Една от компаниите, сочена като кандидат за придобиване на активите

...
Една от компаниите, сочена като кандидат за придобиване на активите
Коментари Харесай

Кандидатът за покупка на активите на CEZ в България, с дългове към НЕК ?


Една от фирмите, посочена като претендент за придобиване на активите на ЧЕЗ (CEZ ) в България и избрана от някои медии като любимец – „ Фючър енерджи “ е измежду общо взето постоянно срещаните търговци / производители на електрическа енергия с задължения към НЕК по цена „ обвързване към обществото “. Това сочи информация от описите, оповестени постоянно на страницата на Националната електрическа компания (НЕК). Името на „ Фючър енерджи “ се среща и при започване на годината, както и в описите с неизрядни длъжници към НЕК за „ обвързване към обществото “ през октомври и ноември.

Кандидатурата на „ Фючър енерджи “ за активите на CEZ изскочи след обява в Times of India, базирайки се на информация в чешкия ежедневник Hospodarske Noviny, който пък заяви, че CEZ Group е покрай договорка за бизнеса си електроснабдяване и електроразпределение с компанията „ Фючър Енерджи “ на стойност 363 млн. $. В случая става въпрос за българска компания, като част от индийски холдинг.

В началото на ноември, още веднъж по информация на Hospodarske Noviny стана ясно, че офертата на другата чешка компания Енерго Про за покупката на активите на ЧЕЗ в България е на стойност 281 млн. евро. По неофициална информация, Енерго-Про има подготвеност за повишение на офертата си до 360 млн. евро.

Прави усещане обаче, че информацията за сумата от 363 млн. евро, предлагана от „ Фючър енерджи “ се появи три дни откакто в медиите изтече информацията за Енерго-Про.

Балансовата стойност на българските активи на CEZ се прави оценка от Patria Finance на към 7,5 милиарда крони (290 млн. евро), като компанията може да генерира оперативна облага (EBITDA) от почти 1,3 милиарда евро годишно. Според оценките на Patria чехите са вложили към 13 милиарда крони (500 млн. евро) в българските интервенции.

Чешката компания влезе в България през 2004, придобивайки мажоритарен дял в трите електроразпределителни сдружения в Западна България - " Електроразпределение Столично ", " Електроразпределение София " и " Електроразпределение Плевен ", за сумата от 281,5 млн. евро.

За осветляване на събитията към договорката, припомняме, че преди два месеца стана ясно, че чешката компания е получила пет предложения за активите си за сума, варираща сред 120 до 250 млн. евро. Според информацията от септември най-високата оферта - почти 250 млн. евро е била подадена от Топлоелектрическа централа " Бобов дол ", като притежателят на тази централа - предприемачът Христо Ковачки, взе участие в наддаването с италиански сътрудници. Други предложения, получени от CEZ, са от " Енерго-Про ", " Приста Ойл ", Inercom и Future Energy, която е подала най-ниската оферта – за 120 млн. евро.

Изсветляването е значимо, защото разкрива и схемата, по която някои български хитреци се надяват да се доберат до активите на CEZ в България – Кавачки играе с италианци, Фючър енерджи, както се оказва – с индийци. Тъй като сега към този момент тече вторият кръг от наддаването е доста значимо българските управляващи да станат по-внимателни, защото се касае за сигурността на електрозахранването и електроснабдяването на един много сложен район. Вероятно претендент купувачът се надява, че единствено ще „ прибира “ постъпленията от сметките. В случая обаче става въпрос за нужда и от съществени вложения. Още повече, че всичко се случва на прага на упованието на либерализацията на електроенергийния пазар.

Изборът на бъдещият покупател на активите на CEZ в България се чака де стане явен до края на годината. Това, както към този момент е ясно са един от най-ценните и апетитни активи в България. Компанията обслужва Северозападна България и в случай че първоначално клиентите я одобряваха мъчно в този момент се безпокоят, че откакто са подредили връзките си може още веднъж да бъдат хвърлени в безпорядък.
Източник: 3e-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР