Една от директивите, която България пое като председател на Съвета

...
Една от директивите, която България пое като председател на Съвета
Коментари Харесай

Графика на деня: Баланс между семейство и работа - какво предлага eврокомисията

Една от директивите, която България пое като ръководител на Съвета на Европейския съюз, е тази за равновесието сред професионалния и персоналния живот на родителите и хората, полагащи грижи. Като европредседател България би трябвало да откри баланс сред страните членки по въпросите, включени в документа.

Миналия месец в изявление за Българска телеграфна агенция заместник-министърът на труда и обществената политика Зорница Русинова разяснява, че в границите на българското председателство огромна част от самодейностите са за облекчение на метода, по който един човек може да съвместява персоналния и професионалния си живот.

Основният миг в директивата е и майката, и бащата да могат да употребяват четиримесечен спомагателен отпуск за гледане на дете, до момента в който то стане на 12 години.

Според документа сегашната правна рамка на равнище Европейски Съюз и страни членки съдържа единствено лимитирани разпореждания за присъединяване на мъжете, еднообразно с това на дамите, в полагането на грижи. Например сега в Европейски Съюз няма законодателство, което да планува отпуск по бащинство или отпуск за гледане на болен родственик или родственик, нуждаещ се от грижи, с изключение на законодателството, предвиждащо неявяване заради форсмажорни условия. В доста страни членки липсват схеми за заплатен отпуск за бащите спрямо опциите, предоставени на майките.

Ето кои са главните оферти в документа:

Всичко, което би трябвало да знаете за: Европредседателството (178)
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР