Една от иконите на българския театър, голямата актриса Стоянка Мутафова

...
Една от иконите на българския театър, голямата актриса Стоянка Мутафова
Коментари Харесай

Актрисата Стоянка Мутафова почина на 97 години

Една от иконите на българския спектакъл, огромната актриса Стоянка Мутафова умря през днешния ден на 97 години, заяви Българска национална телевизия. На 21 октомври тя претърпя интервенция, след което последва тежко възобновяване.

Смъртта и идва няколко дни, след кончината на друга легенда на театъра и киното - Стефан Данаилов.

Актрисата бе на сцената до последно. Само преди две години тя означи своя празник във връзка 95-ата си годишнина на сцената с постановката " Столетие мое ", а пет години по-рано тя още веднъж чества огромен рожден ден - 90-и - с публиката и трансформиралото се в нарицателно за нея самата " Госпожа Стихийно злополучие ".

Стоянка-Мария Константинова Мутафова е родена в София на 2 февруари 1922 година. Завършила е класическа лингвистика в Софийски университет, както и Държавната театрална школа в столицата.

Преди да стане част от създателите на Държавния язвителен спектакъл " Алеко Константинов " през 1956 година, при започване на кариерата си е актриса в екипа на Народния спектакъл " Иван Вазов " (между 1949 и 1956 г.).

Българската аудитория я обича най-много поради функциите й на сцена в спектаклите " Госпожа Стихийно злополучие ", " Магистратите също плачат ", " Шедьовър " и " Космонавти ".

На огромния и дребния екран феновете я помнят от появите и във филмите " Специалист по всичко ", " Бялата стая ", " Кит ", " Езоп ", " Топло ", а една от последните й по-големи телевизионни изяви е в комедийния сериал " Столичани допълнително ".

През 2012 година издателство " Слънце " разгласява и нейната автобиографична книга, озаглавена " Една хала на 90 ", със съавтор драматурга Юрий Дачев. В нея актрисата разкрива " гаменския " си манталитет, както самата тя го дефинира в анонса на книгата.

" Знам, че зад тила ми някои мърморят: " Тая, дъртата, няма ли най-накрая да се насити да играе!? " Ами няма! Не се наситих. Ще играя и за внуците ви! На никого мястото не съм затулила, нито ролята съм изяла. Не ща никой да ми смъква шапка, но тоя спектакъл ние, дъртите, сме го основали. Няма що някой да ми го признава, значимото е, че аз го знам ", споделя Стоянка Мутафова в част от анонса на книгата " Една хала на 90 ".

През 2015 г, е оповестено, че ще бъде вписана в книгата на върховете на " Гинес " като най-възрастната настояща актриса, която продължава да играе на театралната сцена. Няколко международни издания като австрийското ARD посвещават свои обширни материали на нейната впечатляваща с продължителността си кариера.

През 2017 година издателство " Хермес " разгласява биографичната книга Стоянка Мутафова от нейната щерка Мария Грубешлиева (изд. " Хермес " ), в която споделя: " Аз държа на дивотиите си и обичам да описвам за тях. Щуротиите не са лесна работа. За тях се желае сериозен метод. Малко хора могат да вършат съществени дивотии, на пръсти се броим. Който ги може - блазе му! Аз съм от тези, можещите. Аз съм си хулиганка, и то родена хулиганка. "

" На сцената от време на време постигаш толкоз изискано положение на духа, че се докосваш до други светове. Но това са мигове, отминават. После се връщаш в действителния свят и оставаш единствено с копнежа отново да си там. От невъзможността да сме непрекъснато или най-малко по-често в другия, красивия свят на високото изкуство, се ражда нашата тъга. "
" Една измама или една недостойна постъпка, в случай че я отминеш, все едно че не е било, тя не те допира, нищо не могат да ти създадат. Ти си недостижим. Ако вземеш да се ровиш, да се вживяваш в детайлностите, наказваш себе си, става неприятно. Отминавай, не се трови! "

" Цялата ми мисъл е в театъра. Живея поради театъра. Не ме вълнува ще хапвам ли на следващия ден, какво ще облека - но по никакъв начин! Вълнува ме дали ще се запазя да играя както би трябвало, да не се видиотя... Ама то пък, в случай че се видиотиш, към този момент нищо няма значение. "

" Когато бързате, когато се стремите към нещо, когато преследвате някаква цел, не го правете непременно! Не сключвайте нечестни покупко-продажби. Има ли нечистота в една история, бягайте, откажете се в точния момент. "
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР