Една от най-авторитетните американски лобистки фирми – BGR Group, се

...
Една от най-авторитетните американски лобистки фирми – BGR Group, се
Коментари Харесай

Бившият член на калифорнийския парламент Ван Тран и ексагентът на ФБР Том Лок: Няма и грам доказателство за обвиненията на г-н Цветан Василев

Една от най-авторитетните американски лобистки компании – BGR Group, се заема със отбраната на позицията на Делян Пеевски. Фирмата е наета по отношение на желае, импортиран по световния акт „ Магнитски “ от подсъдимия за източването на милиарди от КТБ банкер дезертьор Цветан Василев. BGR Group е с 26-годишна история и бе оповестена през 2001 година от списание „ Форчън “ за №1 измежду лобистките компании във Вашингтон. Компанията, чиито основатели са някогашният губернатор на Мисисипи и ръководител на Националния комитет на Републиканската партия от 1993 до 1997 година Хейли Барбур и някогашният почитан чиновник в президентската администрацията на Роналд Рейгън и част от акцията на Джордж Буш-старши Ед Роджърс, разполага с необятна мрежа от контакти и е профилирана в провеждането на акции, свързани с процеса на взимане на решения в Конгреса и президентската администрация. Представители на BGR Group бяха на посещаване в България. Екип на в. „Монитор“ се обърна към тях с въпроси по отношение на желае на Цветан Василев и какви са същинските му цели.

– Господа, каква е задачата на визитата ви в България и бихте ли споделили малко повече за работата си?
Том Лок: Аз съм ръководещ шеф на основаната във Вашингтон BGR Group. Това е компания, занимаваща се с връзки с обществеността и с държавни каузи. Пенсиониран сътрудник съм на ФБР, като се причислих към компанията преди 10 години. Преди това работих във ФБР в продължение на 32 години. Бях първият супервайзър на пилотното взаимно антитерористично звено към офиса на ФБР в Ню Йорк през 1980 година Сега във всеки офис на Бюрото има такова звено, само че ние бяхме пионерите. През 1983 година бях пратен в Бейрут поради терористичния акт против американското посолство, като направих първото екстратериториално следствие в историята на ФБР. Дотогава никой не го беше правил, само че за мой шанс бях задоволително дипломиран за това. Малко преди да се пенсионирам бях претрупан с следствието на терористичните офанзиви от 11 септември 2001 година във Вашингтон, Ню Йорк и Пенсилвания. Ръководех следствието от централата на ФБР в първите няколко месеца, преди да може да бъде предадено на локалните офиси. Около 7500 от всички 11 000 сътрудници във ФБР работеха за мен по време на следствието.
– Доколкото знам имате опит и в следствието на пране на пари, права ли съм?
Том Лок: Точно по този начин. В кариерата си съм разследвал всевъзможни случаи. В продължение на година и половина, в средата на 80-те, работех към Агенцията за битка с опиатите. Също по този начин бях претрупан с инспектирането на всички офиси, включително и презокеанските, с цел да съм сигурен, че всичко върви както би трябвало да върви. Така че – да, занимавал съм се с следствие и на опиати, и на пране на пари. И към момента подкрепям положителни взаимоотношения с Министерството на финансите, с ФБР, с Бюрото за финансови закононарушения, профилирано в следствието на пране на пари, а също и с Интерпол. Именно поради всичко това бях помолен да дойда и да направя следствие тук, в България, по проблема (бел.ред. – с желае на Цветан Василев по Глобалния акт „ Магнитски “). За да открия кое е истина и кое не. Когато се върна във Вашингтон, ще приготвя отчет, след което ще дойда още веднъж тук, в България, и ще дам публичност на отчета, с цел да научат българските жители истината. Поне от американска позиция.

– От кого бяхте помолен да подготвите този отчет?
Том Лок: Няколко души ме помолиха да направя това следствие, като аз им споделих, че ще го сторя единствено в случай че имам цялостна независимост и каквито и обстоятелства да намеря, точно те да са в отчета. Но след визитата си в България съм много убеден, че са
били изказани доста лъжи за едно съответно лице.
Нуждая се от още малко инспекция и ще изложа това на хартия.

– Имайки поради опита ви, можете ли да сравните финансовата пирамида, издигната от Цветан Василев, с някой случай, който сте разследвали или на чието следствие сте станал очевидец?
Том Лок: Да, несъмнено. Когато приказваме за финансова пирамида, в Щатите е все едно да приказваш за Бърни Мадоф. Или за украинските олигарси. Много си наподобяват нещата. Можете да срещнете образци за лакомия на голям брой разнообразни места. Аз съм ги виждал на всички места по света. Но, несъмнено, първо в Съединени американски щати.

– Г-н Тран, а каква е вашата роля?
Ван Тран: Аз съм някогашен член на калифорнийския парламент, а също по този начин и някогашен зам.-кмет на Гардън Гроув (бел.ред. – град в Калифорния), определен директно от хората. Преди това бях и помощник в Конгреса. Имам обширни връзки и опит, обвързван с администрацията. Като някогашен законотворец знам по какъв начин работи нормативната уредба, а с 23-годишния адвокатски опит, който също имам зад тила си, имам и обширни връзки и контакти със законотворците във Вашингтон и хората, формиращи политиката във Вашингтон. Като цяло ролята ми в този проблем е да дава контакти и помолих Том да пристигна с мен, дружно с сътрудниците ни, с цел да направи това следствие.

– Бихте ли ни споделили малко повече за процедурата по задействане на Глобалния акт „ Магнитски “?
Ван Тран: Актът „ Магнитски “ е кръстен на съветския юрист, погубен съгласно изказванията в доста западни страни по заповед на съветското държавно управление. Първоначално в обсега на закона бяха основно руснаци, забъркани в корупция или в тъпчене на човешките права. Миналата година обсегът му беше уголемен и сега обгръща освен руснаци, само че и високопоставени политици, държавни служители или овластени лица от други страни, забъркани в убийства, корупция или тъпчене на човешките права. Но с цел да бъдеш комплициран в черния лист, би трябвало в действителност да става въпрос за жесток случай на тъпчене на права или корупция, подсилен от солидни доказателства. Като цяло има два механизма за вкарване в черния лист. Първият е посредством съответните членове на Конгреса. Законът споделя, че ръководител на някоя от комисиите, занимаващи се или с финансовите въпроси, или с външната политика, може да предложи на администрацията име, което да бъде глобено посредством Държавния департамент или Финансовото министерство. На всеки, попаднал под ударите на акта „ Магнитски “, може да бъде отказана виза за влизане в страната. И второ – посредством Финансовото министерство може да бъдат неразрешени финансови преводи към или от американски банки, или финансови институции на Съединени американски щати.

– Вече сте осведомен с така наречен случай „ Василев “ – обвинявания в източване банкер, който подаде тъжба по акта „ Магнитски “. Виждате ли някакви признаци за тъпчене на човешките права на господин Василев?
Ван Тран: Направих задълбочено изследване на цялата тази драма. Наричам я драма, тъй като изрично има малко, да не кажа никакви доказателства, че господин Василев има някаква документи или обстоятелства в поддръжка на обвиняванията си. Хората злоупотребяват с акта „ Магнитски “, тъй като е политически секси и от политическа позиция е елементарно някой да застане в центъра на Вашингтон и да размахва закона, казвайки: Той е извършител по акта „ Магнитски “. В същото време няма безусловно никакво доказателство или документи в поддръжка на това изказване. Има огромно недоумение на същността на световния акт. Не е елементарно да бъде вкаран един човек в черния лист, тъй като има доста ясни законови стандарти и условия.

– Когато се разчу за жалбата, подадена от господин Василев, юристите му обясниха, че той желае отбрана по световния акт. Може ли да получи едно лице отбрана по този закон?
Ван Тран: Как може човек, за който е издадена алена бюлетина на Интерпол, да търси отбрана?

– България е страна член на Европейски Съюз и сътрудник на Съединени американски щати в НАТО. Когато кандидатствахме за това участие, страната потвърди, че правосъдната й система е постоянна и основана на демократични правила. В България има следствие против господин Василев, тъй че в случай че искът му бъде утвърден, това няма ли да е интервенция в законно произвеждане на друга страна?
Ван Тран: Тук има два обособени казуса. Преди всичко, що се отнася до акта „ Магнитски “ и съответния случай, за който говорите, към момента
не сме видели и грам доказателство за едни изцяло празни обвинявания.
Всеки може да насочи обвинявания и да им даде публичност, само че нито аз, нито който и да било различен е видял до този миг каквито и да било доказателства в поддръжка на истинността на тези изказвания. Така че това е първият проблем – от законова позиция индивидът, отправящ обвиняванията, би трябвало да ги потвърди. А в тази ситуация няма предоставени доказателства, нито има какви да се дават. От политическа позиция е елементарно да отправиш обвинявания, само че е надалеч по-трудно да ги поддържаш. И аз мисля, че наличието на Том и отчетът от следствието му ще хвърли светлина върху всичко. Що се отнася до стандартите и условията за бистрота на закона, които би трябвало да бъдат спазвани от страните членки на Европейски Съюз и НАТО, пределно ясно е, че България няма проблем с това.
Том Лок: Другото, което господин Василев би трябвало да помни, е, че ФБР е проверяващата ръка на правосъдното министерство. И юристите на правосъдното министерство освен ще гледат какво стои зад изказванията му, само че и какъв е бекграундът на самия човек, отправящ тези обвинявания. Те ще проучат до каква степен въобще може да му се има вяра. Така че той ще би трябвало да е подготвен да премине през това обширно проучване, което, мисля, че ще е извънредно строго.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР