Една от многото мантри, които местната администрация лансира, е колко

...
Една от многото мантри, които местната администрация лансира, е колко
Коментари Харесай

Велико Търново ни изпревари по приходи от туризма

Една от многото мантри, които локалната администрация стартира, е какъв брой доста са се нараснали туристите в Пловдив през последните години. По данни от локалната власт туристите в града ни напряко са се удвоили през последните години, а през 2019 г.  няма да можем да се разминем по улиците от посетители. Споменават се цифри от порядъка на 800 000 до 1,5 и даже 2 млн. души. Не зная на какви справедливи данни се базира властта за това ПР мероприятие, само че аз персонално взех решение да ревизира единствения справедлив индикатор за визитата на туристите в града - приходите от туристическия налог. Хотелиерите са длъжни да вършат отчисления от всяка нощувка в интерес на общинския бюджет и по този начин се извършва приходът от туристически налог.

Приходите в Пловдив по години са следните:

2014 година                                   287 610 лева

2015 година                                    337 900 лева.    

2016 година                                    340 838 лева.    

2017 година                                    370 000 лева.   /прогноза/ 

2018.                                     380 000 лева.   /по план/

Общо за 5 години има  ръст от 132%, който е доста по-малък от растежа в данните за туризма в страната на Министерството на туризма.  

Изводите, които можем да създадем, са следните: или хотелиерите крият нощувки и ощетяват общината, или растежът на туристи е единствено в главите на ръководещите. По публични данни община Варна и Бургас събират по над 4 млн. лева годишно от този налог, а Пловдив не може да доближи и една-десета от тази сума. Тук отчитаме, че двете общини са морски и имат доста доходи от летните ваканции. Какво обаче е обяснението от неприятните вести при сравнението на данните за Пловдив с тези от надалеч по-малката община Велико Търново? Защото се оказва, че и остарялата столица събира повече доходи от туризъм от община Пловдив. В същото  време е повече от несъмнено, че хотелите в Пловдив имат няколко пъти по-голяма леглова база от тези във Велико Търново. Тогава има нещо деформирано в цялата политика на общината за приходите от туристически налог. Лобито на хотелиерите в разнообразни органи на общината е доста мощно и размерът на ставката на този налог в Пловдив е може би най-малката в страната. Общината е длъжна да приготви информация за размерите на ставките на този налог по сродните общини и приходите, които събират от едно легло в тях. Пловдив несъмнено ще бъде на последно място.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР