Една от малкото макроикономически мерки, които могат да помогнат срещу

...
Една от малкото макроикономически мерки, които могат да помогнат срещу
Коментари Харесай

Симеон Дянков вещае доста постна пица

Една от дребното макроикономически ограничения, които могат да оказват помощ против инфлацията е да се влага в инфраструктура, само че тъкмо това не се прави. Това разяснява в предаването " 120 минути " на Би Ти Ви някогашният финансов министър Симеон Дянков, прочул се репликата, че бюджет 2010 е „ дребна постна пица”.

Според него парите за пътища не са залегнали в бюджета за тази година, а те са нужни.

Запитан за задкулисието, за подозренията при изразходването на тези пари, Дянков изясни, че е трябвало да се каже, че средства в бюджета за тази година няма и че те ще дадат за 2023 година

" Съгласен съм, голяма сума е, само че не е трябвало да се дава обещание, в случай че минете по част от Хемус, ще видите, че там към този момент треви порастват, още една такава година трасето се разрушава ", добави още Дянков.

Според него инфлацията няма да се успокои до края на годината, а България изостава, страната обичайно има по-висока инфлация.

" Тя ще продължи да е висока и над 12%, може би към 14% на междинна годишна основа ", счита той.

Запитан може ли да стигне 20, той счита, че на месечна основа може да стигне до 20%, само че другояче ще е 14. Според Дянков при двуцифрена инфлация постоянно могат да се чакат разтърсвания в икономическата, политическата и финансовата област.

Той счита, че нарастването на налози е неизбежно.

Според него хората с ипотеки би трябвало да се радват, тъй като ще завоюват, откакто ЕЦБ увеличи лихвения %, а тези, които желаят да купуват жилища, би трябвало да побързат. В Съединени американски щати към този момент е оповестено нарастване на лихвата и за юли.

" Очаквам да е 2-2,5% над този при започване на годината, което ще оскъпи всички заеми и този развой ще продължи 2-3 години ", счита Дянков. Според него финансовият министър Асен Василев е прав, когато желае да изтегли заем за погасяване на дълга в този момент, тъй като това ще е по-евтино, в сравнение с след година. След 3-4 месеца също ще е по-скъпо.

" Аз високо правя оценка кабинета, министър председателят се оправя добре, финансовата политика е по-лоша от междинната, направиха се неточности с мораториума за енергийните цени, организира се правосъдна промяна, мисля че кабинетът има вероятност, в случай че оцелее след тези 2-3 сложни седмици ", добави още Дянков.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР