Една от големите награди на ЮНЕСКО тази година у нас

...
Една от големите награди на ЮНЕСКО тази година у нас
Коментари Харесай

Български учен с награда от ЮНЕСКО за изследванията си на вирусите

Една от огромните награди на ЮНЕСКО тази година у нас е за лекар Магдалена Баймакова. Тя е на 35 и към този момент е една от най-изявените дами учени у нас, оповестява bTV.

Всяка година ЮНЕСКО връчва национални стипендии на дами учени. Д-р Баймакова печели стипендия от 5000 евро поради изследванията си в региона на хепатит Е.

„ Още от дете мечтаех да бъде доктор, подбудено от персонална житейска история. Имахме болен в фамилията и смятах, че медицината прави чудеса и че може да лекува хората ”, описа доктор Магдалена Баймакова.

Вече 9 години доктор Баймакова се посвещава на проучването на непознати в България вируси.

" Ние се отдаваме повече на работата, в сравнение с околните, само че пък това е идея, това сме избрали и няма място за опрощение. Имам дребна щерка, показа през сълзи доктор Баймакова ", споделя тя.

„ Хепатит Е се отличава от останалите хепатити по тази причина, че се среща към момента и измежду животните и това го прави един извънредно обаятелен вирус, който притегля нашия интерес.

Пациентите не са длъжни да познават нашите заболявания, само че е наша отговорността да бъдем откровени с тях и да отделим време и внимание, и да ги осведомяваме. Те имат потребност от това ”, безапелационна е доктор Баймакова.

 



Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР