Една голяма част от разговорите, които имахме тук, бяха свързани

...
Една голяма част от разговорите, които имахме тук, бяха свързани
Коментари Харесай

До края на годината страната ни ще излезе на международните пазари с емисия дълг

Една огромна част от диалозите, които имахме тук, бяха свързани с приемането на еврото у нас. Това съобщи в изявление за Българска телеграфна агенция министърът на финансите Асен Василев в коридорите на провеждащата се Годишна среща на Световната банка и Международния валутен фонд в мароканския град Маракеш.

Той изрази оптимизъм за това, че България ще стане част от еврозоната на 1 януари 2025 година

Финансовият министър уточни още, че за тази и идната година са планувани дефицити в размер до 3 на 100.

Василев сподели, че до края на тази година и във връзка със закона за бюджета се чака страната ни да излезе на интернационалните пазари с емисия дълг. Относно съответния размер на бъдещия дълг Асен Василев уточни, че Министерството на финансите " не разяснява елементи по излъчванията, които са планувани ".
Василев разяснява и осъществяването на бюджета, който през август изостава с 3,5 процентни пункта по отношение на същия интервал на предходната година, изключително във връзка с Данък добавена стойност.

" Ако погледнете структурата на приходите в бюджета, ние имаме много доходи, които би трябвало да дойдат по линия на Европейски Съюз, свързани с второто заплащане (по Плана за възобновяване и резистентност - бел. реп.), които ще дойдат през месец декември, защото към този момент изпратихме настояването за това заплащане. Всъщност, в случай че се огледа от кое място идва изоставането, то идва главно от приходите, които са свързани с еврофондовете, където към септември сме на осъществяване от 31 на 100 при естествени стойности от 75 на 100 и нагоре.

Очакваме и доходи по линия на европейските стратегии за интервала 2014-2020 година, които също да постъпят през месец декември.

Що се отнася до данъчните доходи, те се движат, както са разчетени във времето. Ние заварихме едно доста надълбоко закъснение в Данък добавена стойност, изключително при митниците, т.е. Данък добавена стойност при вноса. Там имаше прогноза, че ще е с 1,5 милиарда лева по-малко по отношение на предходната година, което сега се наваксва, резултатите се виждат и в числата. Данък добавена стойност, което е събирано от Национална агенция за приходите, по отношение на предходната година е напред с към 16-17 %, тъй че това отразява инфлацията плюс растежа (на стопанската система - бел. реп.).

Дефицитът се движи по стратегия, в този момент сме на 0,4 на 100 от Брутният вътрешен продукт, а в бюджета е планувано той да бъде 3 % до края на годината ", уточни финансовият министър.
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР