Една билка надеждно защитава дома от негативни енергии, почиства пространството

...
Една билка надеждно защитава дома от негативни енергии, почиства пространството
Коментари Харесай

Тази лечебна билка чисти дома от негативна енергия, гони стреса и безсънието

Една билка надеждно пази дома от отрицателни сили, почиства пространството освен от неприятната сила. Отдавна обвързвана с лятното слънцестоене и кръстена на Св. Йоан Кръстител, тази блестящо жълта билка има способността да основава щит против злонамерени сили.

Предците ни са палели стръкове жълт кантарион в домовете си. Използвали са го вместо тамян. Но с изключение на с това свое свойство, коментираното лечебно растение е известно и със своя лековит капацитет.

Лечебни свойства на жълтия кантарион

Лечебната мощ на жълтия кантарион се цени освен в националната, само че и в формалната медицина. Като лекарствени първични материали се употребяват жълти цветя, събрани по време на деен разцвет. В свеж или изсушен тип те имат лечебен резултат в няколко направления едновременно, тъй че могат да се употребяват за лекуване на разнообразни болести.

Полезни свойства на жълтия кантарион:

 - Антибактериално и регенериращо. Растението е интензивно против грам-положителни и грам-отрицателни бактерии, в това число Staphylococcus aureus. Действа като бактериостатичен антибиотик - стопира растежа и размножаването на бактерии при лекуване на дребни нагноявания и инфектирани рани. В същото време ускорява регенеративните качества на тъканите. Увредената кожа зараства по-бързо. За лекуване можете да употребявате настойка от сухи цветя или фармацевтичен дезинфекционен разтвор.

 - Противовъзпалително. При възпалителни болести на устната празнина (гингивит, стоматит) изплакването с запарка от билката жълт кантарион оказва помощ да се спре развиването на възпалението и да се понижи подуването на лигавицата. Противовъзпалителните свойства на растението са търсени в гинекологията (като спомагателна терапия за салпингоофорит).

 - Невропротективно. Този резултат се дължи на способността на растението да блокира противоположното захващане на катехоламини (адреналин, допамин). Във фармакологията жълтият кантарион се употребява за произвеждане на естествени антидепресанти и седативи. Те се предписват при тревожни положения, психо-емоционална неустойчивост, бодърствуване, психо-вегетативни разстройства и при сложно лекуване на шизофрения.

 - Ангиопротективно. Компонентите на растението укрепват съдовите стени, покачват съдовия тонус, което усъвършенства притока на кръв и кръвоснабдяването на вътрешните органи, съгласно изданието The Health Site.

 - Диуретично. Под формата на таблетки лекарството се предписва като билков диуретик в началния етап на развиване на уролитиаза.

 - Холеретично. Отвара или инфузия от цветя на растението усъвършенства приключването на жлъчка и възстановява работата на жлъчния мехур. Използва се при болести на хепатобилиарната система (холецистит, хепатит, холангит).

 - Противопаразитно. Заедно с фармацевтичните препарати за глисти, лечебната запарка се употребява като спомагателно противоглистно средство при лекуването на хелминтиаза.

 - Отхрачващо средство. Билковата запарка има двоен противокашличен резултат - разрежда храчките при суха кашлица и оказва помощ за отделянето на храчките при влажна кашлица.

 - Спазмолитично. Билковата запарка облекчава спазмите на стомашно-чревния тракт и усъвършенства перисталтиката. В гастроентерологията се предписва като допълнение към лекуването на хипоациден гастрит, чревна атония, язва на стомаха и дванадесетопръстника.

В козметологията водни и алкохолни разтвори на растението се употребяват за възстановяване на положението на кожата при акне, розацея и себорея. Маслото от жълт цвят омекотява загрубялата кожа и лекува напукани пети. Жълтият кантарион се включва в доста хигиенични артикули, както и в артикули за грижа за кожата и косата – лосиони, кремове, шампоани, пасти за зъби, написа actualno.com.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР