Единственият начин да сближим двата народа на България и Република

...
Единственият начин да сближим двата народа на България и Република
Коментари Харесай

Илхан Кючюк: Единственият начин да сближим народите на България и РСМ е диалогът

Единственият метод да сближим двата народа на България и Република Северна Македония -заедно, с цел да могат те да бъдат допустимо най-близко, както в исторически проект, по този начин и в вероятност, която свързва страните в Европейския съюз, е да се беседва

. Диалогът е безалтернативен, в случай че желаеме да пресечем потока на подправени вести, на интерпретация на разнообразни исторически събития, обстоятелства или гледни точки. Единственият метод е да се седне на масата и да се беседва. Това сподели пред представители на медии от двете страни във Велико Търново водачът на европейските либерали Илхан Кючюк, евродепутат от ДПС/ ”Обнови Европа ” и непрекъснат докладчик на Европейския парламент за Република Северна Македония. Кючюк взе участие в срещата „Време за разговор“, домакинствана от Българска телеграфна агенция, сред публицисти от Република България и Република Северна Македония.
 Илхан Кючюк Велико Търново2
Ден, откакто Парламентът в Скопие гласоподава приемането на френското предложение за присъединение на страната към Евросъюза, Кючюк разяснява, че съгласно него и в българското, и в македонското общество се вижда утешение. Според него би трябвало да се приказва невъзмутимо, умерено и да се изясняват ясно нещата, които се съдържат в документите за участие.

„Искаме двете страни да са отразени по най-хубавия метод в документите на Европейски Съюз. Това е всичко, което е належащо, за запазването на положителните връзки, за възобновяване на доверието, за основаване на по-добри условия pа бъдещо съдействие в границите на предлагането на Европейската комисия. „Проблем би било, в случай че се задълбочат разграничителните линии, а не се търси метод за превъзмогване на това различие“, добави Кючюк.
 Илхан Кючюк Велико Търново1
Той уточни, че това задълбочаване на разликите би могло да се предизвика, в случай че и от едната, и от другата страна има шовинизъм. Политически партии и техни представители построиха кариери въз основа на такова говорене, което в същината си не оказва помощ нито за разрешаване на предишните въпроси, свързани с историята, нито на вероятността, която от ден на ден би трябвало да ни сплотява в границите на Европейски Съюз, посочи евродепутатът.

Според него не би трябвало да се позволяват предходните неточности. „Македонската страна е права в едно – че настояванията би трябвало да имат някакъв край. От друга страна, терзанията на България също са основателни, виждайки, че избрани точки, които са доста значими в връзките сред двете страни, не бяха задоволително добре отразени. Виждам създалата се обстановка като опция за подсилване на връзките, основаване на ясна вероятност и всички упования на двете страни да бъдат заслужено отразени в европейските документи. В последна сметка това желаеме всички – да има европейска гаранция, която да даде вероятност за двете страни“, посочи Илхан Кючюк.

Евродепутатът напомни, че интеграцията на Европейски Съюз се случва малко по малко, а станалото в Република Северна Македония е първата доста значима стъпка от този развой. „Искам да поздравя всички демократични сили в Северна Македония, които демонстрираха същинска смелост. Те не са продажници и родоотстъпници, в противен случай – милеят за своята страна и сътвориха европейска вероятност за по-добро бъдеще на Северна Македония. Оттук нататък всичко е в ръцете на политиците от двете страни, да намерят този нужни звук и баланс в връзките, с цел да продължим в един доста градивен диалог за бъдещето в границите на европейската процедура“, добави Кючюк.

Опозицията има значима роля в един преговорен развой. Но опозицията би трябвало да реши къде желае да бъде – в предишното или желае да продължи да води жителите си в бъдещето. Тогава тя би трябвало да покаже освен смелост, само че и мъдрост в своите дейности или да остане някъде в сивотата и други страни да диктуват дневния ред на страната, акцентира водачът на европейските либерали.

Според него срещата „Време за разговор“ сред български публицисти и публицисти от Република Северна Македония във Велико Търново, проведена от Българска телеграфна агенция, слага добра основа за разговор. „През годината се случиха и доста положителни неща в връзките сред двете страни, които останаха засенчени от опълчването на политическо ниво“, добави Кючюк.

Срещата е продължение на „Уикенд за разговор – публицисти срещу предразсъдъците“ от септември 2019 година, когато публицисти от Република Северна Македония поканиха свои сътрудници от България в Охрид.

В приветствието си генералният шеф на Българска телеграфна агенция Кирил Вълчев уточни, че тази среща съответствува с следващата стъпка на политиците от България и Република Северна Македония в общия им европейски път. Българска телеграфна агенция е подписала контракт с осведомителна организация МИА от Република Северна Македония и има собствен сътрудник в Скопие в лицето на Маринела Величкова.

„Радвам се, че сме дружно във Велико Търново – историческата и духовна столица на България. Град, който точно в тази си роля и през вековете, и през днешния ден е знак на нещо доста по-голямо – на опазването на славянската културна и духовна еднаквост, на православието. А всичко това е неизменима част от европейското цивилизационно наследство“, сподели заместник-кметът на града Нейко Генчев. „Връзката сред България и Северна Македония, сред нас – хората, които живеем от двете страни на границата, е вековна и с доста дълбоки корени „, добави той.
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР