Една грешна стъпка, препъване и падане по очи, доведе до

...
Една грешна стъпка, препъване и падане по очи, доведе до
Коментари Харесай

Дете се спъна и откри невероятна находка

Една неверна стъпка, препъване и рухване по очи, докара до необикновено изобретение в пустиня в Ню Мексико. 9-годишно момче, отишло на фамилен преход, инцидентно откри нова праисторическа находка. 9-годишният Джуд Спаркс тичал из пустинята Лас Крусес в Ню Мексико, когато се спънал в нещо, което по-късно се оказало череп на стегомастодон на 1,2 милиона години, написа уеб сайтът Live Science. " Бягах нагоре по стръмното и се спънах в част от зъб ", споделя гордият дребен изобретател, чиито думи са представени в прессъобщението на Щатския университет на Ню Мексико (NMSU). " Лицето ми се приземи в непосредствена непосредственост до долната челюст. Погледнах нагоре и видях, че има и различен зъб ".

Праисторическият предходник на тогавашните мамути и днешните слонове - стегомастодонът (Stegomastodon), принадлежи към фамилията на Gomphotheriidae. Докато множеството от представителите на това семейство имат четири бивни - горна двойка извита надолу и на открито и долна двойка наподобяваща шпатула, стегомастодонът има единствено две бивни, които порастват от горната челюст и са извити нагоре, тъкмо като бивните на слоновете.Родителите на момчето се свързали с биолога Питър Хоуд, професор в Университета на Ню Мексико.

" Стегомастодонтът е изглеждал съвсем като слон ", споделя Хоуд, който също като малчуганът попада на череп на стегомастодон на 3 милиона години в щатския парк Elephant Butte Lake в Ню Мексико, по време на ергенско празненство през 2014 година. " В тази област е имало няколко типа хоботни, а този е може би един от най-често срещаните от тях. Но към момента са доста редки. Това е може би едвам вторият цялостен череп открит в Ню Мексико ".Фосилите са открити в частна благосъстоятелност, тъй че са били нужни няколко месеца, учените да получат позволение от притежателя да стартират разкопки. В работата по изкопаването на античното творение е взело участие и фамилията на Спаркс, оповестява телевизия CBS.

" Челюстта на новата находка тежи към 54 кг, а на целия череп е към един звук ", споделя Хоуд. Това допуска, че животното е било почти с размера на " азиатски слон, само че с малко по-едри крайници ". " Горната част на черепа е с доста кухини и повърхността на черепа е тънка. Може да си визиите, че този извънредно огромен череп ще бъде доста тежък за животното, в случай че нямаше толкоз въздух в себе си, с цел да го облекчи, тъкмо както нашите лични синуси ", изяснява още ученият.
Черепът е бил превозен до Музея по естествена история в Ню Мексико.

Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР