Единственият българин в тенис елита Григор Димитров преодоля първия кръг

...
Единственият българин в тенис елита Григор Димитров преодоля първия кръг
Коментари Харесай

Григор Димитров стартира рутинно в монте Карло

Единственият българин в тенис елита Григор Димитров преодоля първия кръг на “Мастърс ” шампионата в Монте Карло след трисетов триумф над 20-годишния американец Бен Шелтън - 6:1, 3:6, 6:3 за 2 часа и 12 минути.

Първи сет

Гришо завоюва първата точка в мача след втори собствен сервис и разхождане на противника по ширината на корта, преди да приключи с уинър от смач. До 30-0 се стигна след бекхенд в мрежата на американеца, а по-късно и българинът сгреши, само че с предната страна на ракетата. Втора поредна пресилена топка от форхенд направи резултата 30-30, а правеше усещане по какъв начин Шелтън се стреми да пласира ретурите си на линията. Директна точка от първи сервис докара до гейм-бол, а ас номер 1 бе задоволителен за 1:0.

Димитров влезе в разиграване, само че не можа да трансферира мрежата с форхенд, след което 20-годишният американец пласира сервис в тялото и излезе напред за 30-0. Българинът последователно навлезе във вътрешността към главната линия след ретур и затрудни съперника с форхенд по противоположния диагонал, с цел да понижи на 30-15. Прекрасен подсечен бекхенд на Гришо бе посрещнат с форхенд по правата на Шелтън, който я закачи с милиметър. В последна сметка резултатът стана 1:1.

Григор заби втори ас за 15-0, а след това пресили смач, откакто реши да не оставя топката да тупне на сервис-линията, само че и слънцето му попречи. Чудесен подсечен втори начален удар обезпечи задатък от 30-15, а още един неотразен сервис го изведе до 40-15. След замяна на бекхенди по диагоналите българинът реши да смени посоката по правата и предизвика неправилност от съперника си за 2:1.

Димитров поведе с 0-15 след превъзходен сечен бекхенд, който принуди Шелтън да тръгне напред, само че топката отскочи ниско и той я прати в мрежата. Бекхенд в навън от главната линия на американеца го сложи напрегнат при 0-30, само че той се измъкна от неуместна обстановка в идващото разиграване, с помощта на мощен форхенд по правата. Фантастичен бекхенд по правата се трансформира в минаващ уинър за Гришо в най-дългото разиграване досега в мача - два брейк-бола. Българинът се отбрани с лоб при нова офанзива на Шелтън към мрежата, а той по-късно сбърка форхенд и пробивът стана факт - 3:1.

Удар с рамката на 20-годишния колежанин докара до 15-0, а след това негов преувеличен бекхенд бе задоволителен за 30-0. Двойна неточност на Гришо направи съотношението 30-15, само че той предизвика нов пропуск на противника си със мощен форхенд по противоположния диагонал. Ас номер 3 затвърди брейка - 4:1 след 20 минути игра.

Шелтън не спираше да залага на сервис-мрежа и в първия случай не сполучи, само че при втория приключи със солидно воле по диагонала от бекхенд - 15-15. Неуспешен ретур със задната страна на ракетата на Григор докара до 30-15, само че по-късно той наниза форхенд-уинър по правата за 30-30. Сгрешен бекхенд на американеца обезпечи нова точка за пробив на Димитров, само че този път той се измъкна с ас по диагонала от полето за преимущество - дюс. Гришо не можа да трансферира мрежата с форхенд по противоположния диагонал, само че стигна до ново тъждество след двойна неточност на съперника. Минаващ бекхенд излезе леко в навън и Шелтън получи нов авантаж, единствено че след това пресили форхенд. По еднакъв метод в опит за промяна на посоката по правата с предната страна на ракетата си 39-ият в света не откри корта и обезпечи втори брейк-бол за полуфиналиста от предходната година. Великолепна постепенна офанзива на Григор с разнородни форхенди приключи с техничен негов уинър наоколо до мрежата за нов пробив и задатък от 5:1.

Григор позволи да стане 0-15, само че след това зарадва публиката с нов уинър от форхенд по противоположния диагонал от средата на главната линия. Четвъртият ас - по диагонала в полето за тъждество - направи 30-15, а техничен бекхенд по късия диагонал се трансформира в печеливш за 40-15. Ас номер 5 завърши сета по съвършен метод - 6:1 за 33 минути.

Втори сет

20-годишният американец стартира втората част положително с подаване на нула - 0:1. Гришо също показва още веднъж отличния си начален удар и започва с ас за 15-0. Ефективен втори сервис с неуместен отскок на топката обезпечи задатък от 30-0, а форхенд-уинър от средата на корта докара до 40-0. Още един уинър, този път по противоположния диагонал, препарира противника за 1:1.

Димитров дръпна с 0-15, с помощта на компактен ретур, само че последва една от редките неточности от подсечен бекхенд, откакто беше влезнал в разиграване. Форхенд в мрежата на българина направи съотношението 30-15, само че феновете още веднъж го приветстваха напълно скоро. Григор вкара ретур в краката на съперника, който го отвърна с деми-воле, само че топ ракетата ни стигна до топката и размина край мрежата за 30-30. С огромен шанс Шелтън поведе с 40-30, тъй като интервенция на филето и чудноват отскок на топката подведоха българина. Невърнат начален удар обезпечи втори гейм на американеца, който още веднъж изкрещя мощно - 1:2.

Григор усили % на невърнати сервиси на 44% при 30-0, а по същото време противникът му можеше да се похвали единствено с 15%. Нова бърза точка в интерес на полуфиналиста от предишния сезон го изведе до удобен задатък от 40-0, с цел да последва форхенд в навън пред опразнената права. Тази минимална неправилност не се оказа значима и българинът завоюва безапелационно подаването си с още един неотразен сервис - 2:2.

Хубава къса топка от дъното на корта бе достигната от Шелтън, само че след това Григор приключи с бекхенд-воле за 0-15. Добра отбрана и нова къса - от подсечен бекхенд - не можа да бъде отразена от американеца и той изостана с 0-30. Двойна неточност обезпечи троен брейк-бол на Димитров, първият от които беше отразен с поредност от удари на линията.

Невърнат сервис в подобаващ миг оказа помощ на 20-годишния тенисист да понижи на 30-40, а малко по-късно той се оправи и с третия късмет за пробив, с помощта на ас по правата в полето за преимущество. Форхенд в мрежата на Гришо реализира цялостен поврат в негов ущърб, само че Шелтън отново пресили с предната страна на ракетата и вкара гейма във втори дюс. Българинът се потруди доста при отбрана надълбоко зад главната линия и след това си обезпечи водеща позиция в разиграването, само че сгреши форхенд в опит за уинър. 20-годишният американец правеше все по-неприятно усещане с кресливите си прояви даже при неточност на противника - той стигна до 3:2 след бекхенд в мрежата на Димитров.

Чудесно воле край филето разреши на Гришо да дръпне с 15-0, а още един форхенд по противоположния диагонал от средата на главната линия го изведе до 30-0. Пак печелившо осъществяване с предната страна на ракетата направи съотношението 40-0, а сервис-мрежа постави завършек на съвършения гейм - 3:3.

Пресилен бекхенд по диагонала на Шелтън донесе точка за посрещача - 0-15, само че невърнат сервис бе задоволителен за 15-15. Прекомерната му експанзия още веднъж се обърна против него в идващото разиграване, като той прати топката надалеч в навън и се стигна до 15-30. Неотразен начален удар му оказа помощ за 30-30, а след това американецът направи нападателен уинър от форхенд по противоположния диагонал за 40-30. С нов неотразен " левичарски " сервис Шелтън поведе с 3:4.

За първи път в мача Димитров изостана с 0-15 на собствен сервис, а след това даже се стигна до 0-30, като броят на непредизвиканите му неточности се усили до 14. Ас по късия диагонал в полето за тъждество послужи за 15-30, а Шелтън пресили бекхенд за 30-30. Гришо предизвика неточност на противника с форхенд по диагонала и обърна до 40-30, само че още веднъж непредизвикано сбърка с предната страна на ракетата за дюс. Двойна неточност обезпечи на американеца първия му брейк-бол, а удар с рамката на българина направи пробива факт - 3:5.

Двамата си размениха по един преувеличен бекхенд за 15-15, след което Шелтън излезе на мрежата, а българинът не можа да реализира минаващ удар. Комбинация от драйв бекхенд по диагонала и по правата обезпечи на Гришо равнене на 30-30, а той стигна и до късмет за пробив, откакто пласира два следващи дълбоки форхенда и нападна мрежата, с цел да приключи с феноменално воле. Неуспешен ретур обаче вкара гейма в дюс, само че секунди по-късно се стигна до нов брейк-бол след двойна неточност. Димитров не можа да се възползва и от него, тъй като пласира плитък ретур и Шелтън приключи до мрежата. Пресилен негов форхенд обаче обезпечи трети късмет за връщане на пробива, само че и той не беше материализиран след бекхенд в мрежата.

Прекрасна офанзива с форхенд на Гришо бе опропастена с неточност по противоположния диагонал в търсене на уинър, само че той избави сетбола с нова къса топка и следващ минаващ бекхенд - дюс номер 4. Сервис-мрежа послужи на Шелтън за втори сетбол, само че Григор се оправи ужасно в идващото разиграване и отново размина противника на мрежата след къса топка. Американецът показва бързината си в идващия миг и се оправи този път с надлъгването на мрежата, с цел да стигне до трети сетбол, единствено че Димитров го отрази с чудесна отбрана и контраофанзива с форхенд по диагонала. Секунди по-късно към този момент българинът имаше късмет за брейк, с помощта на прекрасен минаващ удар в краката на съперника. Неуспешен ретур на Гришо вкара гейма в седми дюс, а с неточност от форхенд Шелтън подари пети късмет за пробив. 39-ият в света го обезврежда с композиция сервис-форхенд, а след това българинът не можа да реализира минаващ удар. От четвъртия опит с ас по диагонала 20-годишният американец завърши сета и маратонския 15-минутен финален гейм.

Трети сет

Гришо спря поредицата на противника и завоюва сервис-гейма си за 1:0, а след това го матира с контрапие от форхенд за 0-15. Прекрасен минаващ удар с предната страна на ракетата над най-високата част на мрежата изправи публиката на крайници и докара до 0-30.

Два следващи подсечени бекхенда на българина затрудниха съперника и се стигна до троен късмет за пробив. Шелтън отрази първия с ас по правата, а втория с невърнат сервис. При третия той устоя на подсечените бекхенди и отвърна с подобен по диагонала, а Григор прати топката сантиметър в навън. Грешка от форхенд на 20-годишния тенисист докара до четвърти брейк-бол, само че подсечен " левичарски " начален удар в полето за преимущество още веднъж избави Шелтън. Ново неотразено подаване обезпечи авантаж на 39-ия в света, а композиция сервис-форхенд му обезпечи гейма - 1:1.

Гришо посочва, че не е обезпокоен от изпуснатите брейк-боли и небрежно поведе с 40-0 в своя сервис-гейм, като още веднъж завоюва точка с къса топка. Геймът свърши с начален удар на линията за 2:1.

Българинът още веднъж завоюва първото разиграване след ретур и със промяна на посоката дръпна с 0-15. С петия си ас обаче Шелтън се добра до 15-15, само че сгреши бекхенд и изостана с 15-30. Отново в лявата част на корта сервисът на американеца беше извънредно разнороден и стабилен - 30-30, а Димитров сгреши ретур за 40-30. По-качествено връщане на идващия начален удар обезпечи дюс, само че американецът отново сподели класа на подаването си и си издейства авантаж. Негова къса топка обаче не мина и драмата продължи, а Гришо се добра до точка за пробив. Както и предходните 10 обаче, по този начин и в този момент той не можа да се възползва от нея с изтощение на бекхенд. Българинът си обезпечи втори брейк-бол с прелестен форхенд по противоположния диагонал, само че още веднъж сервисът на Шелтън в полето за преимущество се оказа нерешима задача - трети дюс. Сервис-мрежа и качествена пусната топка до мрежата докара до авантаж на 20-годишния тенисист, само че Григор стигна до ново тъждество с форхенд-уинър - негов 31-ви в мача. Двойна неточност обезпечи трети брейк-бол на Димитров и той най-сетне стигна до пробив след сгрешен форхенд на противника - 3:1. Това постави завършек на поредност от 14 несполучливи шансове за пробив на 25-ия в света.

Чудесно инстинктивно стоп-воле край мрежата на Гришо зарадва почитателите за 15-15, след което обаче и Шелтън блесна с приказен форхенд по правата - 15-30. Независимо от положителната отбрана на съперника, Димитров систематично напредваше към мрежата в разиграването и сподели самообладание, с цел да приключи със смач. Хубав ас с подсечен сервис докара до гейм-бол, само че бе ред на американецът да покаже прекрасен минаващ бекхенд и да си издейства дюс. Двойна неточност обезпечи брейк-бол на Шелтън, само че Гришо незабавно го отрази с прекрасен сервис и следващ форхенд. Печеливш прав удар по правата на топ ракетата ни го изведе до точка за довеждане докрай на гейма след методична офанзива по ъглите, само че несполучлив подсечен бекхенд отново възвърне равенството. Шелтън имаше шанс със странния отскок на топката, само че в идващото разиграване пресили форхенд и Григор още веднъж стигна до авантаж. Минаващ бекхенд на българина беше избавен от противника, само че той единствено заложи топката наоколо до мрежата за завършващ форхенд - 4:1.

25-ият в света обърна разиграване и стигна до 15-15, с помощта на бекхендите си и контриране с форхенд по диагонала. Два следващи качествени сервиса разрешиха на Шелтън да поведе с 40-15, а геймът завърши с усмивка сред двамата край мрежата, тъй като си размениха майсторски къси топки.

Гришо се завърна към форхенд-уинърите от средата на корта и небрежно дръпна с 30-0, като за нула време завоюва и идващите две точки, с цел да се приближи единствено на един гейм до успеха - 5:2.

Димитров опита да изненада американеца с нова къса топка, само че той се оправи и поведе с 15-0. Невърнат сервис докара до 30-0, а мълниеносен ретур от бекхенд на българина му обезпечи идната точка - 30-15. Грешка от форхенд на Григор приближи противника му до продобиване на гейма, само че по-късно се стигна до 40-30. В последна сметка с прекрасен сервис 20-годишният понижи изоставането си на 5:3.

Гришо сбърка форхенд и изостана с 0-15, само че с сполучлив първи начален удар стигна до 15-15. Форхенд по диагонала направи 30-15, само че необикновен ретур-уинър на Шелтън удължи интригата. С помощта на мрежата българинът получи топка на идеална позиция за завършващ прав удар и да стигне до мачбол, който материализира.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР