Единствено местоположението за трети мост над Дунав при Русе -

...
Единствено местоположението за трети мост над Дунав при Русе -
Коментари Харесай

За строежа на мост само при Русе - Гюргево биха могли да се ползват евросредства

Единствено местоположението за трети мост над Дунав при Русе - Гюргево е част от трансевропейската транспортна мрежа и единствено за това оборудване ще може да се употребяват европейски средства за построяването му. Това сподели по време на парламентарния надзор през днешния ден министърът на превоза, осведомителните технологии известията Росен Желязков. Той изясни, че вероятните финансови източници за създаване на мостове при Оряхово - Бекет, Никопол - Турну Мъгуреле, Свищов - Зимнич и Силистра - Кълъраш могат са държавен бюджет, публично-частни партньорства и заемни средства, като според от бъдещите взаимни решения с румънската страна ще се търсят и съответните подобаващи принадлежности за финансиране.

Изграждането на мост в региона сред Силистра - Кълъраш над Дунав не е отпаднало от целите на държавното управление, уточни още министърът. Намирането на съответно решение ще бъде предмет на договореностите на идните работни групи дружно с румънската страна. Трябва да се има поради обаче, че Силистра- Кълъраш и още три от изброените локации не са част от трансевропейската транспортна мрежа, заради което за построяването на мост там не може да се употребява финансиране от европейски фондове, акцентира Росен Желязков.

Българската страна постоянно е упорствала за по-добра съгласуваност сред Румъния и България посредством построяването на мостово оборудване, тъй като единствено два моста сред двете страни по р. Дунав са извънредно малко поради интензивния трафик и потребностите на стопанската система. Румънската страна обаче постоянно е изтъквала като приоритет казуса с възстановяване плавателността на река Дунав, което е приоритет и за нашата страна, разяснява Росен Желязков.

По тези аргументи на предварителните съвещания преди подписването на меморандума сред двете страни по гледище на румънската страна е било взето решение двете начинания да се преглеждат в пакет.

В член 2 на меморандума е посочено, че страните проучват всички съществуващи досега документи и ще се спогодят местоположението, което ще бъде определено за изследване като трети мост над река Дунав и което да е преференциално и за двете страни, да бъде сред следните оферти: Оряхово - Бекет, Никопол - Турну Мъгуреле, Свищов - Зимнич, Русе -Гюргево и Силистра - Кълъраш. " И петте местоположения са приоритет за държавното управление и петте са допустими за румънската страна. Единствено Русе - Гюргево ще бъде финансирано с европейски средства, само че ние не сме създали ранглиста кое ще е по-приоритетно. Всичко, което предпроектното изследване ще покаже, че е уместно и бъде приветствано от румънската страна, и ние ще приветстваме. Защото сега България има доста по-голяма потребност от създаване на мост, където и да е. Румънската страна има интерес от по-добра плавателност на реката и меморандумът ще бъде насочна точка и за петте местоположения ", заключи транспортният министър. /БТА
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР