Единственият устойчив начин за защита на енергийната система на Украйна

...
Единственият устойчив начин за защита на енергийната система на Украйна
Коментари Харесай

Украйна иска да децентрализира енергийната си мрежа

„ Единственият резистентен метод за отбрана на енергийната система на Украйна от съветските ударите е да се децентрализира производството посредством създаване на доста дребни електроцентрали “.


Това съобщи ръководителят на националната електрическа компания " Укренерго " Володимир Кудрицки, съобщи Агенция Франс Прес.

От края на март Русия стартира акция от удари против украинската енергийна система, сходна на тази от предходната зима, когато милиони украинци бяха лишени от електричество и отопление при ниски температури.

Тази нова вълна от офанзиви, даже по-интензивна от предходната зима, е " развалила цяла поредност от значими инфраструктури ", по-специално топло- и водноелектрически централи, съобщи Володимир Кудрицки на конференция.

На 22 март стачките провокираха всеобщи спирания на електрозахранването в цяла Украйна, като потопиха в мрачевина втория по величина град в страната - Харков (изток), където съгласно Кудрицки обстановката остава " сложна " и към момента се ползват ограничавания за потреблението на електрическа енергия.

Оттогава нападенията с съветски ракети или самоубийствени дронове са " всекидневие " с друга степен на съвестност, изясни той.

Според него Русия " за първи път " е атакувала слънчева електроцентрала в Днепропетровска област (централно-източна), а Украйна употребява силата, създадена от този тип съоръжения, с цел да компенсира загубите си, породени от последните набези.

В изискванията на непрекъснати удари " ще бъде много мъчно да се ремонтират развалените електроцентрали за неопределен срок ", които нормално са издигнати през 60-те или 70-те години на предишния век, означи Кудрицки.

Засега Украйна е " доста подвластна от дребен брой " огромни електроцентрали, което я прави уязвима на съветски офанзиви.

" Единственият резистентен метод за отбрана на системата е да се децентрализират индустриалните мощности ", като се употребяват дребни електроцентрали, захранвани с възобновима сила и ситуирани към огромните градове. Вместо 15 или 20 огромни електроцентрали, ще би трябвало да построим стотици дребни ", които Русия ще унищожи по-трудно заради ограничавания брой ракети, с които разполага, твърди той.

В страна, чийто бюджет е източен от военните разноски, управляващите разчитат на " частни вложители " да построят тези дребни електроцентрали, сподели Владимир Кудрицки.

Украйна, която е принудена да усили вноса на електрическа енергия поради неотдавнашните удари, също по този начин желае от съдружниците си повече системи за противовъздушна защита, с цел да отбрани по-добре главната си инфраструктура. /БГНЕС

Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР