Една баба в България и внук на хиляди километри зад

...
Една баба в България и внук на хиляди километри зад
Коментари Харесай

Сензор на дишането, изобретен от българин, следи дистанционно пациенти с COVID-19


Една баба в България и внук на хиляди километри зад Океана имат особена връзка. Чрез устройството, което магистърът по компютърни науки от Масачузетския Технологичен Институт в Съединени американски щати, Румен Христов, е основал, той следи здравословното й положение в България. Румен разяснява, че в годините на разработка лекари, лечебни заведения и фармацевтични компании са проявявали интерес към безжичния датчик. А пандемията се оказва подобаваща за развиването му.

„ Аз й го инсталирах по Коледа и това ми позволява да следя здравето на баба ми от хиляди километра разстояние. Мога да видя дали е прекарала целия ден в леглото


тъй като няма мощ да стане
Дали е излизала на открито. Мога да видя тези всичките неща от разстояние “, споделя младият българин.

Румен Христов e софтуерен инженер, притежател е на грамотата „ Джон Атанасов – план с огромен публичен принос “. С информатика се занимава от пети клас.

Живее в Бостън от към 10 години. С една от преподавателките си от университета и част от студентите основават компанията Emerald. Основният фокус в работата им е устройство, уместно за хора с хронични болести, които рядко посещават лекаря си. „ То е толкоз сензитивно, че може да засича честотата на дишане и пулса “, изяснява софтуерният инженер.

„ Нищо в света не е невероятно да се доближи. Аз бях момче от гимназията в Шумен. С триумфите ми в надпреварите съумях да стигна до най-хубавия университет по компютърни науки в света. Ако се бориш задоволително, нищо не е недостижимо “.

Ето какво още описа Румен Христов за рубриката БГ свят на Българска телеграфна агенция.

Румен отпътува за Бостън преди близо 10 години. Приет е в Massachusetts Technology Institute. Завършва бакалавърска и магистърската си степен, а остава,

тъй като основава компанията Emerald.
„ Близо 5 години, откогато приключих, работя по това. Тук е главно екипът, с който работя в компанията. Има и доста предпоставки за сполучлив бизнес в Америка и по-специално в Бостън. Много фармацевтични компании са тук, както и едни от най-хубави софтуерни инженери, и ситуацията е доста по-добра за учредяване на бизнес компания “, изяснява младият инженер.


Румен не би нарекъл елементарно адаптирането си за живот в чужбина, само че е благополучен да има българи около себе си – дребен брой другари, хора, пристигнали от същото място. „ Естествено и балансираш, тъй като не искаш да изкараш цялото си време с българи и да си

тотално изолиран в новата си страна
Мисля, че аз открих този баланс – изкарвах време с българи, само че и се приспособих в новата среда. Започнах да поемам от локалната просвета и да споделям с хора, които живеят тук “, споделя той.

Един от по-популярните планове на Румен, върху които се концентрира сега, касае устройство с размера на рутер, което може да следи превантивно здравословното ни положение, до момента в който сме си у дома – като да вземем за пример пулс, какъв брой спим и т. н.

„ Продуктът, който разработихме, е устройство, което също назоваваме Emerald. С него следим от отдалеченост здравословното положение на хората в техния дом. Ковид е характерен образец, при който можем да следим някои признаци и вероятно да помогнем на хората, само че сме работили с доста лекари и когато става дума за редица други болести, някои от които хронични. Анализираме съня, виждаме по какъв начин някой се движи вкъщи

честотата на дишане и на пулс
От цялата информация извличаме разнообразни характерности за здравното положение на даден човек “, приказва възторжено Румен за работата си..

Основната цел на екипа на компанията му е да се употребява това устройство за наблюдаване и възстановяване на здравето на хората. „ Следващата още по-голяма стъпка би била да можем да оказваме помощ на здрави хора – сега доста от нас употребяват разнообразни тракери, да вземем за пример с телефона си наблюдават какъв брой километра/стъпки на ден са минали в приложение, с цел да поддържат интензивно физическо положение. Някои имат пръстени или гривни, които дават някаква информация. Ние имаме разнообразни проблеми с тези неща, желаеме планът ни да може


да е потребен на безусловно всеки човек
с цел да следи положението си, да може да инсталираш това устройство и интерфейсът да дава потребна информация на хората – в случай че нещо се утежнява с теб, нямаш добър сън, т.е. всеки да има това устройство “, коментира изгодата от новото устройство българинът.

„ В момента здравите хора вървят на годишен обзор при доктор, ние желаеме това да го създадем един тип по-често. Да получаваш същата информация всеки ден, без да е нужно да вървиш до лекарския кабинет, както нормално, за обзор. Сега въпросът е по какъв начин тъкмо ще се употребяват тези данни – по същия метод, по който лекарят те следи един път в годината, по този метод и нашето устройство те следи, само че по-често “, изяснява още Румен.


Въпросът е каква е регулацията и какви са изискванията за това от кого се употребяват тези данни. Навсякъде по света, изключително в Европа, има толкоз доста правила за това какво може и какво не. Тези регулации са толкоз прецизни и всяка компания, която ги употребява, действително не може да ги употребява по различен метод

с изключение на да усъвършенства здравето на хората
Самият Румен се пробва да ограничи времето, което прекарва пред компютър, с телефона или с таблета, въпреки че това е обвързвано с работата му. Опитва се да употребява по-малко време най-много телефона си.

„ Ползвам приложения и посредством компютъра си, въпреки всичко работата ми е там и връзката ми е обвързвана с него – с родители, другари и т. н. Мисля, че технологиите са ни дали извънредно доста позитивни неща, те могат и да са загуба на време, в случай че се употребяват по неприятен метод. Но това не е единствено с технологии, същото е да вземем за пример и с храната – може да ядеш здравословна храна, както и такава, които утежнява здравето. Въпросът е хората да създадат своя избор “, споделя инженерът.


„ България доста ми липсва. Винаги са ми липсвали фамилията и приятелите ми. Имало е моменти, когато не съм успявал да се прибера за Коледа или Нова година. Празници, на които околните ми са се събирали, и това са, може би

най-трудните моменти
които съм имал в чужбина “, изяснява Румен.

„ Мисля, че за повече хора, които пробват да вършат бизнес в България, казусът е бюрокрацията. Положителното от моята позиция е, че всяка година става все по-лесно. Има от ден на ден и повече компании. Преди няколко месеца даже имахме първа българска компания, която е на стойност над 1 милиарда $. Определено бизнес ситуацията в България, изключително за софтуерни компании, се разраства пъклен доста “, споделя Румен.

Източник: struma.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР