Една година след тежката катастрофа край Своге, където загинаха 20

...
Една година след тежката катастрофа край Своге, където загинаха 20
Коментари Харесай

Една година след трагедията край Своге: Трябва ли да се проверят всички пътища у на?

Една година след тежката злополука край Своге, където починаха 20 души, към момента няма отмъщение. Делото не може да влезе в съда. Експерти пък разясниха пътната настилка и опасенията, че евентуално има още места у нас, на които да има сходни рискове:

„ Има и още един въпрос на какъв брой пътища се е случила „ фалшификацията”. Прокуратурата съобщи преди ден, че не е тяхна работа да ревизират всеки веднъж. Но в случай че този път е причина за гибелта на хората поради корупция или други обстоятелства, би трябвало да се ревизират всички пътища”, счита Настимир Ананиев, някогашен ръководител на транспортната комисия в Народното събрание.
Година след нещастието край Своге: Опасенията за сигурността на пешеходци и водачи остават При злополуката починаха 20 души
След трагичния случай на мястото край Своге е изработен ремонт на настилката, заменена е и мантинелата. Живеещите там обаче още се тормозят, че пътят е рисков, а тротоара свършва в дерето и те би трябвало да вървят по пътя. На ден в региона минават към 3500 коли има и огромно придвижване на торове.

Според зам.-кмета на Своге Валентин Михайлов новата мантинела е много по-добра. Той изясни, че сходна предпазна бариера се употребява за разделяне на магистралния път.

Снимка: bTV

Едва ли би спряла тир, само че рейс, като падналия в дерето, евентуално да, счита Михайлов.

Според специалиста по пътна сигурност Алекси Стратиев е направено много за ремонта, само че е хубаво да се прегледат всички планински пътища и тези с доста завои.

За причиняване на гибел по несъобразителност на 20 души и на междинни телесни повреди на 8, на съд ще бъдат предадени шестима – измежду тях са шеф на компанията реализатор на пътя, началникът на асфалтовата база, шеф в пътната организация, както и водачът на рейса Григор Григоров, който е превишил скоростта с 13 км.

Снимка: bTV

Заради злополуката с поста си се разделиха трима министри, а част от роднините признават, че към момента чакат компенсациите си.
Година след злополуката край Своге: Крие ли още рискове пътят? Изследване на Института за пътна сигурност открива много проблеми по трасето
Освен пътната настилка една от аргументите за многото жертви беше и непоставянето на защитни колани. Според доктор инж. Русим Русимов, зам.-директор на Технотест АД, страната е направила доста в посока възстановяване на законодателството за защитните колани.

„ Всички рейсове би трябвало към този момент да са с предпазни колани, те минават обзор на 6 месеца и се ревизират. Тези, които нямат, би трябвало да се спрат от придвижване тези. А старите рейс е належащо да се преоборудват. Има към този момент актове за такива, които нямат”, изясни той.

Експертите бяха на едно мнение, че водачите и пасажерите към този момент са се научили да слагат колани на предните седалки, а с цел да се случи това и на задните, трябват говорене, надзор и профилактика.

Вижте още по тематиката във видеото.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР