Една от малкото конкретни новини от провелия се на 5

...
Една от малкото конкретни новини от провелия се на 5
Коментари Харесай

"Булгартрансгаз" избра ГБС за строежа на газовата връзка със Сърбия за 136 млн. лв.

Една от дребното съответни вести от провелия се на 5 май в София интернационален енергиен конгрес, на който посетители бяха представители и министри на енергетиката от Балканите, Азербайджан, Турция, бе подписването контракта за а капиталово планиране и създаване на газовата връзка сред България и Сърбия.

Държавният оператор " Булгартрансгаз " избра за реализирането на плана консорциума " Интернешънал Газ ", в който влизат " Главболгарстрой " и " Главболгарстрой Интернешънъл ". Цената, препоръчана от изпълнителя, е 139 млн.лв. без Данък добавена стойност.

Само преди няколко месеца любимецът на " Булгартрансгаз " за строителството на газовата връзка сред България и Сърбия беше различен - консорциум " Кенпайп ". Но той

Общият план сред България и Сърбия планува построяването на нов газопровод от съществуващо към този момент оборудване на " Булгартрансгаз " при Нови Искър към Ниш, като по този метод ще се разширят още повече опциите за снабдяване на природен газ в България по различни трасета, и от различни източници.
Реклама
По проект газопроводът трябваше да е подготвен точно в този момент - през май 2022 година Но поради обжалването на процедурата, които продължиха близо година, това може да е реалност не по-рано от април 2023 година
Както планува контракта
Общата стойност на контракта с ДЗЗД " Интернешънал Газ " е 139 млн лева без Данък добавена стойност, а финансирането на плана ще пристигна безплатно от " Механизма за свързване на Европа ", който също ще подкрепи и разширението на газовото вместилище в Чирен.

Обединението на " Главболгарстрой " и " Главболгарстрой Интернешънъл " печели публичната поръчка, като изпреварва обвързваното с Христо Ковачки ДЗЗД " Нова Газ 2021 ". Интересно е, че сдружението " Нова газ 2021 " предлага с няколко милиона лв. по-ниска оферта от тази на " Интернешънъл Газ ", само че все пак губи състезанието. Един от претекстовете за по-слабо оценената оферта е срокът за разработване на капиталовият план - в тази ситуация ГБС е предложило за това, а " Нова газ 2021 " - 67 дни. Иначе няма разлика в препоръчаните периоди за осъществяване от страна на двете сдружения - 300 дни.
Защо е значимо това?
През последните 12 години ориста на газовата връзка със Сърбия беше доста сходна като на тази с Гърция - доста приказки и обещания, само че липса на действителни дейности от страна на ръководещите, за разлика от планове като " Турски поток ", който обвързва българския газов пазар напълно с съветската " Газпром ". По проект тръба е с потенциал от 1.8 милиарда куб.м/година - което е задоволително да покрие към 60% от потреблението на страната. И с опция за реверсивен поток - нещо, което липсва при " Турски поток ", по който газът върви единствено от България към Сърбия.
Реклама
Големият капацитет на връзката е, че би могла да обезпечи трасе за снабдяване на България природен газ от терминала за полутечен газ Кърк, в Хърватия и по този метод в обстановка като днешната (), да има спомагателни варианти от кое място страната да купува.

Новия газопровод ще стартира от газоразпределителната станция при Нови Искър, след което минава през Костинброд и Драгоман - общо 62 км. При Димитровград в Сърбия продължава към мрежата на западната ни съседка до Ниш - още към 88 км. На сръбска територия обаче строителството върви настрана, от други компании. То стартира още преди няколко месеца, като съгласно източници от сръбското държавно управление трасето ще е готово есента на 2023г.

Предвидено от газовата връзка да могат да се изградят отклонения за газоснабдяване на Сливница, Драгоман и Годеч - нещо, което липсва като планова опция при " Турски поток " в Северозападна България.
Свързани публикации Етикети Персонализация
Ако обявата Ви е харесала, можете да последвате тематиката или създателя. Статиите можете да откриете в секцията Моите публикации
Автор Евгени Ахмадзай
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР