Федералният съд: Позицията на Джокович за ваксините можеше да повлияе на обществото

...
Една емблематична световна тенис звезда би могла да повлияе на
Коментари Харесай

"Една емблематична световна тенис звезда би могла да повлияе на хора от всички възрасти, но най-вече на младите, да последват примера му. Г-н Джокович получи подкрепата на антиваксърски групи, които можеха да излязат на протести, което от своя страна да доведе до повишено разпространение на вируса". Това се казва в цялостната обосновка на Федералния съд на Австралия, публикувана днес.

В края на миналата седмица тричленният състав на съда реши да отхвърли жалбата на Джокович срещу анулирането на визата му от страна на имиграционния министър на Австралия Алекс Хоук, а днес съдът представи пълния текст на решението си. "Дори и г-н Джокович да не бе спечелил Аустрелиън Оупън, неговото присъствие в страната можеше да насърчи антиваксърски настроения. Основната теза на г-н Джокович бе, че министърът не предлага доказателства, че неговото присъствие може да насърчи антиваксърските настроения в страната, но свободно може да се приеме, че обществото счита, че г-н Джокович не подкрепя ваксините. Обществото знае или най-малкото счита, че той е избрал да не се ваксинира", се казва в обосновката на съда.

Все пак от Федералния съд отбелязват, че остава въпросителна върху това до кавак степен "законни, макар и бурни протести относно свободното изразяване на политически и социални виждания, биха могли да бъдат определени като обществена заплаха".

В същото време местни правни експерти отбелязват, че основната задача на съда е била да провери дали има някаква юридическа грешка в обосновката на министъра за решението му, но такава не е открита. /БГНЕС
Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР