Една дълго чакана реформа на пазара на труда е почти

...
Коментари Харесай

Новата синя карта на ЕС

Една дълго чакана промяна на пазара на труда е съвсем подготвена. След договаряния, траяли повече от пет години, през месец май тази година Съветът на Европейски Съюз, отпред с португалското председателство, и Европейският парламент най-сетне реализираха единодушие за изменение на директивата от 2009 година за синята карта. По време на пленарната сесия в Страсбург предходната седмица, евродепутатите публично дадоха единодушието си за огромни промени в общоевропейската скица за наемане на висококвалифицирани фрагменти от трети страни.

Променят се както условията за заплащането, по този начин и периода на картата, както и главната спънка - доказване на дипломи и че няма такива свободни чиновници в съюза. Намаляват се административните тежести и периоди при кандидатстване и издаване и се усилят правата на служащите.

Европейският комисар по вътрешните работи Илва Йохансон не крие възторга си пред Европейския парламент, след гласуването предходната седмица, обявявайки, че с направените промени " Мигрантите ще получат работата, която са желали, а европейските компании ще си набират уменията, които са им нужни ".
Какво следва за картата
Гласуваните промени от Европейският парламент плануват да се обезпечат по-гъвкави критерии за кандидатстване, понижаване на минимално възнаграждение до равнището на междинната работна заплата (за разлика от 150% от тази заплата, както бе досега) и улеснение на професионалната им миграция вътре в Европейски Съюз.

Кандидатстването за синя карта към този момент ще може да се инициира както от служащия, по този начин и от бъдещия шеф, и отпада най-проблемното до момента изискване: задължението на работодателя да потвърди, че свободната позиция не може да бъде запълнена от експерт със същото или друго европейско поданство. Това ще остане да важи единствено за тези служащи, които не могат да удостоверят подготовка посредством документи, а единствено на база работен опит.

За някои браншове - като ИКТ, точно подобен опит ще се признава за задоволителен при изчезнали дипломи и документи на служащи от трети страни. За първи път от общоевропейската скица ще могат да се възползват и мигранти, търсещи леговище, в случай че към момента не са сложени под интернационална протекция.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР