Една беззъба агенция и шест държавни горски предприятия, които си

...
Една беззъба агенция и шест държавни горски предприятия, които си
Коментари Харесай

Горите може да са първата сфера, в която обещаната промяна няма да се случи

Една " беззъба организация и шест държавни горски предприятия, които си вършат каквото си желаят, като това постоянно се употребява за политически цели ". Думите са на премиера Кирил Петков, а тематиката - горите, които бяха набелязани като един от целите на новото ръководство. Но са първата сфера, в която обещаната смяна най-вероятно няма да се случи.

Причината - политиката не желае да излезе от гората. А министерството на земеделието забави оптимално законопроекта, с който трябваше Изпълнителната организацията по горите да премине на послушание на Министерския съвет, като функционалностите се обрисува да бъдат много лимитирани. Реалният горски бизнес, съсредоточен в шестте държавни горски предприятия, ще остане под шапката на министерството, управлявано от Българска социалистическа партия, само че действително ще се движи от шефовете по места, които са едни и същи от години насам.

Справка на " Капитал " демонстрира, че част от хората, които управляваха предприятията по времето на Бойко Борисов, са запазили позициите си, а на мястото на заменените са назначени главно деятели на Българска социалистическа партия, множеството от които нямат нищо общо със бранша.
Размерите на дървесината
Всъщност икономическият интерес, обвързван с горите, на първи прочит не е огромен. Отчетите на шестте държавни предприятия демонстрират, че става въпрос за бизнес от общо 370 млн. лева (и то през мощната 2019 г.). Или колкото една поръчка за рационализация на не доста дълга жп права. Като притежател на 75% от дървесината в страната обаче страната е главният продавач и постанова разпоредбите. Основните разногласия през годините са точно за това по какъв начин да се продава дървесината, като и все още има доста рецензии и от едрия, и от дребния бизнес в тази посока.
Реклама
Другото, което съгласно специалисти прави бранша атрактивен за надзор е, че дава благоприятни условия за създаване на политическа поддръжка на локално равнище. Отговаря за енигматичните ловни стопанства, които са в ръцете на едри предприемачи. И не на последно място - има монопол върху раздаването на дърва за огрев, посредством които се държат част от гласоподавателите.
Метаморфозите на един надзор
Изпълнителната организация по горите е претърпяла много метаморфози през годините. Започва като поделение " Надзор на лесовете " след Освобождението. През 1948 година за няколко години се подвизава като настрана Министерство на горите. В началото на 90-те е под формата на Комитет по горите и горската индустрия, който за някакъв интервал е към Министерски съвет, и така нататък, и така нататък до актуалната конструкция.

Традиционно със мощни местни позиции в бранша е Движение за права и свободи. При идването на ГЕРБ имаше централизация - бяха основани шестте държавни горски предприятия, даващи опция за още партийни назначения по бордове, описват специалисти от системата. По думите на осведомени даже географското позициониране на шестте държавни предприятия е решено на база произхода на избрани членове на партията на ГЕРБ.

По това време идва и популярната имитация на депутата от ГЕРБ Емил Димитров, прочул се с лобистки закони, свързани с бизнеса му, казана пред представители от бранша: " Държавата е наша и гората е наша - ще вършим каквото си желаеме. " Към оня момента повода за недоволството на огромна част от бранша е решението на Димитров над 40% от дървесината да се продава на зелено през стоковата борса още преди да е добита. Тогава Димитър Джоков (сложил завършек на живота си напролет на 2020 г.) от сдружението на " Булпрофор " разкри, че концепцията е дървесината да бъде закупувана от избрана група компании. Последва митинг, посрещнат от контрапротест на подкрепящи наредбата, като компании на негови водачи след това печелят огромни търгове за дървесина. В последна сметка продажбите през стоковата борса не не престават, само че и не настъпват желаните промени при търговете.
Реклама
Паралелно с пазарните недостатъци през годините обществено се завъртат легенди и митове за бранша. Например схемата 19/45, за която се твърдеше, че през 2014 година, по време на кабинета " Орешарски ", всеки месец на 19-о число шефовете на шестте държавни горски предприятия са давали по 45 000 лева на зам.-министъра за пълнене на партийни каси. Разплитането на проблема приключи трагично, като един от шефовете, Юри Миков - на Северозападното държавно дружество, който е бил подготвен да приказва по тематиката, в този миг умира в злополука. През предходната пролет пък служебният министър Христо Бозуков показа пред " 24 часа " за " смешка ", която бил чувал, че в горския бранш са събирали средства за welcome на министъра.
Къде оттича гората
Търговете остават главен проблем и опция за теч в системата, като парите в държавните предприятия идват главно по линия на сечите. Въпреки че у част от обществото съществува чувството, че горите се изсичат безсистемно, данните на изпълнителната организация демонстрират, че в действителност гората в България нараства. Загубата на горски държавни запаси не идва от противозаконната сеч, а от кражбите посредством разнообразни измами и операции, в това число приспособяване на търговете за дърводобив, е заявявал на няколко пъти и Александър Дунчев, някогашен шеф на ИАГ по времето на служебното държавно управление, а в този момент народен представител от " Продължаваме промяната ".

" Повечето търгове за дърводобив са нагласени, в случай че ревизирате, ще видите, че няма наддаване. А няма наддаване, тъй като всички компании са се разбрали, всички компании играят дружно и в действителност обществото и бюджетът губят от това ", съобщи още той.

Според Дунчев решението е в електронните търгове, на които участниците няма да имат опция да си споделят с останалите наддаващи и по този начин нормално се доближава до по-добри цени. Всъщност такива търгове имаше преди 5-6 години в Югозападното дружество, само че провокираха митинги и в последна сметка бяха спрени.
Четено Коментирано Препоръчвано 1 Отбрана 2 Войната в Украйна 3 Политика 1 Отбрана 2 Политика 3 Войната в Украйна 1 Отбрана 2 Компании 3 Войната в Украйна Реклама
Сериозно неодобрение от търговете има и измежду бизнеса, в това число измежду едрите ползватели на дървесина. Според мажоритарния акционер на " Свилоза " Красимир Дачев представителите на страната гледат краткосрочно на правенето на пари, до момента в който бизнесът с заемите си в произвеждане желае дълготрайни вероятности. По думите му предприятието съумява да купи към 30% от количествата непосредствено от страната, като за останалото би трябвало да минава през медиатори без никаква добавена стойност в преработката.

От " Булпрофор " също имат редица рецензии във връзка с продажбата на дървесина, като в писмо до президента Румен Радев пишат, че " дърводобивът и стопанската активност са доведени отвън лимита за естествени стопански и конкурентни взаимоотношения, тъй като са обрасли от сива, престъпна стопанска система ". " Тя се насърчава на локална почва от мафиотски взаимовръзки с служители и политически функционери и от едностранно поставяни нечестни условия в състезанията. Малките компании, с цел да оцеляват, се принуждават да играят не по разпоредбите ", продължава писмото.

В резултат на това страдат всички по веригата, като съгласно специалисти дърводобивът е най-слабото звено. Това, че положението му е обезпокоително, се отбелязва и в тактиката за горите. Основните аргументи са ниската продуктивност на компаниите, остарялата техника за рандеман и превозване на дървесината, както и ниското равнище на подготовка на служащите.

Другата съществена линия, по която страната губи, съгласно специалисти е при декларирането на количеството и качеството. " Добили сме хубава строителна дървесина, изписали сме ги като дърва за огрев, т.е. плащаме на горското или на кмета два пъти по-ниска цена и това са действителните нарушавания ", изяснява Дунчев. През миналата седмица той алармира за разлики сред 5 и 10 кубика в заявената и действително транспортираната от камиони дървесина, добита от общински гори, сравнявайки фотоси на камиони, пренасящи еднакъв товар, само че с разнообразни декларирани количества. Така съгласно него страната губи към 400 лв. от всеки курс.
Бюлетин Вечерни вести
Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.
Вашият email Записване
Реклама
Намеренията на Българска социалистическа партия да резервира контрола върху горите наподобяват безапелационни. Министерството на земеделието имаше период до 28 януари да изпрати корекциите на Закона за горите в Министерския съвет, като към момента те не са оповестени публично за публично разискване. Неофициалните диалози не престават, като съгласно източници на " Капитал " става все по-ясно, че добре смазаното статукво ще се резервира.
Автор: Капитал Етикети Персонализация
Ако обявата Ви е харесала, можете да последвате тематиката или създателя. Статиите можете да откриете в секцията Моите публикации
Автор Калина Горанова
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР