Единствената у нас лицензирана лаборатория за идентифициране на биотероризъм се

...
Единствената у нас лицензирана лаборатория за идентифициране на биотероризъм се
Коментари Харесай

Тодор Кантарджиев: Държавата пречи на НЦЗПБ да участва в европрограми за биотероризъм

Единствената у нас лицензирана лаборатория за идентифициране на биотероризъм се намира в Националния център по заразни и паразитни заболявания. Тя има документ за доказване на заплаха от бруцелоза, чума, ебола, антракс.

Директорът на центъра проф. Тодор Кантарджиев сигнализира, че след приключване на две поредни стратегии на Европейски Съюз за индикация на бактериологично оръжие, здравното министерство не номинира Националния център по заразни и паразитни заболявания, с цел да може активността да продължи. Той дефинира това като " целеустремено безгрижие ".

Според Кантарджиев, здравното ведомство не отделя задоволително запас за профилактика на заразните болести, а страната ни разполага единствено с две лаборатории за проучване на инфекциозни заболявания като СПИН и други рискови инфекции:

" Преди 25 години 28 лаборатории на РЗИ правеха някаква индикация на биологично оръжие, можеха да реагират при биотерористичен акт. Държавата имаше осем вирусологични РЗИ лаборатории, които имаха същият капацитет. Сега, сега, такива лаборатории в страната няма. Разчита се на двете лаборатории в Националния център, на чиято работа се пречи поредно и целеустремено. "

Позицията на проф. Кантарджиев чуйте в звуковия файл.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР