Една българска община успя най-накрая да намери формулата как да

...
Една българска община успя най-накрая да намери формулата как да
Коментари Харесай

Свиленград успя да накара жителите си да изхвърлят боклука разделно


Една българска община съумя най-сетне да откри формулата по какъв начин да накара българина да изхвърля боклука си разделно.

От 2016 година насам в Свиленград работи сполучлив модел за разделно събиране на отпадъците от врата на врата, описаха пред Mediapool зам.-кметът на общината Мария Костадинова и изпълнителният шеф на компанията за оползотворяване на боклуци " Екопак " Тодор Бургуджиев.

Как работи моделът

През 2016 година общината и " Екопак " подписват контракт, съгласно който организацията се задължава да сложи жълти кофи за изхвърляне на пластмаса и хартия във всяка къща или еднофамилна жилищна постройка. Според контракта планът е безвъзмезден за общината и жителите на Свиленград, а разноските по обезпечаването на съдовете и извозването на отпадъка са напълно за сметка на " Екопак ".

" Отначало стартирахме със 100 семейства, като резултатите през 2016 година бяха доста положителни. Хората доста интензивно се включиха в процеса и по тази причина през 2017 година разширихме модела до 1000 такива кофи, т.е. 1000 къщи към този момент са обхванати в плана ", описа Костадинова.

По думите ѝ общо къщите в общината са към 2500, тъй че може да се каже, че почти към половината от еднофамилните здания са обхванати.

" Контейнерите, които ние раздаваме гратис, са вътре в дворовете на къщите, т.е. до тях няма достъп на външни хора. Живеещите в тези къщи жители са извънредно дисциплинирани. Те са инструктирани, знаят какви боклуци от опаковки да изхвърлят в специфичните контейнери и планът върви безпрепятствено ", обясни и изпълнителният шеф на " Екопак " Тодор Бургуджиев.

По думите му компликациите са били в самото начало, когато общината дружно с компанията е положила големи старания да убеди живеещите във всички 1000 къщи какви боклуци би трябвало да изхвърлят.

" Общината вкара непоколебим надзор – къща по къща обясняваха и ние сме доста удовлетворени от хората – те са извънредно правилни и вършат тъкмо това, което би трябвало да вършат ", уточни шефът на " Екопак ".

Фирмата събира отпадъците от контейнерите един път седмично. Гражданите знаят по кое време минава камионът. Те са длъжни да са извели контейнера, с цел да има камионът достъп до него. Преди това общината ревизира дали се изхвърлят верните боклуци. " Във времето хората се дисциплинираха и нямаме проблеми ", сподели Бургуджиев.

Кофи за стъкло не са раздавани, защото то все по-рядко се употребява като опаковка и за него не си коства да има обособен съд във всеки двор. Затова за стъклото се употребяват общите зелени кофи, разясни Мария Костадинова.

Според контракта с " Екопак " до 2021 година планът би трябвало да обхване 100% от къщите в община Свиленград. Костадинова се надява това да се случи и по-рано, защото сега се отварят екологични стратегии и предстоят търгове по Оперативна стратегия " Околна среда ", по които общината ще кандидатства за финансиране.

С блоковете ситуацията е по-сложно

Засега планът сред общината и " Екопак " не обгръща етажната благосъстоятелност, т.е. блоковете и кооперациите. За тях към момента се употребяват общите кофи.

" В етажната благосъстоятелност е по-трудно да се слагат самостоятелни кофи за всяко домакинство ", уточни Мария Костадинова.

Въпреки това общината е стартирала подобен план с финансиране от " Екопак " по програмата " Зелена община ". Ще бъдат построени три екокъта към блокове, където контейнерите за разделно събиране на отпадъка ще бъдат заключени в обградени с мрежи пространства, с цел да няма достъп до тях от външни лица. Хората ще имат достъп с ключ или чип.

" Екопак " поддържа самодейността, само че въпреки всичко това е концепция, която занапред би трябвало да се създава, разяснява Тодор Бургуджиев.

Един от проблемите е, че са вероятни похищения върху екокътовете. " Може да има похищения от разнообразни хора. Все отново този материал е скъп и може да бъде откраднат ", уточни шефът на " Екопак ". По думите му в по-развитите страни в Европа контейнерът има похлупак, който се отваря с карта, с каквато разполага всяко семейство. Даже може да се види кое семейство какъв брой изхвърля, с цел да въздейства това на такса боклук. " В България обаче ние нямаме сходни уреди, тъй като са много скъпи. А що се отнася до обикновено заключване на контейнерите, те не устоят и една седмица ", добави Бургуджиев.

Разделното събиране обгръща и бизнеса, изключително комерсиалните обекти, с които общината има подписани контракти за транспортиране на хартия и пластмаса. Общината прецизно следи дали това се съблюдава, тъй като другояче обектите пълнят общите контейнери. Свиленград следва да построи и компостираща апаратура, която ще обхване с изключение на зелената маса и биоразградими боклуци от комерсиалните обекти.

Проектът е използван и в други градове с къщи и дейни кметове

Според Тодор Бургуджиев моделът на Свиленград е използван и в други градове в България, където има къщи.

" Но тук има едно огромно условие – общинското управление да бъде доста интензивно и да го желае това нещо. В Свиленград хората в управлението на общината бяха уверени, хвърлиха доста старания. Успехът на плана в Свиленград напълно зависеше от желанието и напъните от страна на общинската администрация ", акцентира Тодор Бургуджиев. Общината е дейна с контрола, тъй като постоянно ревизира жителите дали правилно се оправят с разделното изхвърляне.

" Много време и запас отделихме да осведомяваме хората за какво вършим всичко това, само че хората подходиха доста отговорно и отпадъкът фактически се изхвърля в тези жълти кофи безусловно чист – хартия и пластмаса, което е доста добре. Това демонстрира, че когато се работи с хората и се демонстрира защо се прави, може да има резултат ", удостовери зам.-кметът Мария Костадинова.

Бургуджиев съобщи, че съгласно техни изчисления компанията събира в Свиленград 96% чист боклук. " Това е доста похвално и ни дава вяра, че процесът ще се развива позитивно. В други общини с сходен брой население събраният боклук в жълтите контейнери е към 50-52% ", уточни Бургуджиев.

" Ние непрестанно вършим информационно-образователни акции с жителите, с децата, само че това е въпрос на привички, на просвета. Знаете, че българинът не обича да е доста порядъчен. Разбира се, процентът на тези хора, които изхвърлят верните боклуци в общите контейнери, се усилва, само че малко ", сподели още шефът на " Екопак ". Той обясни, че не е неразрешено в жълтите контейнери да се изхвърлят и найлонови торбички, въпреки те да са рециклират в най-малка степен, само че изискването е те да са чисти, а не цялостни с битов боклук.



Според " Екопак " планът в Свиленград е доста ефикасен. " Ако съпоставим разноските, които правим ежемесечно, те са по-малко на звук, в сравнение с при общоприетите контейнери – по-малко с към 20% ", уточни Тодор Бургуджиев.

Засега разделното събиране не носи отстъпка в такса боклук

" На този стадий законодателството не ни разрешава да вършим отстъпка за разделно събиране от такса битови боклуци, само че се стараем да създадем доста необятна осведомителна акция и да обясняваме на хората, че колкото по-добре се оправят с разделното събиране, толкоз по-малко битов боклук отива на районното хранилище, което след себе си влече по-малко разноски ", уточни зам.-кметът Мария Костадинова.

В момента общината създава новата формула на такса боклук, която ще влезе в действие през 2020 година, както плануват измененията в закона за локалните налози и такси. Те не разрешиха данъчната оценка отсега нататък да се употребява като база за установяване на таксата и дадоха опция на общините да избират сред три основи – самостоятелно измерено количество (с торби), измерено количество боклук (чрез броя и вместимостта на съдовете) или брой ползватели на парцела.

" Изготвянето на новия модел на такса битови боклуци е сложен развой. Проиграваме разновидности, опитваме се да напаснем този нов модел към това, което ние сме почнали като разделно събиране. В този нов модел, в случай че законодателството ни разрешава, ще измислим да мотивираме хората, тъй че изхвърляйки по-малко битов боклук, да заплащат по-малко ", разяснява Костадинова.

Според нея може да се наложат промени в закона, които да разрешат на общините да бъдат по-гъвкави.

" Защото в случай че хората нямат и финансовия тласък, те няма по какъв начин да извършват тези цели, които всички сме си сложили за ръководство на отпадъците ", сподели Костадинова.

Според шефа на " Екопак " би трябвало такса боклук да се понижава за хората, които разделно изхвърлят отпадъка си.

Моделът за новата такса боклук би трябвало да е подготвен до края на 2018 година До януари 2019 година общините би трябвало да са подготвени с определения нов модел и да са подготвили декларациите за жителите, тъй че от 1 януари 2019 до 31 март 2019 жителите и бизнесът би трябвало да заявяват параметрите, които ще се заложат във формулярите. След това има интервал, в който декларациите ще се обработят, тъй че моделът да проработи от януари 2020 година

Като база в община Свиленград се обрисува количеството боклуци, само че не измерено с торби, а приблизително количество изхвърлен боклук на домакинство съгласно честотата на транспортиране на контейнерите. Ще се пресметна какво количество приблизително натрупва едно домакинство или един ползвател.

Общини с нулеви боклуци

По думите на Мария Костадинова не е невероятно такса боклук да се понижи след години и по различен метод – посредством фрапантно понижаване на изхвърляния отпадък.

" По тази причина взехме решение да участваме в Европейската мрежа за нулеви боклуци с помощта на екологично съдружие " За Земята ". Даваме си сметка, че и тук не е невероятно битовият боклук да стане 10% от общия боклук – по този начин, както е в общините, които членуват в тази мрежа. Ако успеем разделно да изведем всичко, което не е битов боклук – пластмаса, хартия, стъкло, едрогабаритни боклуци, за които имаме към този момент построени площадки, електроника, чистият битов боклук остава сред 10 и 15%. Въпрос на организация е да се изведат всички боклуци, които могат да се събират разделно и за които ние не плащаме, при което чисто битовият боклук ще намалее, а надлежно и разноските за него ", уточни Костадинова.

В момента на година общината заплаща към 1.2 млн. лева за сметосъбиране, сметоизвозване и оползотворяване на отпадъците. Тази активност се прави от компанията " Волф милениум ", само че договорът с нея изтича и общината има намерение след месец август 2018 година активността да се трансферира към общинско дружество. Очакванията са, че по този начин услугата ще е по-ефективна и по-евтина.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР