Единственият съперник на Доналд Тръмп за кандидатпрезидентската номинация на Републиканската

...
Единственият съперник на Доналд Тръмп за кандидатпрезидентската номинация на Републиканската
Коментари Харесай

Историческа победа на Ники Хейли на първичните избори в САЩ

Единственият противник на Доналд Тръмп за кандидатпрезидентската номинация на Републиканската партия в Съединени американски щати - Ники Хейли, завоюва първата си победа в цикъла на първичните избори.

Столицата Вашингтон стана сцена на първия триумф на някогашния губернатор на щата Южна Каролина и някогашен представител на Съединени американски щати в Организация на обединените нации Ники Хейли в борбата ѝ за продобиване на кандидатпрезидентската номинация на републиканците, предава БНР.

След привършване на тридневното гласоподаване и отчитане на резултата стана ясно, че Ники Хейли събира 63 % от подадените гласове, против 33 % за Доналд Тръмп. Това автоматизирано и дава всички 19 делегати, предавани от този регион. Говорител на акцията на Хейли означи, че това е първата победа на жена в първоначални избори на републиканците.

Според анализатори обаче, загубата на Тръмп във Вашингтон не е изненада, тъй като по време на първичните избори през 2016 година преди първия му мандат той загуби от сенатор Марко Рубио и явно не е любимец на неголямата републиканска общественост в столицата на Съединени американски щати.

В съпоставяне с останалите щати, първичните избори във Вашингтон може да се дефинират като бутикови, тъй като единствената точка за гласоподаване беше ситуирана в локален хотел. Въпреки че беше в Белия дом четири години и имаше поддръжката на множеството републиканци в Конгреса, Тръмп от дълго време твърди, че републиканците в окръг Колумбия, в който се намира столицата са настроени против него. Тази седмица следва основния супервторник, в който жителите на 15 щата и 1 територия ще избират сред двамата претенденти и се смята, че значително той ще е решителен за изхода от конкуренцията.

Ники Хейли даде обещание да взе участие най-малко до тази дата, като към този момент не е ясно, дали при неподходящи резултати за нея ще продължи присъединяване си в битката за номинацията.
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР