Една храна не е задължително дори да има сладък вкус,

...
Една храна не е задължително дори да има сладък вкус,
Коментари Харесай

10 факта обясняващи защо и кога захарта е вредна

Една храна не е наложително даже да има сладостен усет, с цел да е цялостна със захар.

Може ли нещо толкоз сладко и вкусно да вреди толкоз доста? Уви, да! Ако обаче не знаете по какъв начин тъкмо захарта въздейства отрицателно на здравето ви, по-долу ви предлагаме нещо, надяваме се, потребно, написа уеб сайтът Здраве.бг.

Запознайте се с 10-те съществени аргументи, заради които е добре да ограничите захарта в своята диета:

1. Захарта е причина за внезапното намаляване на глюкозата в кръвта

Нестабилните равнища на кръвна захар постоянно водят до промени в настроението, отмалялост, главоболие и непреодолима потребност от… още захар. Тази потребност образува омагьосания кръг на пристрастяването, при което всеки нов захарен “удар ” ви кара да се чувствате краткотрайно по-добре, само че след няколко часа още веднъж изпитвате остра потребност от захар и апетит. Същевременно тези, които отбягват захарта, настояват, че рядко, в случай че не и въобще, не изпитват потребност от сладки неща и се усещат прочувствено постоянни и цялостни с сила.

2. Захарта усилва риска от затлъстяване, диабет и сърдечно-съдови болести

Мащабни изследвания демонстрират, че колкото е по-висок гликемичният показател (GI) на храните, които човек употребява (това са храни, които бързо се отразяват на равнището на кръвната захар), толкоз е по-голям рискът от струпване на наднормено тегло, заболяване от диабет и сърдечно-съдови заболявания. Ново изследване допуска връзка сред високият GI и разнообразни форми на рака.

3. Захарта въздейства отрицателно на имунната система

Не е правено проучване върху хора, само че проучвания върху животни демонстрират, че захарта потиска имунитета. Необходими са повече изследвания, с цел да се разбере точният механизъм, само че това, което се знае е, че бактериите се хранят със захар и че когато тези организми “излязат от надзор ” в тялото, инфекциите и болесттите са по-вероятни.

4. Честата консумация на храни с високо наличие на захар води до недостиг на хром

Това е нещо като “параграф 22 ”: в случай че консумирате доста захар и други модифицирани въглехидрати, евентуално няма да получавате задоволително количество хром, а една от главните функционалности на хрома е да контролира кръвната захар. Според експертите, множеството от нас не получават задоволително хром с храната.

Хромът се съдържа в разнообразни скотски храни, морски деликатеси и риба, както и в множеството от растителните храни. Преработената скорбяла и други въглехидрати “крадат ” от тези храни хрома, тъй че мислете в посока “пълнозърнести храни ”.

5. Захарта форсира остаряването

Тя способства за оня издайнически знак на остаряването – увисването на кожата. Част от захарта, която консумирате, откакто “удари ” кръвния поток, завършва офанзивата, прилепвайки се за протеините – развой, който се назовава гликиране. Тези нови молекулярни структури “спомагат ” за загубата на еластичността на тъканите в тялото – от кожата до органите и артериите. Колкото повече захар циркулира в кръвта, толкоз по-бързо става увреждането.

6. Захарта поврежда зъбите

С всички други животозастрашаващи резултати на захарта, от време на време забравяме една от главните беди, които предизвиква. Когато става въпрос за зъбите, захарта ги поврежда по- “ефективно ”, в сравнение с която и да е друга хранителна субстанция и всичките пари на света не могат да извърнат този развой.

7. Захарта може да аргументи заболяване на венците, а те – заболяване на сърцето

Увеличават се доказателствата, че хроничните инфекции, като тези, които са резултат от парадонтоза, играят роля в развиването на коронарно-артериално заболяване. Най-популярната доктрина е, че тялото реагира в необятен диапазон на инфекциите.

8. Захарта въздейства на държанието и познавателните качества у децата

Смята се, че една от аргументите за разстройство на вниманието (attention deficit hyperactivity disorder – ADHD) може да е използването на захар и доста деца с ADHD изпитват непреодолимо предпочитание да употребяват храни с висок GI, което води до хипогликемия.

Всички храни с висок GI провокират бързо повишаване на равнището на захарта в кръвта, което води до краткотраен прилив на сила и в същото време до хиперактивност. Това неизбежно води до нервност, проблеми със съня и липса на централизация.

Поради тази причина, в случай че през по-голямата част от времето – и изключително за утринна закуска – се употребяват храни с невисок GI, равнището на кръвната захар и силата ще останат постоянни и това ще разреши на детето да се концентрира по-добре и да стабилизира страстите си.

9. Захарта усилва напрежението

Когато сме подложени на стрес, равнищата на хормоните на напрежението се усилват. Тези химически субстанции са “спешния екип ” на организма, изпратени, с цел да приготвят тялото за офанзива или оттегляне. Те влизат също по този начин в деяние, когато равнището на кръвната захар е ниско.

Например, една захарна “бомба ” (да кажем – парче торта) провокира отделянето на хормони на напрежението като адреналин, епинефрин и кортизол. Едно от главните неща, които тези хормони вършат, е да усилват равнището на кръвната захар, като по този метод доставят на тялото бързо енергийно зареждане.

Проблемът е, че тези хормони могат да ни накарат да се усещаме неспокойни, раздразнителни и даже разтреперани.

10. Захарта заема мястото на значими хранителни субстанции

Проучвания на експерти по храненето демонстрират, че хора, които употребяват най-вече захар, имат най-ниско асимилиране на жизненоважни хранителни субстанции и особено витамин А, витамин С, фолиева киселина, витамин В-12, калций, фосфор, магнезий и желязо. За страдание, тези, които употребяват най-вече захар са децата и младежите – тъкмо хората, които най-вече се нуждаят от тези хранителни субстанции.

Може би, запознавайки се с тези 10 аргументи да не консумирате захар (или най-малко не в такива огромни количества), ще се опитате да сте по-внимателни в избора на храни. Първата стъпка обаче е да се запознаете къде се “крие ” захарта – вярвате или не, само че една храна не е наложително даже да има сладостен усет, с цел да е “тъпкана ” със захар.

Когато става въпрос за удобството на пакетираните храни, оставете етикетът да ви каже какво съдържат, и знайте, че единствено тъй като нещо “парадира ”, че е с ниско наличие на въглехидрати или “диетично ”, не значи, че не съдържа захар.

Източник: diana.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР