Една от емблематичните сгради на Стария Бургас – Родевата къща

...
Една от емблематичните сгради на Стария Бургас – Родевата къща
Коментари Харесай

Искат над 1 млн. EUR за този уникален имот

Една от емблематичните здания на Стария Бургас – Родевата къща – е оповестена за обмен. През предходната година се заприказва, че притежателят ѝ е решил да я надстрои и да я ремонтира главно, само че очевидно е трансформирал проектите си. Не е изключено да се е отказал заради опасенията, че всяка по-драстична намеса в старите здания на Бургас се посреща с остро неодобрение и опозиция от обществеността.

Според обявата, парцелът се състои от два жилищни етажа, всеки с по шест стаи и повърхност по 200 кв.м., и партер с винарска маза. Има три входа. „ Сградата е подобаваща за живеене, комерсиално посланичество, фирмени или банкови офиси, бутикови магазини, първокласен клуб-ресторант или смесено прилагане, според от желанието на новия притежател “, написа в обявата, представена от Флагман. В нея е маркирано още, че има издадено и в съгласие с Националния институт за недвижимо културно завещание позволение за надстрояване с още два етажа. Обявената цена е 1 050 000 евро.

Родевата къща е издигната през 1924 година за Стефан Родев, който през същата година си отива от този свят. В публикация за Флагман.Бг художникът Митко Иванов отбелязва, че Родев е фамозна персона, чиито предшественици и потомци са горделивост и чест даже за европейската аристокрация. По майчина линия родът му Станимеръ може да се наблюдава най-малко до XVII век, а с някои разяснения – до старобългарската аристокрация още от времето на великите ни царе. Според Иванов, не повече от 5 български семейства могат да претендират за сходна генеалогия, освен това с много ангажименти.

Фамилия Родеви през XVIII век живеят към Габрово и през идващия век се свързват със Станимирови. Стефан Родев се преселва в Бургас и развива огромна търговия - наедрял притежател на земя и солници, представител на съветските параходни линии за Бургас.

Заедно със брачната половинка си Корнелия имат три дъщери, посредством които се сродяват с Кимон Георгиев, някогашен министър-председател на България, а в идващото потомство и с Гиньо Ганев, който пък е шурей на Георгиев.

Чрез внучката от най-малката си щерка, Родеви се сродяват със самия барон Едмонд Ротшилд – художничката Веселинка Георгиева става негова брачна половинка и баронеса Ротшилд! Архитект на Родевата къща е великият Рикардо Тоскани. Преди да бъде опразнена, къщата бе превърната в ресторант от някогашния концесионер на Бургаския плаж Атанас Атанасов.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР