Една от големите легенди на българския футбол Добромир Жечев навършва

...
Една от големите легенди на българския футбол Добромир Жечев навършва
Коментари Харесай

Бобата Жечев на 80: Няма да забравя срещите ми с Пеле и Еузебио, младите да мислят повече за футбол

Една от огромните митове на българския футбол Добромир Жечев навършва през днешния ден 80 години. " Тема Спорт " потърси славния бранител да показа най-запомнящите се моменти в кариерата си като състезател и треньор. Той е единственият български футболист, участник на четири Световни шампионати (Чили " 62, Англия " 66, Мексико " 70 и Германия " 74, само че на последното не записва минута на терена). На мондиала в Англия е личен надзирател на Пеле в мача против Бразилия (0:2). Въпреки загубата съумява да го обезврежда, а британската преса написа, че Краля на футбола е бил оставен единствено един път непокрит по време на мача, когато е трябвало да извърши директен свободен удар. Бобата, както е прочут, е повторен първенец и троент притежател на Купата на България. Жечев е и Европейски първенец за юноши през 1959 година, като на два пъти остава на втората позиция в анкетата за Футболист на годината.

Г-н Жечев, по какъв начин се чувствате на тази достолепна възраст? Как ще посрещнете празника?

Чувствам се добре. Това е най-важното, както и това, че всички към мен са здрави. Ще посрещна юбилея сутринта с другари на стадион " Раковски ". Тогава ще имам среща и с Наско Сираков. Вечерта ще се съберем със фамилията.

Кой е най-яркият ви спомен от футболната ви кариера?

Никога няма да не помни срещите ми с Пеле и Еузебио по време на Световното състезание в Англия през 1966 година. Това бяха най-големите футболисти по това време, а съгласно мен и играчи, които вечно останаха в историята. Беше огромна чест да играя против тях. Срещнах се с двамата фронтално, както се споделя, тъй като трябваше да ги вардя персонално. Късмет бе, че на мен ми се случи да извършвам тези задания.
 От Левски оповестиха, че пускат в продажба първата в света футболна почитател AR блуза (ВИДЕО)
От Левски оповестиха, че пускат в продажба първата в света футболна почитател AR блуза (ВИДЕО)

Продуктът към този момент може да бъде закупен онлайн, оповестиха от клуба

А като треньор кой е един най-щастливите ви моменти?

За мен беше наслаждение при започване на 80-те години да упражнявам и да дам късмет на едни от най-големите гении от школата на Левски. Тези млади момчета се нуждаеха единствено от леко бутане, с цел да станат водещи футболисти. Имаха го гения и единствено трябваше малко повече труд и неизменност, и те го направиха. Виждате до каква степен стигнаха по-късно. Показаха упоритости и хъс, които ги изкачиха към върховете на българския футбол, а направиха и доста положителни кариери в чужбина. От тях са Наско Сираков, Гибона, Борислав Михайлов... да не изброявам всичките, тъй като мога да пропусна някой.

По-горе споменахте Пеле и Еузебио. Това ли бяха най-трудните противници, против които сте се изправяли?

Това бяха най-значимите противници в моята кариера. Пеле беше като Бог. Постарах се да го обезвреждам до известна степен. Колко съм съумял... Журналистите ми сложиха позитивни оценки след мача с Бразилия. Еузебио бе също извънреден. Двамата бяха най-големите футболисти по това време. Играех тогава като стопер. Действах като личен надзирател на най-хубавите играчи от противниковия тим. Друг състезател изпълняваше ролята на метач. Това най-често бяха Кирил Ивков и Димитър Пенев. В България също имах доста мощни и сложни съперници. Сред тях мога да посоча Димитър Якимов, Петър Жеков, Начко Михайлов, само че имаше и още. Все огромни имена за българския футбол.

Играли сте един до друг с едни от славните футболисти на България. Кой беше най-хубавият и близкият ви съотборник?

Много са. Не желая персонално да посоча някой. Винаги съм бил търпелив и съм се отнасял с почитание към моите съотборници. Показвал съм любов и съгласие с доста играчи, основно бяха от Левски. Разбираемо, тъй като огромна част от кариерата си съм прекарал на " Герена ".

Не посочихте съответно име, само че няма по какъв начин да не ви попитам за Георги Аспарухов. Какво е възприятието да играете с емблемата на Левски?

С Гунди съм играл като съотборник, само че и като съперник. Той беше неосъществим. Това се отнася за него като футболист, само че и основно като човек. На всички е ясно какви качества притежаваше. Еднакво добре играеше с крайници и във въздуха. Фантазията, която притежаваше. Но той беше и един прелестен човек. Защото виждате някои от сегашните и предходните футболисти се вършат на доста огромни, а Гунди беше непретенциозен и това още повече му носеше почитание от всички.
 Левски ще се опита да се отпуши в най-старото столично дерби
Левски ще се опита да се отпуши в най-старото столично дерби

Срещата на " Георги Аспарухов " стартира в 17:30 часа

Кои мачове няма да забравите в кариерата ви?

Вече загатнах Световното състезание през 1966 година, само че мога да посоча и това четири години по-късно. Имах доста положителни моменти с националния тим. С Левски също изиграхме запаметяващи се мачове, както в родното състезание, по този начин и в европейските клубни шампионати. Там също се изправихме против доста огромни тимове.

Какво значи за вас, че сте единственият българин, участник на четири Световни шампионати? Може ли някой да усъвършенства достижението ви?

Дано някой мине постигнатото от мен, само че в този момент ще е доста мъчно. Така беше и по моето време, тъй като имахме изключителни футболисти и играех дружно с тях. Това значи доста за мен. Голяма чест бе да вземам участие на четири международни шампионати.

Много от вашите сътрудници са имали предложения от непознати клубове. Отправяли ли са и към вас такива запитвания?

Да, само че както знаете, тогава беше невероятно и неразрешено от футболния съюз да заиграеш в чужбина. Чак в края на моята кариера смекчиха това предписание и футболисти можеха към този момент да минават в такива клубове. От Милан също пристигна оферта и за мен, както и от нидерландски тим. Имаше доста запитвания за български футболисти, само че тази възбрана попречи на такива играчи да заиграят в чужбина.

Какъв съвет бихте дали на младите футболисти?

Трябва да работят доста и да мислят единствено за футбол. Не би трябвало да се разсейват от странични неща и да не се отхвърлят. Това е най-важното.
 Най-черният резултат на „ белите “ е точно против Станимир Стоилов
Най-черният резултат на „ белите “ е точно против Станимир Стоилов

Любопитна статистика
Източник: topsport.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР