Една изложба, която се открива в навечерието на 8 март

...
Една изложба, която се открива в навечерието на 8 март
Коментари Харесай

Доника Кирова открива изложба Поне две страни във Варна

Една галерия, която се открива в навечерието на 8 март във варненската Зона Нира Арт, ще предизвика с разнообразни показа за женското начало в облици, знаци и текстове.

Вернисажът е на 7 март 2022 от 16:00 до 18:00 на ул. “Св. Климент ” 23 Б.

Утвърдената художничка Доника Кирова, известна с концептуалното отношение към своите планове и с проницателните си текстове, които постоянно са част от тях, в този момент се показва с сбирката “Поне две страни ”, оповестяват от арт пространството.

В нея са включени творби живопис, акварел и текстове от разнообразни интервали, обединени от проучването на многообразието на женствеността. Ще забележим работи селективна живопис върху текстил, огромен брой акварели и принтове, както и текстове на художничката.

“Идеята за изложбата е обвързвана с женствеността - споделя Доника Кирова, - в нея демонстрирам другите лица на дамата - а те са и светли, и тъмни, и положителни, и неприятни. Не изневерявам на моите тематики, работя отново с проекциите на Ероса, с взаимоотношенията сред хората, които се показват посредством обич, а любовта, както знаем, има доста проявления. Представям дамата посредством любовта, тъй като тя има комплицирана натура, мисля, че е по-сложна от мъжа. Жената е талантлива или обременена с доста по-широк диапазон на страсти, тя е загадъчна, доста променлива и сложна за схващане. Във всяко от творбите в тази галерия може да се открие някое от многочислените ѝ лица.

Защо нарекох този план “Поне две страни ”? - тъй като личността на всяка жена има доста страни, реализира себе си в доста направления, само че най-малко две от тези страни съм избрала. Жената е като водата. Тя може да бъде чист планински бързей или плевел въртоп. Ако би трябвало да се вгледам в моите лични две страни, ще призная, че мога да бъда и доста богатства, само че мога и да се боря с всички сили и средства, когато имам причина за това. Към несправедливостта съм доста сурова, имам мъчително възприятие за правдивост, което ми прави неприятни смешки от време на време. Но това съм аз.

Интересното е, че творбите в тази галерия не са правени в един интервал, само че ги сплотява първо, тематиката, второ, техниката, въпреки че съм присъединила най-различни жанрове - и по-кавалетни работи, и по-едри формати, платна, рисунки с акварел и други Има и неща, които са основани много обратно в годините, само че в никакъв случай не са показвани пред аудитория. Връзката сред всички тях са текстовете, които привнасят едно в допълнение чувство - те са като код за схващане на моя изразителен свят. Писането и рисуването при мен се случват редом, само че без да привързвам тъкмо една живописна творба с съответен текст. По някакъв символен метод слово и облик си кореспондират.

Текстът за мен е в действителност още една позиция, с която показвам мирогледа си. Речта, словото е различен метод да наречеш нещата. Когато ги изобразяваш, тяхното разбиране е образно, а когато ги описваш с думи, читателят възприема текста мисловно. Предполагам, че и тези две страни би трябвало да се допълват, тъй като резултатът за мен е един, те са мой креативен артикул. Вярвам, че взаимно се укрепват. Каквото не си съумял да видиш с очите, ще го схванеш с текста, а като четеш текст, ще си добавиш и облик. Когато интуитивно си постигнал едно подстрекателство, до момента в който рисуваш, ти се обръщаш към думите, тъй като словото ти оказва помощ да го осмислиш, да стигнеш на по-дълбоки равнища, да го доразвиеш, да го превърнеш в концепция.

По този път минавам и с моите студенти по архитектура и дизайн във ВСУ “Черноризец Храбър ”, изучавам ги да си показват нещата и да пазят своите хрумвания с думи. В началото се дърпат, само че след това надскачат себе си и им става прелестно, че израстват.

А изложбата неслучайно е в навечерието на 8 март, толкоз е женска концепцията й - женска в положителния смисъл, ние честваме положителната женственост. Не прекомерно еманципираната, а ненатрапчивата, меката женска мощ - гладката вода. Само би трябвало да внимаваме, с цел да ни вземат на съществено. А мотив за празник постоянно може да се откри - без да трансформираме женското начало в фетиш или в девиз, само че за какво пък да не честваме? Дори и да работим на самия ден, както ще направя и аз, както ще работят и множеството дами по света. ”

Вернисажът е на 7 март 2022 от 16:00 до 18:00. Изложбата ще бъде експонирана в Зона Нира Арт на ул. “Св. Климент ” 23 Б до 30 март 2022. Работно време понеделник-петък 15:00 - 18:00.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР