Единственият оцелял заподозрян за атентатите в Париж през 2015 г.

...
Единственият оцелял заподозрян за атентатите в Париж през 2015 г.
Коментари Харесай

Белгия осъди терориста Абдеслам на 20 години затвор

Единственият оживял обвинен за атентатите в Париж през 2015 година Салах Абдеслам беше наказан на 20 години затвор от белгийски съд, по обвиняване в тероризъм поради кървавата борба с полицията в Брюксел дни преди залавянето му, съобщи организация Франс прес (AFP).

Съучастникът на Абдеслам Софиане Аяри получи същата присъда, откакто двойката беше съдена за опит за ликвидиране, обвързвано с тероризъм, по време на престрелка, при която бяха ранени четирима служители на реда.

Съдиите в Брюксел обявиха, че „ не може да има никакво подозрение за радикализацията им “ и издадоха

оптималните присъди, поискани от белгийските прокурори .

Салех Абдеслам: Не можах да се взривя в Париж

"Враг номер 1 " на Европа твърди, че не е знаел за терора в Брюксел

Арестуваха основния уредник на атентатите в Париж

Нито 28-годишния Абдеслам, роден в Белгия французин, нито 24-годишният тунизиец Аяри, бяха в правосъдната зала при произнасянето на присъдите.

Абдеслам се намира в затвор във Франция, където го чака обособен развой за нападенията в Париж през 2015 година, в които починаха 130 души и за които отговорност пое джихадистката формация „ Ислямска страна “.

Абдеслам и Аяри бяха наказани за стрелбата им по екип от белгийски и френски служители на реда, които нахлуха в апартамент в залесен регион на Брюксел на 15 март 2016 година, откакто направиха офанзивите в Париж. Трети джихадист беше погубен при полицейската акция.

По това време Салах Абдеслам беше определян като най-търсения човек в Европа.

„ Аллах ме водеше “

Адвокатът на Абдеслам Свен Мари съобщи пред кореспонденти пред постройката на съда, че ще се съветва с клиента си „ и по-късно ще решим дали да апелираме присъдата “. Той добави, че евентуално клиентът му ще би трябвало да излежи 20-годишната присъда на белгийския съд в допълнение към присъдата, която ще получи във френския развой против него за атентатите в Париж.

В хода на делото в Брюксел стана ясно, че Абдеслам е написал писмо до майка си, в което споделя: „ Аллах ме водеше и ме избра измежду прислужниците си, с цел да открия пътя му. Поради тази причина аз трябваше да се боря с враговете на Аллах с всички сили “. Той прибавя, че брат му Брахим, който се взриви по време на нападенията в Париж „ не е направил самоубийство, а е воин на Исляма “.

Мерки за сигурност

Белгийската полиция ускори ограниченията за сигурност към постройката на съда преди произнасянето на присъдата. Абдеслам прекара по-голямата част от последните две години в затвор във Франция.

За началото на правосъдния развой в Брюксел през февруари той беше превозен при изключителни ограничения за сигурност, в това число с конвой от хеликоптер. Софиане Аяри пък се намира в затвор в Белгия.

В първия ден на процеса Абдеслам разгласи, че ще се осланя на „ доверието си в Аллах “ и разгласи съда в Брюксел, че не е неутрален към мюсюлманите. След това той отхвърли да участва на останалата част от процеса.

Следете ни на всички места и когато и да е с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Гугъл Play и AppStore.

За още настоящо наличие от Vesti.bg последвайте страницата ни в Instagram.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР