Една наситена с прояви неделя ще изкуши почитателите на Международния

...
Една наситена с прояви неделя ще изкуши почитателите на Международния
Коментари Харесай

Пианистът Адриан Йотикер и Хорът на варненските момчета с концерти на ММФ „Варненско лято“ тази неделя

Една наситена с прояви неделя ще изкуши феновете на Международния музикален фестивал " Варненско лято " с два доста разнообразни концерта.

На матинето в 11:00 в Градската художествена изложба на Варна феновете на класическата музика ще се срещнат с огромния гений на един от най-уважаваните швейцарски пианисти и педагози - Адриан Йотикер. Той е лауреат на влиятелните клавирни интернационалните състезания в Кьолн, в Дъблин, състезанието Клара Хаскил, има и първа премия на ARD, Мюнхен. Йотикер е концертирал с едни от водещите международни оркестри, измежду които оркестъра на Staatskapelle, Дрезден, оркестъра Тонхале, Цюрих, и симфоничния оркестър на Баварското радио. След сполучливо турне в Европа със Симфоничния оркестър на Мелбърн, той е поканен двукратно в Австралия и свири с огромните оркестри на континента. Изпълнява всички концерти за пиано от Бела Барток със Симфоничния оркестър на Мюлуз под палката на Даниел Клайнер.

В камерната музика си партнира с Хомеро Франчес, Едуард Брунер, Марио Хосен, с квартетите „ Ариа “, „ Амати “ и „ Кармина “, с музиканти от Берлинската филхармония и доста други водещи актьори. Адриан Йотикер е професор по пиано в Университета по музика в Мюнхен и в Музикалната академия на Базел, Швейцария, и продължава да бъде концертиращ актьор по международните сцени. Музикалната преса дефинира стила му на музициране като „ струяща чиста сила “ и цени „ неговата дарба да потопи публиката в ярка и блестяща атмосфера “. Адриан Йотикер е отличен с премията за принос към културата на родния си град за основаването на Фестивала за камерна музика на Санкт Гален.

На „ Варненско лято “ Йотикер ще гостува с изискана сантиментална стратегия от шедьоври на Шуберт и Равел - Клавирни пиеси D 946 и Дванадесет лендлера D 790 от Шуберт, и „ Благородни и сантиментални валсове ”, „ Гаспар на нощта “ от Морис Равел.

Диригент на Хор на варненските момчета и младежи - Дарина Кроснева

Вечерта на 30 юни именитият Хор на варненските момчета и младежи, основан от проф. Марин Чонев, ще чества половинвековен празник в залата на Варненската опера. За наслада на феновете на хоровото изкуство празникът ще е двоен - 40 години креативна активност ще означи с този концерт Дарина Кроснева – дълготраен диригент на хора. Юбилейният концерт от съпътстващата стратегия на ММФ „ Варненско лято “ е на 30 юни от 18 ч. на сцената на Държавна опера Варна. Диригент ще бъде самата Дарина Кроснева, на пианото ще е свързаната от години с хора Светлана Панайотова.

Създал стотици артисти и ценители с необятни знания за хоровото пеене, хорът е влиятелен дипломат на българската музика по света. През 50-те години на своето битие той е печелил редица влиятелни награди от интернационалните състезания. Успехът се дължи на първо място на проф. Марин Чонев, който залага в концепцията на хора своите високи критерии за хорова музика – кристална богата мелодичност, тъкмо осъществяване, благосъстояние на репертоара и почитание към българските мостри. Тези критерии следва и Дарина Кроснева, която от 1979 година работи с трите съществени обединения – момчета, младежи и разбъркан хор. Под нейно управление Младежкият хор печели Специална и първа премия в Монтрьо, Швейцария, а Хорът на варненските момчета и младежи се увенчава с титли от национални и европейски състезания.

Заедно трите обединения на хора концертират с огромен триумф в Полша, Гърция, Германия, Белгия, Австрия, Италия, Съединени американски щати.

Дарина Кроснева и Хорът на варненските момчета и младежи имат записи в Белгийското радио, Радио „ Шабле “, Швейцария, БНР и Радио Варна. Дарина Кроснева е канена неведнъж като жури на интернационалните хорови състезания, тя е и притежател на редица национални награди като „ Сребърна лира “ и „ Златна лира “ на Министерството на културата и „ Златен век “. /moreto.net
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР