малка тежест на признаците в групата, лекувана с хомеопатия, понижен банкет на антибитиоции и по-малко аденоидектомии.

 

„ Хомеопатичното лекуване е доста добре признато и ценено от българското население. 72% от съгражданите ни имат доверие в хомеопатията. 88% от употребилите хомеопатия декларират, че са удовлетворени от лекуването си с нея. Едновременно с това близо 9 от 10 българия считат, че стандартната и различната медицина се допълват. “, сподели доктор Персиан Буков, ръководител на Българската асоциация на производителите и вносителите на хомеопатични медикаменти при представянето на данните от национално представително изследване измежду българското население на възраст над 18 години.

 

То е извършено от интернационалната организация за пазарни изследвания Harris Interactive през март 2023 г.  Проучването демонстрира, че 65% от нашите сънародници са употребявали най-малко един път хомеопатия през живота си, като за последните 12 месеца това изказване е доказано от над половината от респондентите (54%). Използващите хомеопатия са стимулирали избора си на този вид лекарства с обстоятелството, че при хомеопатията няма странични резултати и е основана въз основата на натурални съставки. 

 
Данните от изследването демонстрират още, че 2/3 от българите имат желание да употребяват хомеопатични проукти в бъдеще. Най-често (54%) хомеопатията намира приложение като естествена опция на традицицонните медикаменти при ежедневните неразположения (болки в мускулите, простуда и т.н.). 38% от интервюираните са споделили, че употребяват хомеопатични артикули за или като част от лекуването си на хронични болести (алергии, екзема, рецидивиращ бронхит, синузит). 1/3 от респондентите са показали, че ползват хомепатични медикаменти при грижата за децата си. 

създател: СЛАВА
...
Източник: slava.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР